Ovo je druga sezona "Pravog detektiva" koju smo čekali

Foto: Press

SJEĆATE li se oduševljenja koje je izazvala prva sezona popularne serije "Pravi detektiv"?

Doslovno niste mogli otvoriti portale niti Facebook, a da vas istog trena nije zatrpala gomila vijesti o novoj epizodi, more spoilera ili barem link na video uvodne špice koju je pratila "Far from Any Road" grupe The Handsome Family.

Međutim, ako su vam u međuvremenu McConaughey i Harrelson već pomalo isparili iz sjećanja, razlog je vjerojatno neizdrživo pretenciozna druga sezona koja je u podjednakoj mjeri razočarala publiku i kritičare. Iako bismo mogli reći da je i prva sezona patila od određenih problema ili je barem razočarala neopisivim antiklimaksom u iznenađujuće lošoj posljednjoj epizodi, nitko nije mogao zanijekati nevjerojatnu atmosferu, odličan soundtrack T Bonea Burnetta, izvrsnu fotografiju, predivne lokacije i upečatljiva glumačka ostvarenja.

Projekt snova Jamesa Gandolfinija

Bilo kako bilo, sve ono što se nije dogodilo s drugom sezonom, moglo bi se ostvariti u novom projektu HBO-a uz koji je svojevremeno bio vezan i nezaboravni Tony Soprano, pokojni James Gandolfini, a radi se o miniseriji "The Night Of" (kod nas preveden kao "Kobna noć") utemeljenoj na hvaljenoj i nagrađivanoj BBC-jevoj dramskoj seriji "Criminal Justice" koja je uz odlične kritike pokupila i gomilu pritužbi iz odvjetničkih krugova zbog načina na koji su u seriji prikazani.

Inače, Gandolfiniju je ovo bio "projekt snova" u koji je polagao velike nade i bio izuzetno vezan na njega.

Nakon njegove smrti, glavnu ulogu preuzeo je izvrsni John Turturro (Barton Fink, Big Lebowski, Do The Right Thing, Quiz Show), a režije će se dohvatiti redatelj, producent, scenarist i oskarovac Steven Zaillian iza kojeg su izvrsni scenariji za filmove kao što su "Schindlerova lista", "Bande New Yorka", "Američki gangster", "Moneyball" i "Djevojka s tetovažom zmaja".

Scenarij pak potpisuje Richard Price, romanopisac i scenarist u čijem se opusu nalazi rad na "Boji novca" i kultnoj "Žici", seriji koja je sama po sebi dovoljno dobar razlog da i "The Night Of" uvrstimo na listu stvari koje u 2016. moramo pogledati.

Radnja serije prati odvjetnika Jacka Stonea koji obilazi policijske stanice tražeći klijente sve dok ne nabasa na kompleksan slučaj Nasira Khana, mladog Pakistanca optuženog za ubojstvo djevojke na Upper West Sideu.

Odlična glumačka ekipa

Uloga Stonea svojevremeno je trebala pripasti i legendarnom Robertu De Niru koji je zbog drugih obaveza morao odustati, a uzmemo li u obzir većinu filmova u kojima se ovaj glumački velikan u posljednje vrijeme pojavljuje, prava je šteta što ga nismo imali prilije pogledati u nečem kvalitetno napisanom.

Mladog Pakistanca utjelovit će hvaljeni engleski glumac Riz Ahmed koji je posebnu pažnju privukao ulogom Ricka u odličnom "Nightcrawleru" s Jakeom Gyllenhaalom.

Ostatak uloga pripao je podjednako kvalitetnoj postavi koju čine Michael Kenneth Williams (The Wire), Glenne Headly (ER), Max Casella (Sopranos), Bill Camp (Boardwalk Empire), Jeannie Berlin, Poorna Jagannathan (House of Cards), Peyman Moaadi (A Separation), Amara Karan (The Darjeeling Limited), Paul Sparks (House of Cards) i mnogi drugi.

Podsjetnik da živimo u vremenu najboljih serija u povijesti televizije

Dio stranih kritičara koji su imali prilike pogledati pilot epizodu tvrde da se radi o "sljedećoj velikoj stvari", dostojnom nasljedniku prve sezone "Pravog detektiva" i seriji koja će nas podsjetiti da živimo u "zlatnom dobu televizije".

Ujedno se radi i o stilskom povratku američkoj kinematografiji sedamdesetih s jakim utjecajem filmova kao što su "Taxi Driver", "Dog Day Afternoon" i "Midnight Cowboy".

"Filmove sedamdesetih svrstavam među najdraže. Svjesno smo im odali počast radeći ovu seriju. Jednostavno volimo tu sirovost. To su filmovi koji su kod mene izazivali uzbuđenje jer gledajući određene scene dobili ste poriv ustati i reći znam to, znam ovog tipa, ovaj ugao, ovaj sleng", rekao je Price.

Najave još uvijek stižu na kapaljku iako je premijera zakazana za 11. srpnja (u Hrvatskoj će biti prikazana u isto vrijeme kao i u Americi) pa se trenutno radi o projektu koji "rajca" samo zagrižene ljubitelje filma, ali uz dobru promociju i usmenu predaju ne smijemo isključiti ni mogućnost prikrivenog hita.

Pročitajte više