Ovih dana priča se samo o jednom filmu. Na IMDb-ju ima ocjenu 8, recenzije su odlične

Foto: Press

U PROLJEĆE 2022. godine izašao je film Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once). Objavljen je bez velike promocije, a u kratkom roku postao je jedan od najboljih filmova godine. To potvrđuje i činjenica da je pokupio najviše nominacija na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, njih čak 11, među kojima je i ona za najbolji film.

Do sada je na različitim festivalima prikupio gotovo 400 nominacija i više od 250 nagrada, a istovremeno je stekao naklonost i kritike i publike. Film su režirali Daniel Kwan i Daniel Scheinert. Glavnu ulogu ima Michelle Yeoh, koju gledatelji znaju po ulozi u filmu Crazy Rich Asians. Uz nju glume i Stephanie Hsu, Jenny Slate, Ke Huy Quan, Harry Schum Jr., Jamie Lee Curtis i James Hong. 

 

Tko je Michelle Yeoh?

Michelle Yeoh prva je Azijatkinja nominirana za Oscara za najbolju glumicu. Zahvaljujući ulozi u filmu Everything Everywhere All at Once, Akademija je nakon 95 godina prepoznala Azijatkinju u kategoriji najbolje glumice. Do danas nijedna žena koja se identificira kao Azijatkinja nije bila nominirana za Oscara. 

Michelle je na dodjeli Zlatnih globusa dobila nagradu za najbolju glumicu u filmu zahvaljujući ovoj ulozi. 

O čemu se radi u filmu?

Radnja se vrti oko Evelyn Wang (Michelle Yeoh), majke kojoj svakodnevica u posljednje vrijeme ne ide od ruke. Sa suprugom Waymondom (Ke Huy Quan) vodi praonicu rublja koju je sve teže održati na životu. A usput imaju i bračnih problema. 

Slučajno i kada je to najmanje očekivala nailazi na multiverzum, mjesto u kojemu se spajaju razni kozmosi i u kojima se mogu istražiti svi životni putevi i scenariji koji se nikada nisu obistinili. Međutim, ubrzo shvaća opasnost multiverzuma te mora spasiti ono najvažnije što ima - svoju obitelj.

Osim što obiluje akcijskim scenama, film je prema recenzijama kritičara i publike specifičan po dinamičnom dijalogu, kompleksnim međuljudskim odnosima koje prikazuje, humoru te odličnoj postavi koja svojim likovima daje novu dimenziju. Film je teško svrstati u samo jednu kategoriju. Iako ima dozu napetosti, istovremeno je i obiteljska i osobna priča o međuljudskim odnosima.

>> Ovo su nominirani za Oscara 2023., jedan film ima čak 11 nominacija

Izvrsna zarada u kinima

Film su među deset najboljih filmova 2022. godine uvrstili National Board of Review i American Film Institute. Bio je veoma uspješan i u kinima i zaradio je više od 103 milijuna dolara te je postao prvi film u produkciji A24-a koji je prešao 100 milijuna dolara zarade.

Također, zaradio je brojne pohvale za scenarij, režiju, vizualne efekte, kostim, originalnost, kinematografiju, kaskadersku koreografiju, a poseban je naglasak bio na dobro odrađenoj tematici egzistencijalizma, generacijske traume, nihilizma, neurodiverziteta i identiteta američkih Azijata. 

Kakve su ocjene gledatelja?

Film je na IMDb-ju ocijenjen s 8/10, temeljeno na 305 tisuća ocjena gledatelja. Njih čak 80 tisuća dalo je čistu desetku filmu. Više od dvije tisuće gledatelja ostavilo je pisanu recenziju, a ovo su neke od njih.

"Kao i prva riječ u naslovu, ovaj film se čini kao sve. Dok sam ga gledao, mislio sam da je i Stephanie Hsu sve, ali opet, takve su bile i Michelle Yeoh i Jamie Lee Curtis. (...) Film prijeti da će skrenuti s puta svojim ludim multiverzumom, ali sve je to namještaljka za drugi dio filma koji je nevjerojatno moćan. Bilo je impresivno što je usput uspio biti tako zabavan svojom brzom radnjom. Ono što vuče na ponovno gledanje je puno malih detalja i referenci. Odličan film."

"Najbolji film u 2022. Dubok, istinski dirljiv, krajnje smiješan i vrlo maštovit. Nisam se ovoliko smijao, ovoliko plakao i toliko duboko razmišljao o bilo kojem filmu u 2022. I to sve u jednom gledanju. Ovo je doista bilo sve, posvuda, odjednom."

"Najoriginalniji film ikada snimljen. Točka. Film je čak i luđi nego što se vidi u traileru. Pršti od originalnih, čudnih koncepata i ideja koje se nitko zdrave pameti ne bi usudio staviti u svoj film. Ali Danielsi jesu. I funkcionira sa spektakularno učinkovitim rezultatima. 

Ovi filmaši ne samo da u svoj film žele staviti svaku bizarnu ideju koju su mogli smisliti, već osiguravaju da svaka neobičnost doda nešto provokativnim, emocionalno rezonantnim temama koje prožimaju priču. Toliko se toga može istražiti oko ove priče o emocionalnoj povezanosti i stvarima koje odvlače pažnju od nje."

Što kažu filmski kritičari?

Gotovo da nema poznatog svjetskog medija koji nije objavio filmsku recenziju za Everything Everywhere All at Once. Na New York Timesu objavljena je recenzija pod naslovom: "Neuredno je i sjajno." Nahvalili su redatelje i glavnu glumicu.

"Filmaši - koji rade pod imenom Daniels i koji su najpoznatiji po prekrasno neklasificirajućem filmu Swiss Army Man (glumi Daniel Radcliffe kao naduti leš) - rado prkose zakonima vjerojatnosti, uvjerljivosti i koherentnosti. Radnja ovog filma puna je obrata i zapleta poput lonca s rezancima koji se pojavljuje u ranoj sceni. Pokvariti ga bilo bi nemoguće. Sažimanje bi trajalo vječno - doslovno", piše A.O. Scott.

>> Na zapadu ništa novo. Što se sve dogodilo na ovogodišnjim nominacijama za Oscara

"Yeoh svakako ima potrebnu karizmu, ali film zapravo govori o nečem drugom od uobičajenog heroizma. Nitko nije sam u multiverzumu, koji se pokazao kao mjesto gdje obitelji mogu raditi na svojim problemima. I dok ćete vjerojatno biti zagolicani i zaslijepljeni vizualnom raznolikošću i fantastičnim efektima, možda ćete se iznenaditi kada se nađete dirnuti izvedbama.

Je li savršeno? Nijedan film s ovakvom premisom - ili takvim naslovom - nikada neće biti uredan posao bez labavih krajeva. Možda traje predugo. Možda se na nekim mjestima vuče, ili se na drugim vrti previše mahnito. Ali ja volim da su moji multiverzumi zbrkani i, ako kažem da je Everything Everywhere All at Once previše, to je način priznanja velikodušnosti redatelja", zaključak je ove kritike.

Collider piše da su redatelji snimili jedan od najambicioznijih filmova u posljednje vrijeme. "Iznimno je dirljiva priča o putevima kojima idemo u našim životima, putevima kojima nismo krenuli i kako nas oni vode točno tamo gdje trebamo biti. Daniels može učiniti da se sve (i svašta) dogodi. Ključ ove priče su izvedbe Yeoha, Quana i Hsua.

S toliko mnogo verzija ovih likova koji se vrte po ovom multiverzumu ludila, ovo troje je u stanju odgovoriti na bilo koji izazov koji im Daniels postavi - bilo da se radi o priči o ljubavniku, Pixar parodiji ili nekoj od najzabavnijih scena borbe. Kao temeljna snaga filma, Yeoh je jednostavno nevjerojatna jer, bez obzira na to u kojoj je inkarnaciji Evelyn vidimo, Yeoh sa sobom uvijek donosi te izvorne Evelynine težnje, stav i strahove", piše u recenziji Rossa Bonaimea.

"Da redatelji kažu da su proveli šest godina snimajući ovaj svijet koji izaziva strahopoštovanje, to bi imalo savršenog smisla. Rijetkost je da neki film ima toliko toga u sebi kao ovaj, a da se pritom ne osjeća prenatrpano ili smiješno. Ovo je jedan od najambicioznijih filmova u posljednje vrijeme, ako ne i ikada. Daniels pokušava strpati sve, posvuda i odjednom u film i postigao je taj cilj", zaključak je ove kritike.

Pročitajte više