Ovo je deset najboljih Super Bowl nastupa svih vremena

Foto: EPA

NEMA sumnje da je ovogodišnji nastup na Super Bowlu jedan od najspektakularnijih nastupa svih vremena, a razloga za to je više. Ne radi se samo o činjenici da je riječ o provjerenim majstorima spektakla koji su ujedinili snage u jednom bombastičnom nastupu, već i prvom Super Bowl nastupu koji čine isključivo hip-hop zvijezde.

I ovdje se radilo o neupitnim veličinama. Dr. Dre je najrelevantniji hip-hop producent svih vremena koji je sa Snoop Doggom de facto stavio zapadnu obalu na kartu i pritom stvorio soundtrack cijele jedne ere. Njegov štićenik Eminem postao je vjerojatno najveći i najpoznatiji reper na svijetu. Mary J. Blige je kraljica R&B hip-hopa.

Kendrick Lamar je Pulitzerom nagrađeni izvođač kojeg mnogi smatraju jednim od trenutno najboljih repera na svijetu, a njegovi solo nastupi su savršeno koreografirana remek-djela koja zaslužuju zasebni tekst, a čak je i gost iznenađenja, 50 Cent, jedan od najpoznatijih u industriji te ujedno i savršen "proizvod" stvoren u Dreovoj tvornici hitova/hitmejkera.

Ukratko, ljudi koji nikada ne razočaraju ni sad nisu razočarali.

No, ovo je idealna prilika da se prisjetimo i nekih od najboljih Super Bowl nastupa svih vremena. Ovogodišnji svakako zaslužuje mjesto na listi, ali ovog ćemo se puta usredotočiti na one druge.  

10. Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers (2014)

Kada je najavljeno da je čast Super Bowl nastupa pripala Brunu Marsu, mnogi su opravdano bili skeptični jer radilo se o glazbeniku kojem je upravo Super Bowl bio najsjajniji trenutak karijere. Osim toga, u svojoj diskografiji imao je premalo hitova koji bi takav nastup opravdali. No, Mars je iznenadio i mnogi upravo ovaj nastup smatraju jednim od najboljih.

Sve je započelo klincima koji se drže za ruke ispred američkih zastava, a završilo vojnicima koji su posvetili Just the Way You Are svojim obiteljima. Pojavili su se i Redo Hot Chili Peppersi, a Mars je odradio solo na bubnjevima da dodatno začini ovaj spektakl.

9. Bruce Springsteen & the E Street Band (2009)

Lista bez sveameričkog junaka Brucea Springsteena bila bi nezamisliva. Tim više jer The Boss je odradio još jedan od svojih šefovskih nastupa čiju je višesatnu energiju savršeno sabio u samo 14 minuta fenomenalnog performancea tijekom kojeg je energično ispalio hitove Tenth Avenue Freeze-Out, Born to Tun, Working on a Dream i Glory Days.

8. Jennifer Lopez & Shakira (2020)

Iako Lopez i Shakira nisu bile prve latine koje su nastupile na Super Bowlu, njihov se zajednički nastup svakako smatrao najboljim. Te godine mnogi su izvođači odbili nastupiti na Super Bowlu zbog tretmana Colina Kaepernicka, ali dvije su dame preuzele binu. Shakira je svirala gitaru, J. Lo se dovezla na binu vrteći se oko šipke kao striptizeta, a binom je nakratko zavladala i njezina kći Emme koja je otpjevala Springsteenovu Born in the USA.

7. U2 (2002)

Samo nekoliko mjeseci nakon 9/11 bilo je vrlo bitno odabrati pravog izvođača koji će ovaj nastup odraditi s taktom, a U2 se pokazao kao najbolje rješenje. Odradili su to energično, ali ostavili mjesta za emocije. Show su započeli hitom Beautiful Day, a nakon toga uslijedila je MLK tijekom koje su se na velikom zaslonu izredala imena svih poginulih u terorističkom napadu na Twinse. Bio je to nezaboravan trenutak koji je završio hitom Where the Streets Have No Name.

6. Madonna (2012)

Velike zvijezde oduvijek su se savršeno snalazile u ovako spektakularnim okolnostima, a Madonna definitivno nije razočarala. Na binu je uletjela kao grčka božica na leđima Spartanaca, a društvo su joj pravile podjednako snažne dame glazbene scene. Naravno, M.I.A. nije propustila priliku da svima pokaže srednji prst, a osim Nicki Minaj tu su još bili i Cee Loo Green i LMFAO da cijelu priču podignu na još višu razinu.

5. Aerosmith, Britney Spears, 'NSync, Nelly & Mary J. Blige (2001)

Još se uvijek lome koplja oko toga je li ovo bio najbolji ili samo najluđi nastup na Super Bowlu. Neki će se složiti da se radilo o savršenoj sredini. Naravno, onaj ključni dio nastupa svakako je Walk This Way koji djeluje kao shizofrena pop kakofonija sažeta u samo tri minute. Od Britney i Mary J. Blige koje se nadvikuju s Tylerom do Nellyja koji pokušava "nadrepati" solažu Joea Perryja. Kompletni kaos.

4. Janet Jackson (2004)

Bilo je ovdje svega i svačega, ali ono što je obilježilo ovaj nastup svakako je događaj koji je u engleski jezik uveo kovanicu "wardrobe malfunction". Da, vidjeli smo Diddyja koji repa u oblaku dima, Nellyja koji u velikom crvenom autu repa Hot in Here, Kid Rocka i Justina, ali ono što je podiglo prašinu i uklesalo ovaj nastup u povijest je trenutak kad je Timberlake slučajno otkrio "bradavicu koja je šokirala svijet".

3. Beyoncé & Destiny's Child (2013)

Neki i dan danas tvrde da je ovo najbolji Super Bowl nastup svih vremena, ali zasluge se nepravedno pripisuju isključivo Beyonce iako su joj podršku davale njezine kolegice Kelly Rowland i Michelle Williams s kojima je izvela neke od najvećih hitova R&B grupe Destiny's Child. Nastup je bio toliko spektakularan da je izazvao tehničke probleme pa su nedugo nakon showa "krepala" sva svjetla na stadionu i izazvala zamračenje koje je trajalo 33 minute i 55 sekundi.

2. Michael Jackson (1993)

Kralj Popa s razlogom je nosio tu titulu, a njegov Super Bowl nastup i danas se smatra jednim od najvećih. Jednim dijelom i zato što je zabilježio gledanost veću od samog sportskog događaja. Jackson nije izveo previše svojih hitova, već se zadržao na Jam, Black or White, We Are The World, Heal the World i Billie Jean, a kao prvi pop izvođač koji je samostalno preuzeo poziciju izvođača na Super Bowlu, mnogi upravo njegov nastup pamte kao najbolji.

1. Prince (2007)

Možete prekopati internet i pronaći ćete hrpetinu lista najboljih Super Bowl nastupa. I dok se oko deset najboljih redovito lome koplja, prvo mjesto redovito pripada Princeu. Ovaj nastup postao je još popularniji nakon njegove smrti, ali i prije toga mnogi su ovo smatrali savršenim Super Bowl nastupom. Spojio je Dylanovu All Along the Watchtower, We Will Rock You grupe Queen i Best of You Foo Fightersa s vlastitim hitovima da bi sve doveo do erupcije s briljantnom izvedbom Purple Rain i spektakularnom solažom na kiši.

Pročitajte više