Ovo nema veze s Isusom i jajima: "Uskršnja jaja" koja vjerojatno niste pronašli

Foto: Press

BUDUĆI da će mediji danas vjerojatno biti prepuni raznoraznih priča o Isusu, zečevima i hranom, mi smo se odlučili pozabaviti malo drukčijim "uskršnjim jajima".

Naravno, riječ je o skrivenom sadržaju u filmovima, glazbi, video igrama i TV serijama koje možda jeste, a možda niste primijetili.

Stoga, da ne duljimo, bacimo se na posao.

FILMOVI

5. Zootropolis (2016)

Jedan od najpopularnijih ovogodišnjih crtića prepun je malih iznenađenja od kojih vam je većina vjerojatno promakla. Pogotovo ako ste film pogledali samo jednom.

Od slonova koji su odjeveni poput Anne i Else iz "Frozena", do piratskih Disneyjevih DVD-ova, a ako pogledate nesinkroniziranu verziju crtića, upoznat ćete i Dukea Weaseltona, sporednog lika čije ime podsjeća na vojvodu od Weseltona iz "Frozena" kojem je glas također posudio glumac Alan Tudyk.

4. Deadpool (2016)

"Deadpool" mnogi smatraju jednim od ponajboljih super-junačkih filmova, a osim što je Ryana Reynoldsa vratio na pravi put, film je prepun referenci na filmove, ali i neke njegove prijašnje profesionalne propuste kao što je uloga u vjerojatno najgorem filmu uopće - "Green Lantern".

Autori tvrde da su u "Deadpool" ubacili više od stotinu referenci, a ovo je video koji će vam pomoći da otkrijete koji su to.

3. Star Wars: The Force Awakens (2015)

O ovom se šuškalo neko vrijeme i pokazalo se da se ne radi samo o šuškanju. Naime, novi "Star Wars" ima nekoliko poznatih likova koji se pojavljuju u manjim, uglavnom neprimjetnim ulogama.

Najveća zvijezda svakako je Daniel Craig, a novi se Bond ukazuje u ključnoj sceni u kojoj Rey prvi put iskušava jedijevsku kontrolu uma.

2. I Am Legend (2007)

Jedna od malo starijih referenci koja se odnosi na nešto prilično svježe svakako je poster za film "Superman vs. Batman" koji je osvanuo u filmu 2007. Naravno, ovo je uzburkalo strasti jer prve najave spomenutog filma pojavile su se tek šest godina kasnije.

Nažalost, objašnjenje je prilično dosadno. Producent i scenarist filma Akiva Goldsman, u jednom je trenutku bio uključen u projekt koji bi spojio ova dva super junaka, ali projekt nije zaživio, a ovo je samo nostalgična referenca na nešto što se na kraju nije dogodilo.

1. Fight Club (1999)

Prvo mjesto pripalo je najstarijem filmu na listi. Iako su ga neki od nas pogledali vjerojatno stotinu puta otkad se prvi puta pojavio, čak i 17 godina kasnije i dalje možete naići na barem nekoliko sitnica koje dosad niste primijetili.

To može biti Bradova porno majica koja je svojevrsni srednji prst cenzorima, reference na filmove Brada Pitta i Edwarda Nortona, isti karavan koji se pojavio u Fincherovom "The Gameu", podsjetnik na Memento ili činjenica da u više-manje svakoj sceni u filmu postoji ambalaža s logom Starbucksa što je Fincherova zajebancija na račun sveprisutnosti ove kompanije.

SERIJE

5. Breaking Bad i Quentin Tarantino

Vince Gilligan veliki je fan Quentina Tarantina i to nikad nije skrivao. Štoviše, jasno se referirao na opus slavnog redatelja, a fanove serije to je posebno zabavljalo jer dalo im je priliku da otkrivaju sitne poveznice.

4. Game of Thrones i Monty Python

U epizodi "Breaker of Chains", glavni lingvist showa David Peterson stvorio je malu pajtonovsku referencu i to na izmišljenom jeziku. Preciznije, preveli su uvrede stražara iz filma "Monty Python and the Holy Grail" na valirijski. Primjerice: "Tvoja je majka hrčak, a otac ti smrdi na bobice bazge" ono je što likovi izgovaraju u seriji.

3. House of Cards i David Fincher

Redatelj David Fincher na počecima karijere nije bio omiljen među zaposlenicima. Posebno ne tijekom snimanja trećeg nastavka "Aliena" koje je od samog početka bilo ispunjeno katastrofama, a i samom su redatelju sugerirali da cijelu situaciju dodatno ne otežava neprekidnim svađama s članovima ekipe. Mizantropski govor Franka Underwooda iz prve sezone zapravo je preuzet od Finchera, a Willimon ga je ubacio scenarij.

2. CSI

CSI-jeva je bezbroj i djeluje gotovo suludo sve ih pogledati, a kamoli pohvatati sve easter eggove koje su tamo pobacali. No, jedan od zanimljivijih svakako je potez redatelja Aleca Smighta koji je od prve epizode koju je ikad snimio u pozadinu ubacivao ukrasne jelene.

Jelen će se pojaviti u najglupljim situacijama pa ako ste primijetili ovu neobičnost, eto objašnjenja. Sve je počelo od šeste sezone, a otad je Smight snimio čak 42 epizode.

Dakle, ako imate višak vremena, krenite u lov na jelene.

1. Daredevil

Jedna od trenutno najpopularnijih serija prepuna je referenci i sitnih detalja koji bi vam lako mogli promaći, ali u ovom slučaju posebno je zanimljivo zbog referenci na svijet stripova što bi domaću publiku moglo dodatno uvući u priču.

Naravno, ako je to nešto što vas posebno pali.

VIDEO IGRE

5. Grand Theft Auto V

Svaki GTA naslov prepun je raznoraznih tajni, a ni petica nije iznimka. Jedno od bizarnijih "jaja" svakako je referenca na film Ridleyja Scotta "Thelma & Louise", a moguće ju je vidjeti samo na jednom mjestu i to samo između sedam i osam sati poslijepodne.

4. Far Cry 4

Možda to niste znali, ali četvrti "Far Cry" moguće je završiti za nešto manje od petnaest minuta. Većina igrača otkrila je ovo sasvim slučajno i to ako su se na jednom mjestu zadržali malo duže nego su planirali.

3. Wolfenstein: New Order

Novi "Wolfenstein" izgleda fantastično i stariji igrači koji su uz serijal od samih početaka, bili su svjedoci nevjerojatnog napretka koji je igra doživjela. Međutim, novi nastavak skriva i jednu malu tajnu koja vas vraća na same početke legendarnog serijala.

2. Dying Light

Jedna stvar koju vjerojatno ne biste očekivali u još jednoj igri o zombijima podsjetnik je na vremena kad je glavna zvijezda konzola bio brkati talijanski vodoinstalater koji je glavom razbijao cigle. Uglavnom, dovoljno se spustiti niz pravu cijev da biste se vratili u neka jednostavnija vremena.

1. Mortal Kombat

Ovo je jedno od onih iznenađenja koja nećete moći isprobati sami, ali zapravo se radi o velikom otkriću (naravno, za one koji u ovom prepoznaju veliko otkriće), a riječ je o tajnim menijima unutar automata "Mortal Kombata".

Tajna skrivenih menija otkrivena je tek krajem prošle godine što znači da je ovo jedna od najduže neotkrivenih tajni (24 godine).

GLAZBA

5. The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club

Jednu od najbolje skrivenih tajni glazbenog svijeta i danas nećete čuti iako znate da postoji. No, ako imate psa, on će vrlo vjerojatno reagirati na kraj legendarnog albuma na kojem se nalazi visokofrekventna nota namijenjena samo psima.

4. Arcade Fire – Supersymmetry

Ako niste upoznati s konceptom "pregap" trake, radi se o traci koja može i ne mora postojati prije prve pjesme na CD-u. No, kako biste došlo do nje, prvu traku odmah na početku trebate "premotati" unazad.

Upravo to morate učiniti na albumu "Reflektor" iz 2013., ali postoji još jedna caka. Sama skrivena pjesma nije ništa specijalno, ali kada je pustite paralelno s izokrenutom verzijom pjesme "Supersymmetry" dobivate nešto potpuno drukčije.

3. Jack White - Lazaretto

Whiteov "Lazaretto" najprodavaniji je vinil od 1994., a za to postoji jako dobar razlog. Preciznije, postoji gomila razloga i mahom je riječ o skrivenim forama koje vjerojatno ne biste otkrili sami.

Skrivene trake ispod naljepnice, "dual-groove" tehnologija koja vam omogućava da birate između električne i akustične verzije introa, različiti miksevi nego na CD-u, hologram, snimke bez kompresije i još mnogo toga.

2. Tool – Lateralus

Fanovima grupe Tool ovo je opće mjesto, ali američki rock bend ima jedan od najkompleksnijih "uskršnjih jaja" jer zaigrali su se s Fibonaccijevim nizom koji se provlači kroz čitav album. Ne samo kroz glazbu već i kroz tekstove.

1. Radiohead – Kid A

Vlasnici ovog albuma ni sami jako dugo nisu znali za ovo, a neki bi mogli otkriti tek danas. Naime, Radiohead je na svom albumu "Kid A" sakrio još jednu knjižicu iza "CD traya", one crne plastike na kojoj se nalazi disk.

Još zanimljivije je to da se u knjižici nalaze tekstovi koji su se, otkriveno je tek kasnije, pojavili na njihovim sljedećim albumima "Amnesiac" i "Hail to the Thief".

Pročitajte više