Ovih 5 kreativnih aktivnosti zbližava ukućane: Jeste li isprobali koju?

Foto: Freepik

AKO mislite da vam je ponestalo ideja za obiteljska druženja, odlučili smo tome stati na kraj i donosimo ideje za pomalo drugačije aktivnosti. Odrasli, a i obiteljski život donosi svoje izazove, a ako se ne sjećate kad ste zadnji put bili "blesavi" i zabavili se s obitelji, donosimo upravo aktivnosti koje će pomoći da se zbližite s ukućanima, a zabava je zagarantirana. Bliskost dolazi onda kada shvatite da je svaki član baš svake obitelji po nečemu poseban i čini obitelj jedinstvenom. Svaka obitelj ima posebne karaktere: netko je razigran, netko ozbiljan, a netko jednostavno ima ''svoj film''. Ove aktivnosti pomoći će da se svi takvi kakvi jeste spojite u cjelinu. Godine nisu važne, već samo da se prepustite i uživate. 

Kako bi reagirao/la da...?

Djeca se povezuju igrom, a tijekom odrastanja često se zaboravlja na ovaj vrlo važan aspekt života. Jedna od korisnih, kreativnih aktivnosti su zabavne situacijske kartice na kojima stoji nedovršena rečenica "Kako bi reagirao/la da si" U ovim karticama ključno je zamisliti da ne poznajete svoju obitelj, a svaki član trebao bi napisati 10 različitih situacija.

Nakon što se kartice ispišu, postavljaju se na sredinu stola i svaki član obitelji u krug izvlači situaciju te odgovara na pitanje. Primjerice Kako bi reagirao/la da se vratiš 3 godine unazad, što bi promijenio/la? ili Kako bi reagirao/la da na 24 sata postaneš najpoznatija osoba na svijetu? 

Ovakav tip aktivnosti ne samo da će zabaviti cijelu vašu obitelj već ćete saznati i neke detalje, razmišljanja i pogled na svijet članova obitelji kojih prije niste bili svjesni. Iako izgleda kao obična igra, može stvoriti povjerenje, ali i prostor za razgovor o stavovima i životnim pogledima. Istraživanja su pokazala brojne prednosti igre pri razvoju djeteta, od kojih je ključno istaknuti razvoj neovisnosti, mašte i socijalne inteligencije. 

Igra će dodatno istaknuti posebnosti svakog karaktera člana vaše obitelji i svatko će imati prostor za svoje stavove i ono što je njemu važno. Netko od članova će se možda u potpunosti uživjeti u ulogu, dok će netko drugi samo kratko odgovarati na pitanja, ali ovakvim igrama se povezuju svi karakteri i članovi, tako posebni i svoji postaju ponovno dio cjeline. 

Tematski dani

Aktivnost koja će razveseliti najmlađe članove obitelji su takozvani tematski dani. Ova dramska igra dopušta najmlađima da na jedan dan budu glavni u obitelji. Oni biraju temu dana. To može biti nešto iz crtanog filma, života ili fikcije, granica nema. Svatko ima pravo jedan dan postaviti svoju temu, izraziti svoj karakter, želje i pokazati ono što ga čini posebnim. Drugi se tome prilagođavaju i na taj način ponovno spoznaju vrline svoje obitelji. To će se sve odigrati na suptilan, a opet zabavan način i stvoriti nezaboravne trenutke za pamćenje. 

Na jedan dan pojedini članovi obitelji preuzimaju uloge, kostimiraju se, uređuju svoj dom tematski, kako su to zamislili. Tako ćete ohrabriti najmlađe i potaknuti ih da maštaju, razvijaju kreativan um i osjećaju se važno, te istaknete posebnosti njihovog karaktera. Ako se dovoljno uživite u ulogu tematskih dana, zabava je neizostavna. Dramskim igrama opuštaju se i profesionalni glumci prije predstave. Dokazano opuštaju i smanjuju napetost 

Foto: Shutterstock

Društvene igre

Za one obitelji koje naginju klasičnom druženju društvene igre ne mogu biti pogreška. Bilo da se radi o igrama na ploči ili kartaškim igrama, zagarantirano ćete provesti dio dana u kojem ćete se svi zabaviti, razvijati zdrav kompetitivni duh, a uz igru neizostavan je i razgovor o raznim temama.

Upravo nas društvene igre opuštaju, spajaju i daju osjećaj povjerenja. Kroz društvene igre možete razvijati komunikaciju, ali i učvrstiti postojeće obiteljske odnose. One su poligon za opuštanje, izbacivanje stresa i kreativni odmor od napornog dana. Uvijek je pravi trenutak za zabavnu partiju UNO karata ili Crnog Petra. Prisjetite se tko to ne voli gubiti u obitelji, a tko je pobjednički nastrojen. Kako god igra završi, bit će to kvalitetan spoj svih karaktera kroz obiteljski sklad i zabavnu aktivnost. 

Foto: Shutterstock 

Kućanski poslovi kao obiteljska aktivnost

Nekim ukućanima nije pretjerano drago što drugi članovi ne sudjeluju u kućanskim poslovima, no kućanske poslove moguće je pretvoriti u zabavu za cijelu obitelj i aktivnost kojoj će se svi rado pridružiti. Dovoljno je dogovoriti se s članovima obitelji da svi rade u isto vrijeme i (ako je moguće) u istoj prostoriji.

Tako nitko od članova obitelji neće imati osjećaj da su kućanski poslovi posao, već navika, a takvim se pogledom stvaraju radne navike kod djece te ih se potiče na urednost. Ako članovi obitelji povežu kućanske poslove s lijepim asocijacijama i trenucima, neće im biti teško čistiti, pospremati i uređivati dom. 

Foto: Shutterstock

Još ako uz sve to započnete zanimljive teme za razgovor, kućanski poslovi mogli bi postati zajednička rutina u kojoj će svatko imati priliku reći ono što želi. Međusobno poštovanje, slušanje i razumijevanje ključni su za gradnju zdravog i kvalitetnog odnosa među članovima obitelji.

Kad narastem, bit ću televizor

Provoditi vrijeme ispred ekrana s obitelji nije nužno loše, no zašto ne biste probali stvoriti vlastitu televiziju. Kad narastem, bit ću televizor je dramska igra u kojoj svi članovi vode svoj program. Sve što vam treba je kartonska kutija ili nešto što će simulirati televizor. Svaki član obitelji ima 15 minuta da pripremi i 5 minuta da prezentira svoj televizijski program. Prezentira ga tako što se primjerice uživi u ulogu i postane voditelj vijesti, lik iz samostalno osmišljene reklame, odigra neku scenu iz filma ili neki drugi dio televizijskog programa. Mogućnosti su brojne, a dopušta se svakom članu obitelji da po nečemu bude poseban i svoj te da izrazi ono što je njemu važno i istakne svoje vrline drugim članovima obitelji.

Kroz ovu aktivnost razvija se moć improvizacije, kreativnog promišljanja te javnog nastupa. Igranje uloga će vas zabaviti, a podsvjesno će svaki član imati prostor i vrijeme tijekom kojeg može brige ostaviti po strani i postati netko drugi. Ovom dramskom igrom smanjuje se stres, stvara osjećaj sigurnosti, a sve se odvija kroz zabavne trenutke igrokaza koji može otići u bilo kojem smjeru. Postoji mogućnost da vas ideje vaših ukućana i iznenade.

Jednostavno sladoled

Baš zato što su svi članovi obitelji posebni i svoji, treba znati zadovoljiti svačije kriterije i ukuse. S Quattro sladoledom tu neće biti pogreške jer je kroz godine postojanja postao nacionalni brend prepoznat u svim kućanstvima. U 12 različitih pakiranja nudi po četiri različita okusa i može zadovoljiti svačije nepce. U tim raznim okusima svaki član može pronaći nešto za sebe. Za one beskompromisne uživatelje vrhunskog sladoleda, tu su još i različiti preljevi i posipi. Ako želite saznati više, Index je u suradnji s Ledom kreirao sladoledni projekt koji je namijenjem svima, a posebno sladoledkuscima - istražite Slatke priče.

Uz Quattro se godinama druži, zbližava i zbog toga Quattro nije samo sladoled, već sinonim zajedništva i lijepih, nezaboravnih obiteljskih trenutaka u kojima je svaki član, tako poseban opet dio jedinstvene cjeline.

Foto: Promo

Osim toga, ne mora se jesti klasično žlicom, već vam ostavlja prostor za kreativne kombinacije. Oduševite svoju obitelj provjerenim okusima koje ćete začiniti svojim idejama i stvorite dragocjeno vrijeme za sebe i svoje najbliže.

Sadržaj donose Index i Ledo u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Pročitajte više