Ovo je 15 najjezivijih napuštenih mjesta na svijetu. Jedno od njih je u Hrvatskoj

Screenshot: YouTube

PORTAL Traveller izdvojio je 15 jezivih i napuštenih mjesta u svijetu koja su zapravo prekrasna, a jedno od njih se nalazi u Hrvatskoj, točnije na otoku Krku.

No, krenimo redom.

1. Gereja Ayam, Magelang, Indonezija

Ova oronula građevina pod nazivom Gereja Ayan, poznata i kao Kokošja crkva, nalazi se u džunglama središnje Jave. Javnosti je dostupna od 1990-ih i služila je kao rehabilitacijski i bogoslužni centar svim religijama. 

Nažalost, zbog prevelikih troškova izgradnje projekt je napušten 2000. godine, a građevina otad stoji potpuno napuštena. Ipak, postala je vrlo popularno turističko mjesto zbog nevjerojatnog dizajna i pogleda na okolne šume. 

2. Tianducheng, Hangzhou, Kina

Svega 40 minuta od Hangzhoua u kineskoj četvrti Tianducheng, nalazi se minijaturna replika glavnog grada Francuske. Stambeni kompleks izgrađen je 2007. godine, a uključuje Champs-Elysées i Eiffelov toranj. 

Ovaj kineski pokušaj rekreacije Pariza završio je više kao jeziv nego kao romantičan. Bilo je predviđeno da će se u kompleks useliti 10 tisuća ljudi, ali se uselilo znatno manje, zbog čega su ulice uglavnom prazne. Iako se prostor najviše koristi za svadbene zabave u kojima mladenci žele iskusiti lažno francusko vjenčanje, postoje izvještaji da njegova popularnost među stanovništvom raste. 

3. Zatvor Rummu, Estonija

Zatvor je sagradio Sovjetski savez i punio ga zatvorenicima tijekom Drugog svjetskog rata, a zatvorenici su bili prisiljeni raditi u obližnjem kamenolomu vapnenca. Nakon što je Estonija stekla neovisnost 1991. godine, zatvor je napušten, a nedostatak nadzora doveo je do punjenja kamenoloma vodom. Nekadašnji zatvor trenutno je popularna plaža, posebno je zanimljiv roniocima koji žele istražiti potopljene zgrade i rudarsku opremu ispod površine vode. 

4. Pripjat, Ukrajina

Pripjat je bio grad koji je najviše pogođen nuklearnom katastrofom u Černobilu 1986. godine. Eksplozija je oslobodila ogromne količine radijacije i prisilila stanovnike na evakuaciju. Danas je jedno od najpoznatijih napuštenih mjesta na svijetu, velikim dijelom zahvaljujući sablasnim podsjetnicima na ono što je nekad bilo: igračke, satovi i poznati zabavni park. 

Zabavni park je postao toliko popularan da je u Ukrajini proglašen turističkom atrakcijom. 

5. Houtouwan, otok Shengshan, Kina

Nekadašnje ribarsko selo nalazi se jugoistočno od Šangaja, napušteno je nekoliko desetljeća i vrlo zanimljivo izgleda. Građevine su prekrivene puzavim bršljanom i bujnom vegetacijom te je priroda stvorila zeleni krajolik koji izgleda spektakularno. Većina stanovnika se u unutrašnjost preselila ranih 1990-ih, ali nekoliko ljudi još uvijek živi na otoku.

6. Dome Homes, otok Marco Island, Florida, SAD

Ove građevine gotovo izvanzemaljskog dizajna 1981. godine je napravio umirovljeni naftni tajkun Bob Lee. Zamisao je bila od građevina napraviti ekološku kuću za odmor njegove obitelji, ali su nepredvidljivi vremenski uvjeti to učinili nemogućim. 

7. Utvrde Maunsell, ušće rijeke Temze

Iako izgledaju kao rekviziti iz nekog filma, ovi divovski tornjevi na ušću Temze izgrađeni su kako bi zaštitili Englesku od njemačkih zračnih napada tijekom Drugog svjetskog rata. Utvrde su napuštene u 1950-ima, a danas jednom od utvrda upravlja mikronacija kneževina Sealand. 

8. City Methodist Church, Gary, Indiana, SAD 

Osim što je mjesto Gray poznato kao rodno mjesto pop-kralja Michaela Jacksona, poznato je i po jednoj od najljepših i najstrašnijih napuštenih crkava u Americi. Izvorno je izgrađena 1926. godine novcem koji je donirao US Stell, ima devet katova, a krase ju gotička arhitektura, kameni stupovi i vitraji. 

Nakon što je industrija usporila i populacija se smanjila, crkva se potpuno zatvorila 1975. godine. Iako je struktura u ruševinama, i dalje je vrlo popularno mjesto koje odabiru filmski redatelji. Prostor je korišten u filmovima A Nightmare on Elm Street, ali i u trećem dijelu serijala Transformers: Dark of the Moon.

9. Groblje Great Train, Uyuni, Bolivija

Neobična atrakcija "groblja" starih vlakova može se vidjeti u mjestu Uyuni u Boliviji. U 19. stoljeću su napravljeni planovi za proširenje prometne mreže Uyunija i izgradnju novih željezničkih pruga kroz grad, ali je projekt napušten zbog tehničkih problema i napetosti s lokalnim autohtonim stanovništvom. 

Nakon što je 1940-ih ponestalo minerala koji su vlakovi prevozili, rudari su napustili grad, a vlakovi ostali napušteni. 

10. Ponyhenge, Lincoln, Massachusetts, SAD

Poneyhenge je mjesto na kojem se nalaze plastični poniji i konji za ljuljanje za djecu i odrasle. Nalazi se zapadno od Bostona, a prvi poniji su se na polju pojavili oko 2010. godine. Tijekom godina na polju se pojavljivalo sve više ponija koji su postavljeni u redove i krugove kao u zabavnim parkovima. 

11. Kolmanskop, Namibija

Iako tako ne izgleda, grad Kolmanskop je početkom 20. stoljeća bio mjesto izgrađeno na rudarenju dijamanata i natopljeno ekstravagancijom. No, kasnih 1920-ih stanovnici su otkrili bolje lokacije za kopanje dijamanata i napustili grad. Sada je poznat po kućama punim pijeska, koje su se pojavile u filmovima Dust Devil iz 1992. i The King Is Alive iz 2000. godine.

12. Dvorac Lapalice, Poljska

Ovaj dvorac mnoge podsjeća na legendarne sablasne dvorce istočne Europe. Dvorac Lapalice izgrađen je 1979. godine, a tehnički ni nije dvorac. Izvorno je građevina trebala biti atelje umjetnika Piotra Kazimierczaka. Ipak, umjetnik je zbog problema s troškovima i dozvolama morao odustati od cijelog projekta. 

13. Bolnica Beelitz-Heilstätten, Njemačka

Bolnica Beelitz-Heilstätten ima vrlo neobičnu i jezivu povijest. Između 1989. i 1930. koristila se kao sanatorij za tuberkulozu. U njemu su se nalazile žrtve iperita i mitraljeza tijekom Prvog svjetskog rata, uključujući i mladog vojnika imena Adolf Hitler. 

S vremenom je postala glavni centar za liječenje nacističkih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata, a između 1945. i 1995. se koristila i kao sovjetska vojna bolnica. Veći dio kompleksa je napušten, ali se nekoliko odjela i danas koristi kao neurološki rehabilitacijski centar. 

14. Međunarodna željeznička postaja Canfranc, Španjolska

Kada je 1928. otvorena željeznička postaja Canfranc u španjolskim Pirenejima, bila je najveća željeznička postaja u Europi. No, zbog Španjolskog građanskog rata i nacističkog preuzimanja vlasti tijekom Drugog svjetskog rata mjesto je poprilično uništeno. Tijekom godina se postaju pokušalo obnoviti, ali nikada više nije isto izgledala. 

15. Haludovo Palace hotel, Krk, Hrvatska

Hotelski kompleks izgrađen je na Krku 1971. godine, u stilu tipičnom za arhitekturu komunističkog doba: asimetričan beton, moderna pročelja. Kompleks je nekoliko desetljeća bio mjesto na koje su dolazili poznati glumci i svjetski čelnici koji su posjećivali bivšu Jugoslaviju. No, tijekom rata 1990-ih je turizam prestao, a hotel je svoje posljednje goste ispratio 2001. godine. 

Pročitajte više