Ovih dana u mjesecu žene su pametnije, više seksi, ali i sklonije nevjeri

Screenhsot: YouTube

ŽENSKE promjene raspoloženja tijekom onih dana u mjesecu obično su predmet sprdnje, no stručnjaci znaju da hormoni doista igraju veliku ulogu i raspoloženju, ovisno o fazi ciklusa u kojoj se žena nalazi.

Tako je poznato da tijekom PMS-a žene u prosjeku konzumiraju i 500 kalorija više zbog potrebe za češćim obrocima, slatkim i ugljikohidratima, za što je kriva niska razina hormona sreće, serotonina.

No, jedan drugi hormon u drugom dijelu ciklusa ima mnogo ugodniji utjecaj na ženu. Estradiol, vrsta estrogena, počinje rasti u vrijeme uoči ovulacije, a sa sobom nosi sjajno raspoloženje, pospješuje motivaciju i pamćenje te pomaže u borbi sa stresom i anksioznošću.

Vrhunac će dosegnuti upravo tijekom ovulacije, a to je i vrijeme kada će ženama samopouzdanje biti maksimalno. Štoviše, u tom periodu veće su šanse da ćete potrošiti veću svotu novca na skupu torbicu, cipele ili haljinu, istovremeno ćete biti i najviše seksi, a dokazano je i da ženski mozak tada "ubacuje u višu brzinu".

Drugim riječima, žene su u fazi ovulacije pametnije, atraktivnije i spremnije potrošiti novac na vlastiti izgled, ali to je i period najvećeg rizika da će biti nevjerne svome partneru.

"Baš kao što muškarce 'pogone' hormoni, tako su i žene tijekom ovulacije 'programirane' da dokažu kako su najprivlačnija 'ženka' u 'čoporu'. Tada se rizik od nevjere čak udvostručuje", objasnila je profesorica Karen Pine sa University of Hertfordshire.

Pročitajte više