Ovo su bile najpopularnije knjige u hrvatskim knjižarama u ožujku

Foto: Press/123rf

ULAZIMO u ozbiljno proljeće koje, nadamo se, više neće spuštati temperature. Neovisno o tome što smo sve više vani u prirodi ili parku (ili terasi kafića, bez koje ne možemo), knjige čitamo sve više. Nova top-ljestvica najpopularnijih naslova donosi nam malo iznenađenja u odnosu na prethodni mjesec, no to samo pokazuje da naslovi koji su zauzeli prvih deset mjesta imaju namjeru ostati na vrhu. Ovog smo puta podatke dobili od knjižarskih lanaca Hoću knjigu i Školska knjiga te su time potpuniji.

1. Izvan reda – Jordan B. Peterson
2. Ljubav oko svijeta – Davor Rostuhar
3. Kako bolje misliti – Christel Petitcollin
4. Kako manje misliti – Christel Petitcollin
5. Dječak, krtica, lisica i konj – Charlie Mackes
6. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson
7. Drži se – Kristina Kuzmič
8. Klub istražitelja ubojstava četvrtkom – Richard Osman
9. Nizozemska kuća – Ann Patchett
10. Nemirna krv – Robert Galbraith

Kako bolje misliti – Christel Petitcollin

Francuska autorica koja doslovce razara svakom knjigom. Čini se da bezbroj informacija koje primamo svakodnevno radi veliku zbrku u razmišljanju, a posebice stoga što su proturječne. Kako biste sredili nered u svojoj glavi, Petitcollin vam nudi nesvakidašnje tehnike koje su pomogle već mnogima. Ovo je njezina druga prevedena knjiga, a kao što vidimo, Kako manje misliti se i dalje čvrsto drži.

Drži se – Kristina Kuzmič

Dragocjene poruke svjetski slavne vlogerice o roditeljstvu, važnosti prihvaćanja samog sebe, ali i pronalasku radosti čak i kad je zaista teško. Na izuzetno nepretenciozan, duhovit i inspirativan način Kristina Kuzmič u hvaljenoj knjizi Drži se govori o svojem životu. Njezine snimke o roditeljstvu, kulinarstvu i životu općenito dosad su pregledane više od milijardu puta. Razlog njihove popularnosti jest taj što Kristina ne prikazuje svoj život kao život iz reklame, a vlastitu životnu priču kao pravocrtnu priču o uspjehu. Teško je i bit će teško, ali nada uvijek postoji, a uz smijeh sve bude lakše.

Klub istražitelja ubojstava četvrtkom – Richard Osman

Krimić koji se doista ističe - i likovima i radnjom - postao je instantni bestseler u Velikoj Britaniji, a to se ubrzo proširilo na cijeli svijet. U spokojnom umirovljeničkom naselju četvero vrlo različitih prijatelja sastaje se jednom tjednom kako bi istraživalo nerazriješena ubojstva. Ali kada se okrutno ubojstvo dogodi baš na njihovom pragu, Klub istražitelja ubojstava četvrtkom zateći će se u žarištu svojeg prvog aktualnog slučaja. Elizabeth, Joyce, Ibrahim i Ron možda su na pragu osamdesete, ali još se ne daju. Hoće li ova neobična, ali genijalna ekipa uspjeti uhvatiti ubojicu prije nego što bude prekasno? Penzioneri nikada nisu bili ovako zabavni.

Nizozemska kuća – Ann Patchett

Nizozemska kuća potresna je, ali i raskošna saga koja se proteže tijekom pet desetljeća. Govori o snažnoj povezanosti brata i sestre, kući njihovog djetinjstva i prošlosti koju ne mogu ostaviti za sobom. Budući da su teme romana obitelj, gubitak i ljubav, čitateljima se nudi sveobuhvatno štivo napisano elegantnim stilom autorice. Kritičari knjigu smatraju remek-djelom američke spisateljice Ann Patchett te je ušlo u finale Pulitzerove nagrade, a uvršteno je i u brojne preglede najboljih knjiga godine uglednih svjetskih medija.

Pročitajte više