Ovo je najbolja električna četkica za zube na svijetu. A toliko i košta

Foto: Press

PRANJE zuba temelj je dobre oralne higijene, bilo da koristite električne ili obične četkice za zube. Obje četkice imaju svoje prednosti i nedostatke te su dokazano sigurne i učinkovite u uklanjanju zubnog plaka koji uzrokuje karijes i druge bolesti.

Električna četkica za zube ima mnogo prednosti. Svojom vibracijom i rotiranjem pomaže u uklanjanju naslaga sa zuba i desni. Vibracija omogućuje više mikro-pokreta svaki put kada pomičete četkicu po zubima. Studije su dokazale da električne četkice više smanjuju plak i gingivitis (upalu zubnog mesa) od običnih. Nakon tri mjeseca korištenja električne četkice, plak je smanjen za 21 posto, a gingivitis za 11 posto. 

Električne četkice za zube rade većinu posla umjesto vas, stoga su pogodnije za osobe s ograničenom pokretljivošću, odnosno za ljude koji imaju artritis, smetnje u razvoju ili sindrom karpalnog tunela, točnije, stanje koje izaziva tupost, bol i trnjenje u području šake, prstiju i ruke. Isto tako, ove četkice osobito su korisne za osobe s ortodontskim aparatićima jer su im olakšale četkanje zuba, a i djeci su zanimljive, pa im mogu pomoći u uspostavljanju zdravih navika. 

Kao i svaki proizvod, i ovaj dolazi s nedostacima. Prvi i najveći nedostatak je cijena električne četkice, koja se kreće od stotinjak kuna pa do nekoliko tisuća, ovisno o brendu, karakteristikama i kvaliteti. Uz to, trebaju se kupovati i zamjenske glave četkice, koje obično dolaze u višestrukim pakiranjima. Pronalazak glave četkice nije toliko jednostavan, kao zapravo ni nabavljanje same četkice, jer ih nema u svim trgovinama ili baš nema marke koja vama treba. Također, električne četkice su manje eco-friendly od običnih.

Najbolja električna četkica na svijetu

Specijalizirana stranica Electric Teeth navodi Oral-B iO9 kao najbolju električnu četkicu za zube. Oral-B iO9 ima malu okruglu glavu četkice koja jako dobro čisti zube te vidljiv senzor pritiska koji upozorava kada četkate pravilnom ili nepravilnom snagom. Ima magnetsko postolje za brzo punjenje te bluetooth tehnologiju te je mnogo tiša od ostalih Oral-B četkica. Postoji sedam načina čišćenja - svakodnevno čišćenje, nježno, supernježno, njega desni, izbjeljivanje, intenzivno čišćenje te čišćenje jezika. Ugrađen je i mjerač vremena, OLED zaslon te ima 3D praćenje uz AI tehnologiju.

Kao i mnoge druge Oral-B četkice, iO9 ima mogućnost komuniciranja besplatnom aplikacijom dostupnom za iOS i Android. Četkica na aplikaciju prenosi ključne informacije, a uparivanje s mobitelom traje manje od minutu. Aplikacija također može prikazati grafiku usta - kako četkicom prelazite po zubima, oni na zaslonu mobitela prelaze iz plave u bijelu boju. Tako se može vidjeti koje zube niste dovoljno dugo četkali. Dakle, pametne značajke iO-a su, barem u teoriji, dizajnirane da pomognu ljudima da peru zube bolje i dulje te ako se stekne navika korištenja aplikacije, moguće je usporiti ili zaustaviti probleme kao što je karijes. 

"Apsolutno se ne može poreći da je Oral-B iO vrlo dobra četkica za zube koju će mnogi rado koristiti svakodnevno. Poboljšani mehanički i fizički dizajn je ogroman bonus u usporedbi s drugim postojećim električnim četkicama iz tvrtke", navodi se na stranici Electric Teeth, specijaliziranoj za električne četkice za zube.

Električnu četkicu Oral-B iO9 možete kupiti ovdje na popustu za 2699,91 kunu, dok redovna cijena iznosi 2999,00 kuna. 

Cijene ostalih električnih četkica kreću se između 170 i 1900 kuna. One nisu "službeno najbolje na svijetu", ali obavljaju sve što električna četkica treba obavljati i pružaju dobru vrijednost za novac. Izbor možete pogledati ovdje.

Pročitajte više