Ovih 10 puta Oscari su nas najviše naživcirali

Screenshot: YouTube

SVAKE godine filmofilima zbog Oscara pomalo "preskače srce", a gotovo svaku dodjelu prati i niz kontroverzi oko toga kome je zlatni kipić neopravdano izmakao, a tko ga je nezasluženo dobio. Neke kontroverze ostale su međutim godinama "u zraku".

U iščekivanju ovogodišnje dodjele koja bi DiCapriju mogla napokon donijeti toliko dugo iščekivanu nagradu, evo pregleda 10 najgorih oscarovskih propusta koji su gledatelje najviše naživcirali, u izboru BBC-ja.

1. Clark Gable i Jimmy Stewart izvisili su 1939. godine - Gable u kultnom "Gone With the Wind", a Stewart u "Mr Smith Goes to Washington". Te godine Oscara za najboljeg glumca je, po povjesničarima nepravedno, dobio Robert Donat za ulogu u "Goodbye Mr Chips".

2. Dvije godine kasnije, 1941. "Citizen Kane" nije dobio Oscara za najbolji film, iako je po mnogim anketama, filmskim kritičarima i povjesničarima ovo jedan od najboljih američkih filmova svih vremena. Te je godine slavio "How Green Was My Valley" Johna Forda.

3. Pokušajte nabrojiti sve filmove u kojima je glumila Grace Kelly - velike su šanse da se na popisu neće naći "The Country Girl". Pa ipak, upravo za ulogu u tom filmu dobila je Oscara, iako je po mišljenju kritike i publike tada trebala slaviti Judy Garland za ulogu u "A Star Is Born". NBC televizija toliko je bila sigurna u njenu pobjedu da su čak unaprijed doveli kamermana u rodilište gdje je Garland upravo rodila sina Joeya, kako bi imali ekskluzivnu snimku njene reakcije. Uzalud.

4. 1973. Francis Ford Coppola u dobi od samo 33 godine trebao je dobiti Oscara za "The Godfather". Danas se upravo taj film smatra jednim od najutjecajnijih filmova svih vremena, no te godine je slavio Bob Fosse za "Cabaret", a Coppola je na kraju slavio dvije godine kasnije za nastavak slavnog "Kuma".

5. "Chariots of Fire" je dobio zlatni kipić 1981. godine, u konkurenciji s "Raiders of the Lost Ark", "Atlantic City" i filmom "Reds" Warrena Beattyja, koji je te godine po svim parametrima trebao slaviti.

6. 1993. godine u konkurenciji za najbolju glavnu glumicu bile su Vanessa Redgrave za "Howards End" i Judy Davis za "Husbands and Wives", ali je neočekivano slavila Marisa Tomei za ulogu u filmu "My Cousin Vinny". To je bila toliko neočekivana pobjeda da je publika najprije mislila da se voditelj šali.

7. Web stranica FiveThirtyEight.com tvrdi da je pobjeda filma "Braveheart" 1996. godine najviše uzrujala gledatelje u posljednjih 20 godina. Favorit je tada bio "Apollo 13", no "Braveheart" je na kraju odnio pet Oscara, uključujući onaj za najbolji film.

8. "Saving Private Ryan" nije dobio Oscara. Navodno je dio glasova otišao drugom ratnom filmu, "The Thin Red Line" zbog čega je na kraju slavio "Shakespeare in Love".

9. Adrien Brody je za film "The Pianist" dobio Oscara, iako to nitko nije očekivao. U konkurenciji su još bili Michael Caine, Jack Nicholson i Daniel Day-Lewis, a očekivalo se da će upravo potonji dobiti Oscara za ulogu u Scorseseovom filmu "Gangs of New York". Brodyju je bilo 29 godina kada je dobio kipić, čime je postao najmlađi Oscarovac u kategoriji najboljeg glumca. Taj rekord drži i dalje.

10. Mnogi kritičari prozvali su ga najgorim filmom koji je ikada osvojio Oscara, no "Crash" je ipak dobio svoj kipić. Mnogi ga pak mrze jednostavno zato što smatraju da je te godine trebao slaviti "Brokeback Mountain".

Pročitajte više