Ovo nisu scene iz Sluškinjine priče, već fotke iz Osijeka, evo što se krije iza njih

Foto/Video: Dubravka Petric/PIXSELL

OSJEČANE koji su se ove srijede zatekli u centru grada iznenadila je povorka žena u crvenom koje su se prošetale gradskim ulicama odjevene po uzoru na likove iz hit serije Sluškinjina priča. 

Budući da se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama grupa aktivistica Ženske udruge iskoristila je prigodu i prošetala gradom te su ispred Županijskog suda istaknule poruku: "Zahtijevamo pravdu za žene."

"Naš 16 žena, odjevene u sluškinje, prošetat ćemo gradom do nadležnih institucija kako bismo tamo razvile poruke koje imamo. Ovogodišnja poruka, kao i prethodne, je da zahtijevamo pravdu za žene s obzirom na to da dvije godine od stupanja na snagu Istanbulske konvencije, prema kojoj žene trebaju ostvariti veći stupanj zaštite, u praksi nema nikakve primjene", ispričala je aktivistica Nikolina Zec. 

Kako prenosi portal Osijek031, ukazala je i na to kako su nasilje nad ženama i u obitelji situacije s kojima se žene svakodnevno suočavaju i koje proživljavaju. Sve je više prijava zbog nasilja nad ženama, a njihov se broj dodatno povećao posljednjih mjeseci tijekom pandemije koronavirusa, no reakcije nadležnih su izostale.

Svaki prijavljeni slučaj nasilja nad ženama treba shvatiti ozbiljno i odgovorno, tvrde u Ženskoj udruzi, a nadležne institucije u takvim slučajevima trebaju postupati žurno, no to se u praksi ne provodi. Umjesto toga, žene su kao žrtve izložene progonu i osudi zbog proživljenog nasilja od svojih partnera te se tako uspostavlja dvostruka viktimizacija.

Ovom današnjom akcijom stoga se tražila pravda za žene, ali ona nije bila samo simbolična. 

"Razlog zašto smo odjevene u sluškinje jest taj što na ovaj način pokazujemo i status žena u društvu, odnosno odnos kakav imamo od nadležnih institucija", zaključila je Zec.

Pročitajte više