Znanstvenici iz Trsta otkrili važnu stvar o crnim rupama

Screenshot: YouTube

CRNE rupe jedan su od najtajanstvenijih fenomena u svemiru, no otkriće Nacionalnog instituta za astrofiziku Astronomskog opservatorija u Trstu moglo bi nam rasvijetliti ovu neobičnu prirodnu pojavu kroz koju, zbog jačine gravitacije, ne može proći ni svjetlo, najbrža stvar na svijetu.

Crne rupe su stvorene prije milijardu do 500 milijuna godina, nakon velikog praska, što je zapravo jako rano u povijesti svemira koji je star, prema procjenama, 13.8 milijardi godina. Znanstvenici iz Trsta, predvođeni Manuelom Bischetti, otkrili su kako su iznimno snažni vjetrovi, koji se povezuju s prvim, supermasivnim crnim rupama, usporili njihov rast.

Važno otkriće za model evolucije galaksija

Tim Manuele Bischetti je promatrao 30 kvazara, jako udaljenih nebeskih tijela koja emitiraju intenzivnu plavu i ultraljubičastu svjetlost. Tim su promatranjem otkrili vjetrove povezane s "feedbackom crne rupe", procesom ključnim za stvaranje galaksija, pa i naše Mliječne staze.

"Ovi rezultati su dokazali da feedback crne rupe ima važnu ulogu u ranim fazama rasta crnih rupa i galaksija, što je važno za buduće teoretske modele evolucije galaksija", izjavila je znanstvenica za Vice.

Supermasivne crne rupe postoje u središtu većine galaksija. Primjerice, u središtu Mliječne staze postoji crna rupa koja je oko 4 milijuna puta teža od sunca. Ovo otkriće, kaže znanstvenica, znači kako su u prvim milijardama godina nakon otkrića svemira crne rupe rasle daleko brže nego galaksije u kojima su bile smještene.

Tim znanstvenika iz opservatorija u Trstu do ovog je otkrića došao pomoću spektrografa X-Shooter, uređaja koji se koristi za analizu elektromagnetskog zračenja, koji se nalazi na velikom teleskopu u Čileu.

Pročitajte više