Ovo je deset najboljih ratnih filmova svih vremena

Screenshot: YouTube

ČITATELJI portala Ranker obožavaju top liste, a ovaj put glasovali su za najbolji film s ratnom tematikom.

Od klasika poput Spašavanja vojnika Ryana do novijih ostvarenja poput Dunkirka i 1917., ovaj popis rangira najbolje filmove o ratu, bitkama i vojnim sukobima. Ovi filmovi rekreiraju neke od najznačajnijih događaja u svjetskoj povijesti iz različitih perspektiva i s različitim namjenama i namjerama.

Neki vrhunski ratni filmovi pokušavaju što realnije rekreirati događaje koje prikazuju, bilo iz općeprihvaćene perspektive, bilo sa stajališta vojnika i civila uključenih u sam sukob. 

Na prvom mjestu našao se film Spašavanje vojnika Ryana iz 1998. godine redatelja Stevena Spielberga. Glavne uloge tumače Tom Hanks, Matt Damon i Vin Diesel. 

Radnja filma tiče se invazije na Normandiju u Drugom svjetskom ratu, a film je najviše poznat po izrazito grafičkom i realističnom prikazu rata, pogotovo u svojih prvih 27 minuta trajanja koje prikazuju iskrcavanje saveznika na Plažu Omaha dana 6. lipnja 1944. godine. Nakon toga radnja prati kapetana Johna H. Millera (Tom Hanks) i njegov vod (Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg i Jeremy Davies) koji pokušavaju pronaći padobranca Jamesa Francisa Ryana (Matt Damon), posljednjeg preživjelog od četvorice braće u vojsci.

Evo koji su se filmovi našli na samom vrhu liste. 

10. The Great Escape (1963.)

 

9. Platoon (1986.)

8. Patton (1970.)

7. Black Hawk Down (2001.)

6. We Were Soldiers (2002.)

5. A Bridge Too Far (1977.)

 

4. Schindler's List (1993.)

3. Lawrence of Arabia (1962.)

2. Das Boot (1982.)

1. Saving Private Ryan (1998.)

 

Pročitajte više