Ovo je prva natjecateljica Pakistana za Miss Universe. Premijer te države: Sramotno

Foto: Instagram

PROŠLOGA tjedna 24-godišnja Erica Robin pobijedila je na prvom ikad izboru za Miss Universe Pakistana održanom na Maldivima. To je trebao biti trenutak slavlja za misicu, no u danima koji su uslijedili natjecanje je izloženo izljevu bijesa javnosti, koji je potaknula najviša razina vlasti.

Ova duboko konzervativna zemlja s muslimanskom većinom nikad nije sudjelovala u globalnom natjecanju za Miss Universe. Uz reakcije na pobjedu Robin koje se protežu od političara do vjerskih vođa, uključujući privremenog premijera zemlje, ostaje nejasno hoće li pakistanskom modelu biti dopušteno sudjelovati na 72. svjetskom izboru za Miss Universe koji će se održati u studenom u Salvadoru, piše Independent.

Vlada privremenog premijera Anwaar-ul-Haq Kakara zatražila je od državne obavještajne agencije da istraži organizatore izbora i ispita kako su mogli održati natjecanje u ime zemlje bez odobrenja vlade. Kakar je organizaciju natjecanja na Maldivima nazvao "sramotnim činom" i "uvredom i iskorištavanjem pakistanskih žena".

Tko je Erica Robin?

Robin je diplomirala poslovnu administraciju i započela profesionalnu karijeru modela u siječnju 2020. godine, a njezine su se fotografije pojavile u nekoliko časopisa, uključujući Diva Magazine Pakistan. Nedavno je za Glas Amerike rekla da osjeća veliku odgovornost na svojim plećima jer je mislila da će to biti prvi put da Pakistan ima sudionicu za Miss Universe. "Neću učiniti ništa što bi naštetilo ugledu zemlje", izjavila je.

Nakon što je u četvrtak proglašena pobjednicom na natjecanju održanom u odmaralištu Brennia Kottefaru na atolu Raa na Maldivima, reakcija je bila brza. Islamski učenjak iz Pakistana Taqi Usmani zahtijevao je od vlade da poduzme mjere protiv organizatora izbora i odbaci ideju da Robin predstavlja Pakistan.

Drugi političar, Mushtaq Ahmed Khan, nazvao je događaj "uvredom za Pakistan". Na X-u/Twitteru je objavio: "Tko su organizatori ovog natjecanja ljepote u Pakistanu? Tko je počinio ovaj sramotni čin?"

Kako je ušla na natjecanje?

U ožujku je objavljeno da je agencija Yugen Group sa sjedištem u Dubaiju organizirala prvi izbor za Miss Universe i da je pozvala pakistanske žene da se prijave. Agencija također posjeduje franšize Miss Universe Bahreina i Miss Universe Egipta.

Robin se prijavila na poziv i među stotinama prijava dospjela među 10 najboljih natjecateljica, a potom i među pet najboljih. Nakon pobjede 24-godišnja manekenka iz Karachija - koja je rođena u kršćanskoj obitelji - rekla je sljedeće:

"Počašćena sam što sam prva Miss Universe Pakistana i želim istaknuti ljepotu Pakistana. Imamo prekrasnu kulturu o kojoj mediji ne govore. Pakistanci su vrlo velikodušni, ljubazni i gostoljubivi. Povrh toga, željela bih pozvati sve da posjete moju zemlju i iskuse raskoš pakistanske kuhinje i istraže našu očaravajuću prirodu, naše snježne planine, naše zelenilo i naše krajolike."

Početkom ove godine Josh Yugen, nacionalni direktor Miss Universe Pakistana i osnivač Yugen Groupa, rekao je za The National: "Želimo lokalizirati svoj pristup bez promjene dinamike brenda Miss Universe. I dalje ćemo pokazati žene iz Pakistana koje su prekrasno samouvjerene i koje su oličenje priča o snovima koji se pretvaraju u stvarnost."

Također je ustvrdio da su se stotine pakistanskih žena prijavile za inauguralnu Miss Universe Pakistana. Yugen Group je u ožujku objavio da je stekao prava na natječaj. Službena web stranica Miss Universe kaže da žene koje sudjeluju u ovoj međunarodnoj platformi služe kao inspirativne liderice i uzori svojim zajednicama i obožavateljima diljem svijeta.

Pet finalistica odabrano je ranije ove godine iz cijelog Pakistana. Uz Robin, natjecateljice su bile 24-godišnja Hira Inam iz Lahorea, 28-godišnja Jessica Wilson iz Rawalpindija, 19-godišnja Malika Alvi rođena u SAD-u i 26-godišnja Sabrina Wasim iz Punjaba.

Predstavljajući Robin kao jednu od natjecateljica, Yugen Group je na svojem Instagram profilu napisao: "Unatoč izazovima s obzirom na to da pripada manjinskoj skupini u zemlji, ona se toliko trudi da postane najbolja verzija sebe. Ona želi biti instrument koji će potaknuti pozitivne promjene u Pakistanu i želi istaknuti raznoliku zajednicu u zemlji."

U objavi je još stajalo: "Ona želi surađivati s organizacijama koje se zalažu za obrazovanje i osnaživanje žena. Iznoseći svoje iskustvo, ona želi biti simbol nade mladim pakistanskim djevojkama da slijede svoje snove."

Prijelomni trenutak i reakcija

Krunidba prve Miss Universe Pakistana 14. rujna prenosila se uživo na YouTube kanalu izbora za Miss Universe. Pobjedu Robin neki u Pakistanu isprva su slavili, ali većinska reakcija bila je bijes. Natjecanje je došlo pod vladin radar kada je novinar Ansar Abbasi prošlog tjedna napisao na X-u/Twitteru:

"Tko je dopustio da pet pakistanskih djevojaka predstavlja Pakistan na izboru ljepote Miss Universe? Ili je to odlučio premijer Anwaar-ul Haq Kakar ili je ovu odluku donio netko od članova njegove vlade ili savjetnika?" Pitao je može li itko predstavljati Pakistan bez dopuštenja pakistanske vlade.

Pakistanski ministar za informiranje i emitiranje Murtaza Solangi napisao je na X-u/Twitteru: "Vladu i državu Pakistan predstavljaju državne i vladine institucije. Naša vlada nije odredila nijednu nedržavnu i nevladinu osobu ili instituciju za bilo kakvu aktivnost i nijedna takva osoba/institucija ne može predstavljati državu/vladu. Kraj."

Kraljice ljepote i izbori ljepote u Pakistanu

Iako nema zakonskih ograničenja za sudjelovanje na natjecanjima ljepote, u Pakistanu neki vjeruju da su pravila odijevanja na ovakvim natjecanjima protivna islamskim uvjerenjima.

To ne znači da Pakistan nema izbora ljepote. GeoTV je početkom rujna izvijestio da je samo nekoliko mjeseci nakon što je okrunjena za Miss Pakistana Universal 2023. dr. Kapotaqkhy Chanchala ponosno predstavljala Pakistan na natjecanju Miss World Tourism 2023. održanom u Šri Lanki. Krenula je na ovo putovanje kako bi "razvila pakistansku zastavu u Vijetnamu".

Godine 2018. objavljeno je da su indijska Miss Diva Supranational Aditi Hundia i Miss Supranational Pakistana Anzhelika Tahir sudjelovale na izboru za Miss Supranational 2018. u Poljskoj unatoč napetostima između dviju zemalja koje su predstavljale.

Na društvenim mrežama dvije kraljice ljepote pozirale su zajedno držeći zastave svojih zemalja i napisale: "Nadamo se da će jednog dana svi ratovi prestati, svaki sukob nestati i da će svijet biti mirno mjesto."

Pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja Miss Pakistan World, dr. Sadaf Khalid, rekla je da je sudjelovala u natjecanju "kako bi podigla svoj pozitivan imidž i predstavila svijetlu i sretnu sliku zemlje".

Međutim, realnost je da većina ovih kraljica ljepote više ne ostaje u Pakistanu. U izvješću The New York Timesa iz 2008. godine Amna Buttar, osnivačica Azijsko-američke mreže protiv kršenja ljudskih prava, koja živi u Lahoreu, rekla je:

"U Pakistanu pokušavamo izboriti osnovna prava za žene: pravo na brak, pravo na razvod, jednake mogućnosti za posao i obrazovanje, a pitanja poput Miss Pakistana stvaraju probleme ovom pokretu."

"Prosječna pakistanska mlada žena ne želi nositi bikini u javnosti, a za nju je važno imati jednake mogućnosti i sav fokus treba biti na tome, a ne na izboru na kojem može sudjelovati samo elita", dodala je Buttar.

Aktivistica za ljudska prava Zohra Yusuf - bivša predsjednica Pakistanske komisije za ljudska prava - jedna je od onih koji su istupili u potporu Robin. Rekla je da su prvo Malala Yusfzai i Sharmeen Chinoy bile izložene napadima, a sada je Robin na sličan način na meti: "Ovaj je stav mizogin i za svaku osudu."

"Pakistan pripada svima. Svaki Pakistanac može predstavljati Pakistan bilo gdje, bilo kada", napisala je novinarka Mariana Baabar na X-u/Twitteru.

Pročitajte više