Ovo je Dora, terapijski pas koji pomaže najmlađim pacijentima

Foto: Index

KRALJEVSKA pudla Dora prvi je terapijski pas u bolnici u Hrvatskoj. Prije četiri mjeseca iz Zagreba je stigla u KBC Split te postala dio tima Klinike za dječje bolesti. Četveronožna zaposlenica osvojila je srca cijele bolnice. Posebno joj se vesele najmlađi pacijenti, s kojima Dora provodi najviše vremena. 

Dora zadatke obavlja uz svoju voditeljicu i radnu terapeutkinju Mateu Videk. Osim što djeci pomaže da radnu terapiju dožive kao igru, ona je tu kako bi im pomogla s terapijskim hranjenjem, senzornom integracijom i razvojem društvenih vještina i igre. 

"U radnoj terapiji vezana je za uže specijalnosti kojima se bavim, a to su djeca s poteškoćama hranjenja. Dosta djece koja dolaze sa senzornim poteškoćama hranjenja nemaju mogućnost dodirivanja hrane. I tada je Dora velika motivacija djeci jer je oni mogu hraniti. U principu puno lakše napravimo taj prijelaz. Dora koristi i komunikator te tako potiče djecu da koriste potpomognutu vrstu komunikacije", kazala je terapeutkinja Videk. 

Matejeva mama: Ona je zaslužna za njegov napredak

Matej i Dora postali su najbolji prijatelji od njenog prvog radnog dana. Već po dolasku u bolnički hodnik, Dora osjeti njegovu prisutnost i spremno ga čeka ispred vrata ordinacije. Ona je zaslužna za njegov veliki napredak, kazala nam je Matejeva mama. 

"Kada smo prvi put došli, Matej se nije htio odvojiti od mene i cijelu terapiju bi odrađivao u mom krilu. Prvi dan kad je ugledao Doru on je pobjegao od mene, uzeo je za povodac i od tada samostalno odrađuje terapiju. Napravili smo jedan veliki korak samo zbog njezine prisutnosti, a svakodnevno vidimo napredak i u njegovom ponašanju", smatra mama Bubalo. 

 

 

Matej je pri porođaju imao tešku asfiksiju zbog koje je proveo 21 dan na respiratoru, a doktor kaže kako je pravo čudo što je živ. S obzirom na komplikacije pri porođaju, on je danas zdrav dječak koji uz Doru i Mateu vježba vizualnu percepciju. U ordinaciji se najviše voli igrati kuhanja, kako bi mogao hraniti Doru. Uz Mateu je naučio koristiti pribor za jelo, a od tada Dora od njega dobiva poslastice.  

"Po pitanju terapijskog hranjenja također imamo jako puno pozitivnog iskustva, gdje djeca na neki način eliminiraju terapeuta i pas nam postaje prijenosno sredstvo onoga što mi želimo provesti u terapiji. Uz to, Dora je naučena jesti na žlicu, prihvaća raznorazne namjernice koje će joj dijete ponuditi. To puno pomaže."

Kraljevska pudla educirana je za rad u bolnici 

Skoro dvije godine čekao se dolazak ove kraljevske pudle u splitsku bolnicu. Kako bi Dora pridonijela napretku skrbi u bolnici, morala je proći edukaciju s budućom vlasnicom. No ona je i prije samog dolaska u bolnicu već imala veliki utjecaj na djecu koja su dolazila kod terapeutkinje Matee. 

"Imamo dijete koje je na samu fotografiju Dore obavljalo zadatke puno lakše nego prije. Ona je velika motivacija djeci i uz nju puno prije dolazimo do napretka. Neka djeca i lakše prihvaćaju samu terapiju i ostanak s nama."

Kraljevska pudla Dora dresirana je u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Njezin proces školovanja započeo je u najranijoj dobi, a za rad u bolnici ova vrsta psa izabrana je jer se ne linja i njezina dlaka nije alergena. Njena partnerica terapeutkinja Matea morala je proći dodatnu edukaciju kako bi savladala rad sa psom. 

"To je edukacija sastavljena od više modula, gdje smo učili o samoj psihologiji pasa, treniranju, prepoznavanju stresa kod njih. Bilo je bitno naučiti koristiti psa u terapiji i prilagoditi ga potrebama rada, ali i na koji način postupati i izvan posla. Ona je moja velika odgovornost 24 sata dnevno", rekla je Videk, koja je dobila dugoočekivanog ljubimca i ravnopravnu kolegicu. 

Pacijentima ublažava stres i usamljenost

Iako Dora najviše vremena provodi s Mateom, uključena je i u rad ambulantnog terapeuta. Često posjećuje i dugo hospitalizirane pacijente na odjelu gdje svojom pojavom donosi pozitivnost i pomaže im smanjiti osjećaj usamljenosti. 

Voditeljica Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju dr. sc. Irena Mišetić kazala je da rezultati istraživanja pokazuju kako uključivanje terapijskog psa u terapijski proces nosi sa sobom brojne dobrobiti za djecu. Primijetila je kako na njenom odjelu, upravo zbog Dore, puno manje djece odustaje od grupne terapije. 

"U svijetu korištenje psa u terapiji nije novost. Najčešće se koristi u terapijskim grupama. Kod individualnog rada Dora pomaže s anksioznim teškoćama i depresijom te pomaže traumatiziranoj djeci. Dolazi do smanjenja stresa i anksioznosti te osjećaja usamljenosti, do povećanja tjelesne i psihičke dobrobiti, poboljšanja kvalitete života i fiziološkog funkcioniranja, do smanjenja simptoma traume", objasnila je doktorica Mišetić. 

Također kaže da postoje indikacije da psi mogu detektirati i reagirati na emocionalno stanje ljudi, što ih čini korisnima u detekciji emocionalnog distresa. 

Pročitajte više