Evo gdje su danas finalisti iz prijašnjih sezona The Voicea

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/EPA/Dario Njavro za HRT

Sad kad je završio The Voice, karaoke show i tvornica propalih karijera koju svi plaćamo, HRT mi više neće moći odbijati upite o troškovima ove emisije. Dosad su se vadili na to da je projekt još u tijeku pa zato ne mogu nikako znati troškove, a ne bi me nimalo iznenadilo da zaista izmišljaju projekcije u hodu.

U iščekivanju informacija o tome koliko plaćamo uhljebe najskupljeg hrvatskog karaoke showa - a sigurno ćemo ih čekati još nekoliko ciklusa zavlačenja - izlistajmo karijere pojedinih The Voice natjecatelja čisto da stavimo u kontekst što možemo očekivati od ovogodišnje berbe talenata. Ne radim ovo iz zlobe prema njima, dapače, žao mi je svih čiji je talent umjetno maksimaliziran preskupom produkcijom i nerazumnim hajpom kežualaca koji ne znaju razlikovati izuzetne vokaliste od Las Vegas cosplay točke.

Kronološki, pobjednik sezone + nasumično dva natjecatelja iz finala:

Prva sezona

Nina Kraljić

Pobijedila je, HRT ju je poslao izravno na Eurosong da bi opravdao legitimitet The Voice karaoke showa, a u karijeri je podbacila u svakom mogućem smislu. Od loših flop singlova, preko otpora 5G mrežama, sve do gnjeva nakon Albinine pobjede na Dnori, jasno je zašto se sad bavi zvukoterapijom i organizira "zvučne kupke".

Mateo Resman

Finalist prve sezone, a danas odgojitelj u vrtiću i natjecatelj ove sezone SuperStara, RTL-ovog karaoke showa. Navodno je dobio broj Severine i Filipa Miletića u showu, što je i najviša točka dosadašnje osmogodišnje karijere.

Marin Jurić-Čivro

Pandan ovogodišnjem favoritu Martinu, samozatajni momak zanimljive boje glasa, koja mu je i glavni forte. Vrhunac karijere mu je gostovanje na radijskom hitu Zašto još volim te, koji je pjevala natjecateljica aktualne Dnore Marcela Oroši. Zanimljivo: jedna od zadnjih pjesama koju je objavio nastala je pod autorskim perom favorita iste te Dnore Marka Purišića, poznatijeg kao Baby Lasagna.

Druga sezona

Ruža Janjiš

Pobijedila, nešto malo objavljivala groznu glazbu i nestala. Navodno se reaktivirala, ali nikoga više ne zanima pa mi se ne isplati kopati. Preporučujem poslušati ovu pjesmu iznad, ima jednu od najkomičnijih prvih linija u povijesti hrvatskih tekstova.

Alen Đuras

Beznadno generičan karakter stvoren za radijske pjesmice i kulturno druženje sa starijima preko emisija poput A strane. Ove godine se natječe na Dnori, a sve zanimljivosti u vezi njega i njegove pjesme već sam pokušao izvući na jedvite jade.

Vedran Ljubenko

Najviša točka karijere bila mu je finale ovog karaoke showa, na tko zna koju foru natjecao se i na slovenskoj Dori, a njegov TikTok profil govori više od milijun mojih riječi:

@vedranljubenko Fc24 fudbalerčić 2 #fc24cards #fc24ultimateteam #fc24 #fc24cardspin ♬ original sound - Vedran Ljubenko

Treća sezona

Vinko Ćemeraš

Konstantno opadanje brojeva i interesa javnosti nakon pobjede u karaoke showu dovelo ga je do ovogodišnje Dnore. Vjerojatno je favorit ovih što gledaju domaće karaoke showove i utvaraju si da znaju štogod o pjevanju jer showovi nemaju skoro nikakvu standardizaciju pa ako njihov favorit ne prođe, lako je pronaći tisuću razloga zašto.

Filip Rudan

Možda i jedini zaista prvoklasni sirovi talent u povijesti naših showova, od finala pokušava uspjeti autorskim pjesmama (iz nekog razloga su na engleskom jeziku) i ima više nego solidne - i naizgled organske - brojeve na tim singlovima. Ipak, sve je to nigdje u odnosu na potencijal.

Zadnje što se o njemu zna je da ga je (sad valjda bivši) menadžer tužio i dobio 5000 eura koje mu Rudan navodno duguje. Filipe, javi se da popričamo malo o tome!

Albina

Albina Musić je, osim pobjede na Dnori, više Instagram baddie nego glazbenica, ali ima moje simpatije temeljem toga što se trudi biti moderan autor i to joj ne ide toliko loše koliko zlobnici (ja? Bože sačuvaj!) vole misliti. Ima tu nečega, ali trebat će još dosta rada. O opadanju brojeva dovoljno govori statistika ovog singla iznad - 23.000 pregleda i 65 komentara u 2 mjeseca.

Hoće li Martin biti statistička anomalija? Za godinu dana napravit ćemo update, evo, unio sam i u kalendar.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više