Ovo je hit lokacija u Istri koja oduševljava, evo zašto je dobra za proslavu Nove

Sadržaj nastao u suradnji s: Aminess Maestral Hotel

STARO vjerovanje kaže da će nam čitava sljedeća godina biti onakva kakvo nam bude Silvestrovo ili Stara godina. No čak i ako inače niste skloni praznovjerju ili donošenju novogodišnjih odluka, sigurni smo da ipak imate, pa makar samo u glavi, posloženu listu prioriteta za 2024. godinu.

U slučaju da se na njoj nalaze stavke poput one da u 2024. želite češće putovati, više uživati u prirodi i pronalasku unutarnjeg mira te se okružiti ljudima koje volite i hranom koja vas usrećuje (što smo stariji, to nam je sve jasnije da sreća uistinu jest u malim stvarima i velikim zalogajima), tada ćete se zasigurno složiti s nama kako je proslava Nove godine u Istri odlična opcija, kojom ćete si osigurati blagostanje na svim važnim životnim područjima u nadolazećoj godini.

Blizina mora pozitivno utječe na našu psihu

Rezultati jednog istraživanja, objavljenog 2015., pokazali su da blizina mora znatno snižava naše razine kortizola te posljedično pozitivno utječe na cjelokupno (psihičko) zdravlje. Stoga smo, u želji da se osiguramo od nepotrebnog stresa (i na dočeku, ali i u 2024.), izbor lokacije suzili na istarske obalne gradove. Naposljetku smo se odlučili za Novigrad, grad na zapadnoj obali Istre koji, zbog iznimno pogodne lokacije, pruža nebrojene mogućnosti za istraživanje obale i bajkovite istarske unutrašnjosti.

Foto: Aminess Maestral Hotel

Novigrad je ribarski gradić koji broji oko 4000 stanovnika, a velik dio njih i dalje se bavi ribarstvom. Ako prošećete rivom gradske lučice Mandrač, nekoć čvorištem gradskog života, vidjet ćete koćarice čijim se svježim ulovom školjaka i muzgavaca hrane lokalci i posjetitelji.

Riječ je, dakle, o utočištu za sve ljubitelje ribe i morskih plodova, no usudili bismo se reći da bi riblji jelovnik restorana Marina mogao preobratiti i sve one koji tvrde da ribu ne vole. Ponuda tog restorana, koji se spominje i kao kandidat za Michelinovu zvjezdicu, ovisi o sezoni, odnosu mora i ribara te o raspoloženju chefice Marine Gaši (tako barem piše na službenim stranicama restorana), zbog čega možete biti sigurni da ćete ondje pojesti ribu koja je ulovljena tog jutra. Osim u Marinu, na tartar od tune možete otići i u konobu Čok.

Mnoštvo delikatesa i priznanja

Lokalno stanovništvo reći će vam da nijedan zalazak sunca na svijetu nije usporediv s onim u Novigradu, zbog čega se sugerira da sa svojim partnerom ili partnericom podijelite komadić romantične atmosfere uz slavni novigradski suton.

To možete učiniti u jednoj od brojnih vrhunskih vinarija u okolici, od kojih izdvajamo vinariju Franco Cattunar, u mjestašcu Nova Vas kraj Brtonigle, dvadesetak minuta udaljene od Novigrada, koja se može pohvaliti mnoštvom međunarodnih i hrvatskih priznanja. Ondje se može probati malvaziju Nono, koja je osvojila Decanterovu platinastu medalju, a preporuka za ljubitelje crnog vina je da degustiraju i Cattunarov teran.

Ako usput ogladnite, dobro je znati da se u Brtonigli nalaze neki od najboljih istarskih, ali i hrvatskih restorana uopće. Restoran San Rocco svojim gostima nudi klasično fine dining iskustvo, idealno za romantičnu večeru udvoje, baziranu na svim istarskim gastronomskim specijalitetima, uključujući tartufe i divljač. A ako se zaželite nešto opuštenije atmosfere, pizze iz krušne peći iz konobe Primizia fantastičan su izbor.

Dining iskustvo u restoranu San Rocco
Foto: San Rocco/privatna arhiva

Dočekajte Novu u intimnoj atmosferi kućnih ogrtača

Što se tiče smještaja, zbog lokacije te omjera cijene i kvalitete, Aminess Maestral Hotel u Novigradu pokazao se kao najbolja opcija. Njegova ponuda za doček Nove godine, od 29.12. do 2.1., idealna je za parove koji u 2024. žele ući sasvim opušteni, u intimnoj atmosferi kućnih ogrtača i s čašom pjenušca u ruci, ali će jednako tako razveseliti i sve one koji na odmoru ne žele previše razmišljati o tome koji restoran odabrati.

Foto: Aminess Maestral Hotel

Naime, u hotelu Aminess Maestral poslužuju se specijaliteti istarske kuhinje pripremljeni od svježih lokalnih namirnica. U cijenu boravka uključeni su i bogati buffet-doručak i večera te specijalna riblja večera u sklopu Večeri novigradskih ribara, silvestarska večera na Staru godinu (uz aperitiv i čašu pjenušca) te BBQ večera na Novu godinu.

Većina hotelskih soba gleda na more, a ako tome pridodate i činjenicu da hotel Aminess u Novigradu ima unutarnji bazen sa staklenim krovom te bogatu wellness-ponudu za parove, sigurni smo da ćete u 2024. ući sasvim odmorni i spremni na sve izazove koje donosi sljedeća godina. Kakvo tulumarenje, ništa se ne može mjeriti s kraljevskom masažom tijela medom ili toplom čokoladom, vi birate.

Foto: Amines Maestral Hotel

4, 3, 2, 1...

No čak i ako se zaželite odbrojavanja s božićnom kapicom na glavi, hotel je svega deset minuta laganog hoda udaljen od sportske dvorane ispred koje će se 31. prosinca Novigrađani već od podneva opraštati od 2023., i to uz kuhano vino, kobasice, ombolo i istarske slastice.

A iako je uz masažu, finsku saunu i whirlpool teško natjerati se na šetnju, vrijeme izvan kućnog ogrtača iskoristite za istraživanje tog šarenog mediteranskog grada, čija ljepota zimi posebno dolazi do izražaja jer ulice tada nisu zagađene bukom i hordama turista.

Prošećite uz slavni zvonik sa statuom svetog Pelagija na vrhu, koja je nekoć smjerom kretanja ribarima govorila trebaju li izaći na more ili ne, fotografirajte se na loži Belveder, posjetite Muzej Lapidarium i predahnite u vinskom baru Pervino s pogledom na grad. Poklone i suvenire možete kupiti u trgovini Aura - naša su preporuka tamna čokolada s maslinovim uljem te gin s bijelim tartufom.

Za one nešto ambicioznije, koji žele istražiti slikovitu okolicu Novigrada, predlažemo kratki izlet u Grožnjan, srednjovjekovni gradić umjetnika i glazbe, koji se smjestio na brdašcu u unutrašnjosti Istre. Usput posjetite i Buje, gdje se nalazi istarska pivovara San Servolo, u kojoj možete probati Truffler, pivo s okusom crnih tartufa, i opustiti se u pivskoj kupci.

Ništa, vrijeme je da se krenemo pakirati. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Aminess Maestral Hotel u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više