Ovo je prva vodena božićna jelka. Napravili su je splitski učenici i profesori

Foto: Index

ADVENT u Graditeljsko-geodetskoj tehničkoj školi tradicija je koja se održava godinama. No ovog puta učenici i profesori su, uz adventske kućice, prostor upotpunili maštovitom božićnom jelkom koja spaja elemente vode i svjetla. 

U atriju četiri splitske škole svu pažnju je ukrala vodena božićna jelka i tako postala glavna atrakcija QAdventa. Iako zvuči jednostavno, radi se o zahtjevnom projektu koji je osmislio profesor stručnih arhitektonskih predmeta Marko Klarić. 

Izazovan projekt spaja elemente svjetla i vode 

Želja im je bila napraviti ono što nitko drugi nema, a spoj vode i svjetla bio im je veliki izazov. Radili su brojne eksperimente koristeći modernu tehnologiju dok nisu došli do krajnjeg proizvoda. Iako učenici nisu bili optimistični kada su prvi put ugledali profesorovu skicu, ipak su odlučili sudjelovati. 

 

"Na dnu božićne jelke nalazi se bazen s vodom u kojoj je potopna pumpa s osvjetljenjem. Centralni dio predstavljaju cijevi koje daju ovoj instalaciji izgled drvca. Pumpa preko cijevi šalje vodu prema gore gdje se grana na osam krakova. 

Na njima su po tri iglice koje usmjeravaju nit vode. Tako se stvara obris cijelog drvca. Kuglice su učenici također izradili samostalno pomoću 3D printera s logom četiri škole koje dijele atrij. Kuglice svijetle i na taj način smo spojili svjetlo i vodu", objasnio je profesor Klarić. 

Nije sve teklo glatko

Kako bi jelka bila spremna za Advent, učenici su s profesorima često ostajali nakon nastave, ali i dolazili vikendom u školu kako bi ideju realizirali na vrijeme. Nije sve teklo glatko, postaviti jelku bio je zahtjevan proces koji je uključivao i penjanje na krov. No najviše muke, kažu, zadala im je voda. 

"Voda curi niz iglice. Njih je prvo trebalo postaviti na cijevi i ideja je bila da one vertikalno ispuštaju vodu. To je zvučalo jednostavno, no u praksi, kad smo pustili vodu, tu je bilo svega. Morali smo velike ljestve staviti u bazen i popeti se kako bismo centrirali iglice. 

Splitski učenici izradili prvu vodenu božićnu jelku
​Foto: Index 

Voda nam je zadala muke i kod punjenja bazena od tri kubika. Prvo smo ga napunili vodom iz hidranta, ali smo dobili prljavu vodu pa smo to sve trebali isprazniti. I uz nekoliko pokušaja došli smo do krajnjeg cilja. Vode je bilo po cijeloj školi, ali uspjeli smo", priča nam kroz smijeh ravnatelj Filip Relja. 

U njihovoj školi, kažu, nikada nije dosadno. Svakodnevno imaju priliku raditi i naučiti nešto novo. Upravo im je znanje koje su im godinama prenosili profesori pomoglo u realizaciji prve vodene jelke.

"Bilo je jako izazovno, ali baš sam sretan što smo uspjeli realizirati ideju profesora Klarića. Moram napomenuti kako nam je jako puno pomogao i domar Milan koji je snalažljiv i ima izvrsne ideje kojih se većina nikada ne bi sjetila. 

Zajedno smo napravili nešto jako zanimljivo čega ćemo se rado sjećati nakon što odemo iz škole. Htjeli smo pokazati kako učenici mogu sudjelovati u školskim aktivnostima i pritom se zabaviti. Mislim da smo dokazali da škola ne mora biti samo učionica, knjiga i klupa, već i praksa za život koji nas čega nakon završetka školovanja", smatra maturant Toni Luković. 

Adventska idila u atriju četiri srednje škole 

Svojim rukama i uz upute profesora zajedno su izradili i drvene adventske kućice na kojima tijekom dana prodaju rukotvorine i slastice. Tako je svaka škola dobila svoj kutak na kojem prezentiraju ono što rade cijelu godinu. Na štandu smjera dizajna unutrašnje arhitekture pronašle su se keramičke rukotvorine, pa i izložba namještaja koji su izradili maturanti. 

Učenice Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju prodaju rukotvorine
Foto: Index

"Imamo personalizirane božićne čestitke, magnete, božićne ukrase, a možda i najzanimljiviji je ovaj namještaj pored nas. To su maturalni radovi koji se prodaju, a najčešće ih kupuju profesori, roditelji ili poznanici koji s namjerom dođu u školu. I skoro su svi rasprodani", ispričala je učenica Andrea Ivić. 

Uz božićne pjesme za vrijeme velikog odmora učenici su se zabavljali u atriju, a iz Graditeljsko-geodetske tehničke škole počastili su ih slasticama. 

"Pečemo palačinke i vafle kako bismo se zasladili, zabavili, ali i sačuvali novčane doprinose za maturalnu. Svi se mogu poslužiti bez obaveze, a onaj tko želi može nam i ubaciti novca u kasicu kako bismo skupili za slavlje na kraju nastave", kazao je učenik Toni.  

Ravnatelj Relja kaže kako je izuzetno ponosan na 50-ak učenika koji su aktivno sudjelovali u organizaciji Adventa. Uspjeli su, smatra, spojiti znanje, rad i zabavu kako učenici ne bi bježali izvan škole odmah nakon zvona. 

Učenici dijele palačinke i vafle 
Foto: Index 

"Ovo nije bilo lako napraviti i na početku mi se činilo kao luda ideja koju nećemo realizirati, ali profesor Klarić je izuzetan u svom radu i nije odustao dok nije postigao sve što je zamislio.  Naši učenici me uvijek iznenade s koliko voljom i željom sudjeluju u svim projektima. 

Tako su doprinijeli i stvaranju prvog školskog lista 'Molior', što na latinskom znači izgraditi. List sadrži veliki broj fotografija, ilustracija i radova naših učenika. Prikazali smo različite projekte koje smo realizirali tijekom svih ovih godina. 

A posebno želim istaknuti njihova iskustva s Erasmus razmjene učenika kao i analize Pelješkog i Omiškog mosta koje smo posjetili u sklopu praktične nastave. Tu je i intervju sa sportskom legendom Blankom Vlašić koji se dogodio potpuno spontano", ispričao je ravnatelj Relja koji se nada da će budući srednjoškolci prepoznati vrijednosti škole i ono za što se zalažu svi djelatnici. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.