Ovo je provjereno pet najboljih burgera na zagrebačkom Burger Festu

Foto: Sandro Sklepić

NAKON što smo odradili klasično testiranje burgera na ovogodišnjem Burger Festu, odlučili smo malo podići letvicu jer se radi o stvarno zavidnom broju proizvođača koji su se uključili u ovaj događaj.

Novo testiranje proveo je žiri od čak osam kušača iz više hrvatskih medija, a kako bi se u potpunosti izbjeglo potencijalno favoriziranje, oslonili smo se na blind-test. Ukratko, znali smo sastojke, ali ne i tko stoji iza kojeg burgera. 

Isprobali smo čak 20 burgera i nakon svega se odlučili za pet najboljih. Sve u svemu, ovo je najbolje od najboljeg s Burgerfesta. 

5. Tabasco by Mate Janković (The Bad)

Sastojci: Tabasco češnjak majoneza, Iceberg salata, relish od paprika, bučine koštice, 100% hrvatska junetina, cowboy sir

Češnjak u burgeru na djeluje kao posebno primamljujuća ideja, ali pokazalo se da sam bio u krivu. Iako nakon svega ostavlja specifičan aftertaste, burger je bio odličan. Bučine koštice također djeluju kao pomalo pomaknut izbor sastojka burgera, ali radi se o nečem što više pridonosi teksturi nego samom okusu, a to što se burger našao u prvih pet, dovoljno govori o tome da su Jankovićevi instinkti bili ispravni. 

4. Smokey Double D (The Garden Bar & Kitchen)

Sastojci: Pecivo od krumpira, 2 x juneća dimljena pljeskavica, 2 x dimljeni sir, domaći BBQ mayo, domaći kiseli krastavci s koprom, ljubičasti luk

Ovo je bio prvi burger koji smo isprobali pa smo svi bili pomalo suzdržani oko davanja previsokih ocjena jer čekalo nas je još 19 burgera za naš gastronomski osvrt. Ipak, pokazalo se da je prvi ujedno i jedan od najboljih. Doduše, okus kopra bio je dominantan, što je dobro za one koji vole kopar, ali ne za one koji ga ne vole. Bilo kako bilo, odličan burger. 

3. Obelix (Submarine Burger)

Sastojci: 100% prirodni burger od junetine iz lokalnog uzgoja, svježa rukola, brie sir, komadići grilane kruške, grubo sjeckani orasi i umak od istarskog bijelog tartufa

E, ovo je hrabar izbor sastojaka za burger. Kao prvo, kruška i orasi vjerojatno su posljednja stvar koju očekujem u burgeru, a i tartufi su izuzetno aromatični, što može odbiti one koji ih ne vole (jedan sam od tih). Unatoč svemu, ovo je izuzetno ukusan burger i zapravo sam iznenađen da uopće funkcionira, a na kraju se pokazalo da je i jedan od najbolje ocijenjenih. Ne samo prema ukupnim ocjenama već i prema vlastitim. S druge strane, treba reći i ponešto o rukoli koja se često znala naći među sastojcima i s kojom treba jako oprezno jer vrlo je lako pretjerati i pretvoriti burger u travnati cirkus. Na svu sreću, Submarine je većinu rukole stavio oko burgera. 

2. Divlji Đuro (Reshetka by Đurina Hiža)

Sastojci: Burger od junetine i divljači (jelen) s umakom od milerama i poriluka, miksom zelenih salata, Reshetka umakom i namazom od vrganja, lisički i bukovača

Divlji Đuro odnosi prvo mjesto za izgled jer od svih posluženih burgera ovaj je izgledao uvjerljivo najbolje i na trenutak smo se zapitali gdje su uopće potrpali sve te sastojke jer djeluje izuzetno kompaktno. Dobra stvar je i to da se ovaj "šumski burger" osim izgledom, može pohvaliti i odličnim okusom. Divljač se, barem tijekom ovog testiranja, pokazala kao "hit and miss" situacija i priznat ću da me eksperimentiranje s divljači uglavnom razočaralo, ali u ovoj situaciji odlično funkcionira i bilo je stvarno teško odlučiti između prvog i drugog mjesta.

1. Prime Bacon Butter Burger (The Burger Bar) 

Sastojci: Light brioche pecivo tostirano s maslacem, 20 dkg 100% juneći odrezak (Chuck - short rib - brisket), dupli cheddar sir, dupla pržena slanina, Burnt Butter Mayo Umak

Jedan pogled na sastojke i bit će vam jasno o kakvoj je kalorijskoj bombi riječ. Međutim, koliko se god činio kao potpuno pretjerivanje s maslacem i slaninom, radi se o burgeru kakav smo svi očekivali. Na kraju krajeva, burger su nazvali "Prime Bacon Butter Burger" pa vam je već iz samog naziva jasno da nećete dobiti lagani ljetni snack, već nešto što će vam nakratko zaustaviti srce, ali, budimo realni, burger jednostavno nije vrsta hrane od koje očekujete lagane verzije. Isprobali smo i vegeburger i to jednostavno nije zadovoljavajuća alternativa. The Burger Bar dao nam je ono što smo htjeli - bogat i sočan burger... I jako loš izbor za one koji paze na kilažu. U isto vrijeme, prokleto ukusan.   

Pročitajte više