EUROSONG 2019

Ovih pet zemalja uvijek je izravno u finalu Eurosonga, evo i zašto

Foto: EPA

POSLJEDNJIH 15 godina Eurosong se održava u tri večeri - dvije polufinalne i jednoj finalnoj. Prva polufinalna održava se utorkom, druga četvrtkom, a finale je subotom te u njemu sudjeluju najbolji iz polufinalnih večeri, ali i zemlje koje su svake godine direktno plasirane u finale. Ako ste primijetili da su Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija uvijek u finalu - to nije zbog publike ili kvalitete pjesme, nego zbog pravila natjecanja.

Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija nazivaju se zemlje Big Five i po pravilima su uvijek izravno u finalu. Do 2000. godine u ovoj skupini su bile četiri zemlje, a nakon što se Italija vratila na Eurosong nakon 14-godišnje pauze nazivaju se Big Five i one su najveći financijski suradnici EBU-a, Europske radiodifuzijske unije, koja organizira natjecanje.

Šesta zemlja koja je direktno plasirana u finale je zemlja domaćin, ove godine Izrael. Šest zemalja koje su direktno plasirane u finale raspoređene su na dva polufinala što se glasanja tiče. Ove godine u prvoj polufinalnoj večeri glasali su i predstavili se Španjolska, Francuska i Izrael. Večeras će se predstaviti i glasati Njemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Pročitajte više