Ovo je sedam najjezivijih mjesta u Europi. Na listi se našlo i jedno hrvatsko naselje

Foto: Profimedia/Shutterstock/Borna Filić/PIXSELL

PRIBLIŽAVA se Noć vještica, a tim povodom poznata stranica Stress Free Car Rental napravila je  listu najjezivijih mjesta u Europi, među kojima je i jedno hrvatsko naselje. 

Dvorac Bran u Rumunjskoj 

Dvorac Bran, poznatiji i kao Drakulin dvorac, nalazi se na samom vrhu strme litice u Transilvaniji, a svjetsku je popularnost dobio kada je pisac Bram Stoker napisao svoj slavni roman Drakula. 

Iako nikad nije bio u Rumunjskoj, izabrao je Drakulin dom gledajući fotografiju dvorca koji svojim podzemnim prolazima, zavojitim stepenicama i tajnim tunelima zaista može utjerati strah u kosti, zbog čega je i tražena destinacija upravo na Noć vještica. 

Selo Triora u Italiji 

Na drugom mjestu našlo se selo Triora u Italiji, koje skriva mračnu prošlost. Naime, ovo srednjovjekovno selo poznato je po suđenju ženama koje su bile optužene za vještičarenje, a odvijalo se između 1587. i 1589. godine.

Naime, čak 50 žena bilo je mučeno i ubijeno zbog svojih navodnih veza s magijom. Danas selo ima samo oko 300 stanovnika, a zbog njegove prošlosti uz njega se vežu brojna praznovjerja, poput onog da duše umrlih lutaju selom. 

Selo Pluckley u Velikoj Britaniji 

Na trećem mjestu nalazi se selo Pluckley, inače najukletije selo u Velikoj Britaniji prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Legende i praznovjerja koja se vežu uz selo dostojna su pravog horora, a jedna od poznatijih kaže da selo ima najmanje 12 ukletih stanovnika, među kojima je duh učitelja čije je obješeno tijelo ostalo zarobljeno u vremenu. 

Naselje Škrinjari u Hrvatskoj 

Na šestom mjestu liste našlo se mjesto Škrinjari, malo naselje između Vrbovca i Bjelovara u kojem se nalazi navodno najstrašnija kuća u Hrvatskoj. Naime, prema lokalnim legendama, kuća se smatra ukletom jer je izgrađena na nekadašnjem groblju, što, prema narodnom vjerovanju, budi duše iz njihovog vječnog sna.  

Zbog toga kruži praznovjerje da mještane obuzima osjećaj nelagode kad se približe kući, a postoje i brojne legende koje kažu da je ondje viđena sablasna žena bez očiju, duh utopljene djevojčice ili druge jezive pojave. 

Najpoznatija je, pak, priča o dvojici policajaca koji su zbog oklade prespavali jednu noć u kući, ali kada su se probudili, bili su potpuno sijedi i bez ikakvog sjećanja o prošloj noći. Zvuči kao sasvim dobar zaplet nekog hororca za Noć vještica, zar ne? 

I za kraj, ovo je lista sedam najjezivijih mjesta u Europi.  

  1. Dvorac Bran, Rumunjska 
  2. Triora, Italija 
  3. Pluckley, Engleska 
  4. Ochate, Španjolska 
  5. Roslin, Škotska 
  6. Škrinjari, Hrvatska 
  7. Tintern, Wales 

Pročitajte više