Ovo je najneposjećenija europska država. Nalazi se u srcu Europe i prekrasna je

Foto: 123rf

KAKO JE moguće da je ovako lijepa zemlja najslabije posjećena u Europi? Gotovo je izvjesno da će oni koji ne žive na europskom tlu San Marino pomiješati s nekim manjim gradovima u SAD-u, Meksiku ili Argentini, ali ova država ima samo jednog kopnenog susjeda – Italiju, a njeni krajolici su zapanjujući. Štoviše, prema pisanju američkog portala Insider, San Marino je ljepši čak i od Toskane, ali trenutno glasi za najslabije posjećenu državu u Europi.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda, San Marino, iako najslabije posjećena europska država, prepun je bujnih vinograda i brda, veoma lijepog smještaja, romantičnih restorana i uskih, vijugavih kamenitih ulica.

U srcu San Marina nalazi se tvrđava koja je sagrađena na vrhu brda. Drugim riječima, ovo mjesto je kao Disneyland za odrasle ili Toskana bez gužvi, navodi Insider.

Novinar ovog portala proveo je nekoliko dana u toj zemlji koja slovi za najstariju demokraciju na svijetu, a ponosi se i činjenicom da je na čelu svoje države imala više žena nego bilo koja zemlja u posljednjih 60 godina. Evo kako je on vidio San Marino i zašto ga, kako kaže, jedva čeka ponovno posjetiti.

San Marino je jedna od najmanjih zemalja na svijetu i treća najmanja europska država, od nje su manji samo Monako i Vatikan. Ovdje živi oko 34.000 ljudi, a teritorij ove male države u potpunosti okružuje Italija.

Povijest demokracije u ovoj zemlji stara je preko 17 stoljeća pa je mnogi nazivaju najstarijom kontinuiranom demokracijom na svijetu.

San Marino je odnedavno najslabije posjećena zemlja u Europi, pretekavši Lihtenštajn, još jednu mikrodržavu.

Budući da je u potpunosti na Apeninskom poluotoku - i na njemu zauzima izuzetno mali dio - ne čudi što je pejzaž San Marina u osnovi isti kao talijanski, a posebno nalik na onaj u Toskani. To znači da ima ista ona raskošna brda, rustikalne vinograde, poljoprivredno zemljište i okruženje podobno za "reklamiranje" na društvenim mrežama, navodi Insider.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, San Marino je postao najslabije posjećena europska zemlja jer je 2018. godine ovu mikrodržavu posjetilo svega 84.000 ljudi, što je rast od samo osam posto u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, i ovaj podatak govori da San Marino posjeti dvostruko više gostiju nego što čitava zemlja ima stanovnika.

Ipak, kada usporedimo posjećenost San Marina s posjećenosti Firence, najvećeg grada u talijanskoj regiji Toskani, vidjet ćemo da je grad na rijeci Arno imao 11 puta veću posjećenost za samo prva tri mjeseca 2019. godine nego čitav San Marino u prošloj godini. Naime, Firencu je do potkraj ožujka tekuće godine posjetilo gotovo milijun ljudi.

Dvorci kao iz bajke bi trebali biti dovoljno dobar motiv potencijalnim turistima  

Ako već pejzaži koji oduzimaju dah nisu dovoljno dobar razlog da se netko uputi u San Marino, onda bi to svakako trebali biti izuzetno dobro očuvani višestoljetni zamci, gdje postoje odlični restorani (koji prije svega nude vrhunsku tjesteninu i divna vina), a tu je moguće odsjesti na kraći rok, ali čak i živjeti ako imate dovoljno sredstava da si to priuštite.

Insider navodi da je ovo mjesto poput Disneylanda za starije jer se ovdje možete odmoriti u tišini, okruženi romantičnim predjelima. Tako nešto ipak nećete moći osjetiti u Toskani, gdje već dulje od desetljeća postoje veliki problemi zbog prevelike posjećenosti.

Razlog slabe posjećenosti treba tražiti u lošoj pristupačnosti

San Marino nema zračnu luku, a prva pristojne veličine je ona u Bologni, koja je udaljena skoro 130 km od ove male zemlje.

Ovdje ne postoji ni luka jer San Marino nema obalu pa to isključuje mogućnost da ova državica postane mjesto gdje bi oni koji krstare morima samo naišli, kakav je slučaj s Venecijom (u blizini San Marina se nalazi grad Rimini, koji je popularno primorsko odmaralište). Ovdje čak ne postoji ni željeznička stanica, dodaje novinar Insidera uz opasku da je vožnja do San Marina zaista opasna. Da biste se popeli na vrh brda, gdje je smješten glavni grad ove republike koji se zove isto kao i država, zapravo se morate voziti uskom cestom, prepunom zavoja i mrtvih kutova. On ističe da je takva vožnja uvijek stresna, bez obzira na vremenske prilike.

Dodaje i da je željeznički promet iznimno razvijen u Italiji, ali cijena karte za odraslu osobu od Rima do Riminija s presjedanjem u Bologni stoji 70 eura, a morate izdvojiti i dodatnih pet eura za autobusnu kartu od Riminija do San Marina.

San Marino definitivno treba posjetiti

Ipak, zaključuje da je sav trud došao na naplatu kada se popeo na najvišu točku u San Marinu istaknuvši da je imao osjećaj kao da je u raju. Posebno je istaknuo domaćinski odnos lokalnog stanovništva prema turistima, uz opasku da je San Marino mnogo jeftiniji od većine turističkih centara u Italiji.

Prema njegovoj ocjeni, San Marino definitivno treba vidjeti barem jednom u životu, a smatra da ova mala zemlja ne zaslužuje biti najslabije posjećena u Europi.

Pročitajte više