Ovih 7 navika za upravljanje novcem trebate usvojiti što prije

Foto: 123RF

NA popisu stvari koje bismo trebali savladati što prije u životu svakako je dobro raspolaganje novcem. Prvi susret sa samostalnim raspolaganjem mjesečnim budžetom mnogi imaju upravo tijekom studiranja pa donosimo savjete s kojima ćete uvijek imati novca za sve što vam je potrebno, ali moći i ponešto uštedjeti.

Naučite kamo odlazi vaš novac

Prvi korak prema dobrom raspolaganju novcem je znati točno koliko mjesečno trošite i na što. Kako biste znali na što sve odlazi vaš novac, počnite pratiti svoje mjesečne izdatke. Napravite tablicu u koju ćete upisivati vrste troškova i iznose pa ih na kraju mjeseca usporedite s primanjima ili instalirajte neku od aplikacija koja će vam u tome pomoći.

Expense Manager i Spending tracker su aplikacije koje imaju opciju upisivanja iznosa u kunama, a možete vidjeti i grafikone svojih potrošačkih navika. Tu je i aplikacija Digit koja štedi umjesto vas jer s tekućeg računa povremeno povlači određen iznos na poseban štedni račun, koristeći se Googleovim algoritmima koji prate mjesečne transakcije.

Uz popis za kupovinu mjesečni budžet nije u minusu

Foto: 123RF

Od svog mjesečnog budžeta prvo oduzmite obvezne troškove poput plaćanja stanarine i režija kako biste znali kojim točno iznosom možete raspolagati za ostale potrebe. Kupovinu namirnica bolje je odraditi na tjednoj ili mjesečnoj bazi jer su istraživanja pokazala da svakodnevna kupovina namirnica često rezultira većom potrošnjom.

Razmislite unaprijed koje će vam namirnice i kućne potrepštine trebati te napravite popis kojega ćete se držati prilikom kupovine. Također, obratite pozornost na popuste pa tada kupite stvari koje imaju dulji rok trajanja, kao i higijenske potrepštine.

Izbjegavajte kupovinu vođenu emocijama

Prilikom planiranja troškova pokušajte razdvojiti želje od stvarnih potreba i sve što nije nužno kupiti u tome trenu odgodite do sljedeće kupovine. Impulzivno kupovanje jedan je od najčešćih razloga novčanog manjka u budžetu pa se, dok posežete za još jednim novim blistavim proizvodom s reklame, upitajte je li vam on zaista potreban.

Karlo (21), student Filozofskog fakulteta, upravo je tako smanjio svoje troškove. “Ako se radi o skupljem proizvodu koji treba kontinuirano koristiti, onda ću dobro promisliti hoću li ostati konzistentan u uporabi tog proizvoda tijekom vremena ili će me nakon kraćeg vremena proći želja", iskren je naš sugovornik.

Osmislite vlastiti fond za zabavu

Foto: 123RF

Unaprijed odredite koliko novca ste spremni potrošiti na dokolicu i zabavu. Nije nužno da si sasvim uskratite odlaske na koncerte, noćne izlaske ili kave s prijateljima, ali bi bilo dobro unaprijed odrediti koliko novca ćete izdvojiti za takve aktivnosti.

Ako znate da vaš omiljeni bend uskoro ima koncert ili u kino dolazi dugo iščekivani film, kupite karte unaprijed te ostavite određenu sumu novca za sam izlazak. Tako ćete si moći priuštiti opuštanje i ugodan izlazak poslije kojega se nećete pokajati što ste potrošili previše novca u žaru zabave.

Gotovina se lakše troši, koristite pogodnosti bankovnog računa

Najviše mladih otvara svoj prvi bankovni račun početkom studiranja. Pritom je važno razmotriti što koja banka nudi kako bi se odabrala najpovoljnija opcija, ali i ona koja nudi najviše mogućnosti. Za studente je OTP banka d.d. osmislila e-Indeks paket s kojim je moguće online otvoriti tekući i žiroračun bez naplate mjesečne naknade. Sve što trebate napraviti je ispuniti online obrazac, pripremiti osobnu iskaznicu i potvrdu o upisu studija i putem videopoziva s agentom ćete otvoriti bankovni račun za samo 15 minuta.

Dobit ćete i debitnu karticu i m-token, ali i moći koristiti mobilno i internetsko bankarstvo kada god vam to zatreba. Kupovina na internetu sve je popularnija pa možete ugovoriti i Visa Web prepaid karticu koristeći internetsko bankarstvo, a omogućena je i besplatna 3-D Secure usluga za sigurnu online kupovinu. A kad vam zatreba gotovina, jednom mjesečno možete je podići i na bankomatima drugih banaka bez naplatne naknade.

Financiranje studija nije uvijek jednostavno pa OTP banka d.d. nudi i povoljne uvjete podizanja gotovinskog studentskog kredita ili studentskog kredita za obrazovanje kako biste bezbrižno proveli studentske dane. Također, postoji i program vjernosti, nazvan OTPetica, koji svojim korisnicima daje vrijedne i atraktivne nagrade i popuste.

Važno je spomenuti i kako će OTP banka d.d. u suradnji s Hrvatskim šumama d.o.o. za svaki online otvoreni račun posaditi jedno novo stablo i očuvati naše šume. 

Foto: Press

Zaradite sami svoj džeparac

Za popunjavanje mjesečnog budžeta dobra je opcija i pronalazak studentskog posla. Ako vam obveze na fakultetu to dopuštaju, pronađite posao koji možete raditi vikendom ili kad nemate predavanja. Osim što ćete sami zarađivati novac i pokazati roditeljima da zaista odrastate, možete steći i radno iskustvo u struci i imati bogatiji životopis.

Studentski poslovi uče vas novim odgovornostima, ali i kakav je osjećaj trošiti novac koji ste svojim radom dobili. 

Kasica-prasica za ispunjenje želja

Foto: 123RF

Kad s vremenom naučite prepoznati nepotrebne izdatke, možete taj iznos stavljati na štednju, kao i dio plaće od studentskog posla. Štedeći razvijate zdrav odnos prema novcu i ulažete u svoju budućnost jer možete planirati odlaske na putovanja, započeti novi hobi ili si priuštiti neke dugo željene stvari. Što je veći iznos koji ste uštedjeli, to je veća i kamatna stopa pa se tako na kraju godine možete pozitivno iznenaditi ušteđenim iznosom.

Bruna (22) iz Zagreba nam je ispričala kako si je ovo ljeto priuštila putovanje koje je dugo željela. “Studiram dizajn i oduvijek sam htjela posjetiti prijestolnicu mode Milano, no roditelji su mi rekli da si to moram financirati sama. Nakon godinu dana štednje uspjela sam skupiti dovoljno novca za tjedan dana tamo. Iduće godine planiram u Pariz, napokon vidjeti francusku modu iz prve ruke”, prepričala nam je naša sugovornica. 

Usvajanjem ovih navika vaš će bankovni račun biti u plusu, a vi zadovoljni jer si niste morali uskraćivati zadovoljstva. Započnite s nekom od navedenih navika i postupno uvodite ostale. Vaši roditelji će biti ponosni jer odgovorno baratate novcem, a vi ćete steći navike koje će vam olakšati život i nakon fakulteta.

Sadržaj donosi Index u suradnji s OTP bankom d.d. te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više