Ovo je film koji je osvojio europskog Oscara 2023.

Foto: Press

Sudska drama Anatomija pada francuske redateljice Justine Triet osvojila je nagradu za najbolji europski film godine, objavila je Europska filmska akademija na svečanosti u subotu u Berlinu. 

Film govori o uspješnoj spisateljici, a glumi je Sandra Hüller, koja pokušava dokazati svoju nevinost nakon što je optužena za ubojstvo supruga.

 

Anatomija pada ranije je osvojila nagradu za najbolji scenarij, kao i nagradu za najbolju montažu. Triet je osvojila nagradu za najbolju režiju, a Hüller za najbolju glumicu 2023.

Danski glumac Mads Mikkelsen proglašen je najboljim glumcem za svoju izvedbu u filmu Obećana zemlja (Bastarden), a nagradu je preuzeo putem videa.

Njemački glumac Christian Friedel, koji je glumio zapovjednika Auschwitza Rudolfa Hößa u Zona interesa, bio je među nominiranima u ovoj kategoriji.

Bio nominiran i hrvatski redatelj

Hrvatske promatrače najviše je zanimalo kakav će biti ishod u kategoriji Europsko otkriće u kojoj se nagrađuju debitantski filmovi. U njoj je, naime, jedan od nominiranih bio i hrvatski redatelj Juraj Lerotić i njegov film Sigurno mjesto.

 

Lerotić na koncu ipak nije nagrađen. Nagradu je dobio film koji je bio i najveći favorit: Kako se poseksati Britanke Molly Manning Walker. 

Jedno od najprestižnijih priznanja u industriji

Akademija je također nagradila britansku glumicu Vanessu Redgrave za životno djelo. Mađarski filmski redatelj Béla Tarr (Sátántangó) dobio je počasnu nagradu predsjednika Akademije i Upravnog odbora.

Španjolska redateljica Isabel Coixet, koja je režirala film Tajni život riječi, ljubavnu priča Bosanke i Amerikanca, odlikovana je za doprinos svjetskom filmu.

 

Europske filmske nagrade smatraju se jednim od najprestižnijih priznanja u industriji. Oko 4600 članova Europske filmske akademije glasovalo je za pobjednike u nizu kategorija, poput dodjele Oscara u SAD-u.

Europske filmske nagrade obično se dodjeljuju naizmjenično u Berlinu i drugim europskim gradovima. Prošle godine nagradu za najbolji film dobila je satira Trokut tuge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.