Ovo je najusamljenija točka na Zemlji. Ime joj je dao hrvatski istraživač

Na fotografiji desno je otok Moto Nui koji spada među najbliža kopna gledano od točke. Screenshot/Foto: YouTube/Shutterstock/Google Maps

POINT NEMO najudaljenija je točka na svijetu. Nalazi se miljama daleko od bilo kojeg mjesta, u sredini Tihog oceana, a najbliže kopno je atol Ducie u u otočju Pitcain, udaljen oko 2688 kilometara.

Hrvat joj dao ime

Riječ je o zamišljenoj točki koja predstavlja takozvani "oceanski pol nepristupačnosti", a 1992. definirao ju je hrvatsko-kanadski istraživački inženjer Hrvoje Lukatela.

Ime joj je dao po uzoru na kapetana Nema iz romana Julesa Verna, 20.000 milja pod morem. Nemo na latinskom znači "nitko", što je prikladno ime kada pogledate prizor koji će vas dočekati ako potražite njezinu lokaciju na Google karti.

Najusamljenija točka svijeta

Lukatela nikada nije posjetio točku kojoj je dao ime, već je izračunao njezinu poziciju tako što ju je postavio u središte kružnice koju određuju atol Ducie, Motu Nui, inače najjužniji otok Uskršnjih otoka, te Maher Island na Antarktici.

Unutar kružnice ne postoji nikakva kopnena masa, a točka je toliko je udaljena od kopna da su joj najbliži ljudi astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji koji prelijetaju na udaljenosti od oko 400 kilometara iznad Zemlje.

Groblje svemirskih letjelica

Zbog svoje pozicije i izoliranosti, ovo je područje poznato kao "groblje svemirskih letjelica". Naime, nekoliko stotina svemirskih letjelica i deaktiviranih satelita srušeno je u Point Nemo, koje predstavlja najsigurnije mjesto za rušenje letjelica bez opasnosti za ljudski život.

Pretpostavlja se da je ondje "pokopano" između 250 i 300 svemirskih letjelica, među kojima je najveća bila svemirska postaja Mir teška 120 tona, a srušena je 2001.

Sumoran prizor

Ako ste se poželjeli otisnuti u avanturu i posjetiti najudaljeniju točku na planetu, pripremite se na razočaranje. Trebat će vam jako puno truda da dođete do nje, a dočekat će vas sumoran prizor.

Osim velikog plavetnila, velika je vjerojatnost da ćete naići na hrpu plastike i shvatiti do koje smo mjere zagadili okoliš. Naime, plastika čak nije ni odbačena, već je samo pronašla svoj put morem s nekih drugih mjesta.

Pročitajte više