Znate li odabrati pravo osiguranje za svoj automobil? Evo na što pripaziti

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: UNIQA osiguranje

MALO je mirisa koji se željno iščekuju i dugo pamte poput mirisa novog automobila. Teško ga je opisati, ali svi znamo kakav je.

Psiholozi tvrde da nije stvar u mirisu, već i u onome što on predstavlja. Kupnja novog automobila često je povezana s uzbuđenjem i entuzijazmom, pa miris može potaknuti pozitivne emocije. Uz to, evocira osjećaj luksuza i prestiža te status vozača u društvu. Zato nam je taj miris toliko privlačan.

Mnogi bi dali sve da potraje što duže. Na tržištu se mogu naći čak i osvježivači s mirisom novog automobila. No, uz miris, važno je da automobil što duže izgleda kao nov. Mnogi vlasnici stoga se odlučuju na temeljito i redovito održavanje, u što spada i kasko osiguranje, uz obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Neke od najčešćih šteta su ogrebotine i napuknuća vjetrobranskog stakla, ogrebotine na karoseriji i oštećenja guma. Cijena godišnje kasko police često je niža od troška brojnih šteta, kao što su veće ogrebotine na automobilu ili, primjerice, zamjena vjetrobranskog stakla, pa je stoga preporučljivo imati takvo osiguranje neovisno o starosti vozila.

No kako odabrati pravi paket? To je i nas zanimalo pa smo se odlučili obratiti stručnjacima – onima koji kreiraju osiguranja i svakodnevno procjenjuju štete.

Zdravka Miletić, direktorica Službe za distribuciju i upravljanje odnosima s partnerima osiguravajuće kuće UNIQA
Foto: Promo

"Odabir odgovarajuće razine pokrića kasko osiguranja ovisi o osobnim potrebama vlasnika vozila, toleranciji na rizik, vrijednosti vozila i raspoloživom budžetu. Treba uzeti u obzir gdje se vozilo čuva, koliko se često koristi te kakvi su rizici povezani s tim", rekla nam je Zdravka Miletić, direktorica Službe za distribuciju i upravljanje odnosima s partnerima osiguravajuće kuće UNIQA.

Ponuda i za vlasnike kućnih ljubimaca 

Dodala je da je važno konzultirati se s osiguravateljem kako bi se dobila informacija o optimalnom opsegu pokrića jer je ono individualno.

Individualna je i cijena, s obzirom na to da kasko nudi opcije koje se po željama i potrebama mogu kombinirati. Osim osnovnog pokrića, UNIQA nudi inovativna dodatna pokrića koja pružaju dodatnu sigurnost. To uključuje osiguranje od nezgode za vozače, putnike i kućne ljubimce, osiguranje guma od oštećenja koja nisu nastala u prometnoj nesreći, pomoć na cesti i pravnu zaštitu.

Miletić za UNIQA osiguranje radi gotovo 25 godina i za to vrijeme stekla je mnoga iskustva u području osiguranja.

Klijentima u ovoj osiguravajućoj kući pristupaju individualno i za svakog budućeg korisnika računaju premiju. Prije zatraživanja ponude, treba pripremiti nekoliko osnovnih informacija o vozilu.

"Osnovica za obračun premije kasko osiguranja je novonabavna vrijednost vozila, ali cijena ovisi i o faktorima poput snage motora, starosti vozila, visini pokrića te dobi vozača. Na cijenu također utječe stečeni bonus", objasnila je Miletić.

Osiguranik koji tijekom proteklih godina nije imao niti jedan osigurani slučaj ima pravo na niži iznos premije osiguranja u odnosu na osnovnu premiju (bonus), dok će osiguranik koji je u prethodnom razdoblju imao jedan ili više štetnih slučajeva morati platiti višu premiju osiguranja od osnovne (malus).

Kombinacijom oba osiguranja, obveznog i kaska, vlasnici će u potpunosti zaštititi svoje vozilo te mogu ostvariti dodatne popuste. UNIQA nudi inovativna dodatna pokrića poput osiguranja od nezgode za vozače, putnike i kućne ljubimce, osiguranja guma i pomoći na cesti. To će dobro doći ako u slučaju nepažnje utočite pogrešno gorivo u automobil ili izgubite ključeve automobila.

U obje situacije bez osiguranja štetu morate nadoknaditi iz svog džepa, a trošak popravka, vuče ili novih ključeva nije zanemariv.

Proces ugovaranja UNIQA osiguranja je brz, jednostavan i potpuno digitaliziran. Osiguranje se može ugovoriti online preko UNIQA prodajne platforme u bilo koje doba dana.

Koraci za odabir pravog kasko osiguranja s UNIQA osiguranjem

U Hrvatskoj su u prvom ovogodišnjem kvartalu, po podacima Asocijacije europskih proizvođača automobila (ACEA), registrirana 15.432 nova vozila, što je za 13.6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Benzinci vode s udjelom od 35.4 posto, a slijede ih hibridni električni automobili s udjelom od 29 posto.

Foto: Shutterstock

Svatko tko posjeduje automobil trebao bi razmotriti prednosti kasko osiguranja. Iako je poznato da osiguranje pokriva štetu na vlastitom vozilu čak i ako ste vi uzrokovali prometnu nezgodu, kasko osiguranje je puno više od toga. Različiti rizici kao što su krađa, vandalizam, prirodne katastrofe ili čak šteta kao posljedica loših odnosa sa susjedima, mogu ozbiljno ugroziti vaš novčanik, ali kasko osiguranje pruža zaštitu i u takvim situacijama.

Prilikom odabira kasko osiguranja važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste osigurali da odabrani paket odgovara vašim potrebama. Prvi korak je procjena rizika. Razmislite o mogućim rizicima s kojima se suočavate kao vozač. Je li vaš automobil često izložen vandalizmu ili krađi? Kakvo je vaše iskustvo s prirodnim nepogodama poput oluja ili tuče?

Uvijek je korisno imati i neka dodatna pokrića pa i na njih obratite pažnju i procijenite koja će vam dobro doći. Provjerite koje dodatne usluge nudi UNIQA osiguranje. Osiguranje od nezgode za vozače i putnike, osiguranje guma ili pomoć na cesti mogu biti korisni dodaci svakom paketu.

Jednom kad ste odabrali paket, možete odabrati dodatne usluge i prilagoditi ih svojim potrebama. Posljednji korak je ugovaranje osiguranja. UNIQA se pobrinula da svojim klijentima ponudi potpuno digitalno ugovaranje. To znači da nije potrebno odlaziti u poslovnice, već da kroz jasan i jednostavan proces ugovaranja možete doći do police u bilo koje doba dana.

Također, sva nastala šteta uvijek se može prijaviti online. Odabir pravog paketa kasko osiguranja nije samo pitanje zaštite vozila od šteta već i pružanje dodatne sigurnosti i mira vlasnicima automobila.

Sponzorirani sadržaj donose Index i UNIQA osiguranje u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više