Gaming

Ovo su najbolje besplatne igre za kraćenje vrućih ljetnih dana

Screenshot: Epic Games

LJETO nam je opasno blizu, a to znači ljetne praznike, godišnji i nešto više slobodnog vremena. Bilo da putujete na ljetovanje ili ostajete kod kuće, nije preporučljivo izlaziti po najvećim vrućinama. Mnogi će se zato odlučiti opustiti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima igrajući videoigre. Izdvojili smo nekoliko besplatnih igara koje bi vas mogle zabaviti preko ljeta, kako biste novac mogli sačuvati za ljetovanje, provode ili neke druge hobije. 

>PlayStation 2 je najprodavanija igraća konzola, iznenadit će vas koja je druga

Na svim popisima kvalitetnih i popularnih besplatnih igara ponavljaju se jedni te isti naslovi kao Fortnite Battle Royale, League of Legends, Hearthstone, Warframe i slično. Radi se o sjajnim igrama, ali pretpostavljamo da ste s tim igrama već upoznati pa ćemo se posvetiti onim novijima ili onima koje ste možda propustili. Također, vodili smo računa i o svim popularnim platformama za igranje, kako bi se našlo za svakog ponešto. 

Dauntless (PC, PS4, Xbox One, uskoro i Nintendo Switch)

Pheonix Lab je 21. svibnja izdao Dauntless, besplatni akcijski RPG u kojem sami ili u suradnji s nekoliko drugih igrača ubijate Behemothe, velike zvijeri smještene u post-kataklizmičkom svijetu. Dobivate razne nagrade, prikupljate sastojke, razvijate oružja i armor te unaprjeđujete svoj lik. Dauntless najčešće uspoređuju s Monster Hunterom, ali postoje i određene razlike između igara. 

Priča je, kao i obično u takvim igrama, potpuno nevažna i nezanimljiva. Cilj je loviti zvijeri različitim oružjima i razvijati svoj lik kako biste u tom lovu bili što bolji i kako biste mogli ubijati još veće zvijere. Na raspolaganju ćete imati pet oružja, od kojih svako ima svoje prednosti i mane i moći ćete ih pojačavati različitim elementima, kao i armor. Ovisno o tome kojeg Behemotha lovite, bolje je koristiti armor istog elementa, a oružje kontra elementa. Tako će, ako lovite Embermane, vatrenog Behemotha, najefikasniji biti vatreni armor i ledeno oružje. Kombinacijama poteza lakše ćete ubijati Behemothe i napredovati kroz igru, a dostupni su vam i brojni drugi dodaci poput napitaka, bombi i ostaloga. Na kraju svake instance i vi i tim dobivate ocjenu koja pokazuje koliko ste bili efikasni. 

Dauntless potpuno podržava cross-platform igranje, tako da na laptopu, Nintendo Switchu i PlayStationu 4, sva ekipa na moru može igrati zajedno ili možete pozvati one koji su ostali kod kuće. Zasad ne nudi puno end-game sadržaja, ali možda će se i to uskoro promijeniti jer je igra nedavno izašla. 

Brawlhalla (PC, macOS, PS4, Xbox One, Nintendo Switch)

Ovaj platformer fighting game izašao je u listopadu 2017. Razvio ga je i izdao Blue Mammoth Games, studio koji je kupio Ubisoft. Još prošle godine na Steamu je privukao više od osam milijuna igrača, a sada je dostupan i na svim drugim aktualnim platformama. 

Podržava lokalni i online multiplayer, idealno za igranje s društvom na odmoru, pogotovo ako tražite igru koju dosad nitko iz društva nije igrao. Igra sadrži i nekoliko casual modova, a cilj u većini njih je srušiti protivnika s platforme, kao u Super Smash Brosu. Možete birati između nekoliko besplatnih likova među kojima su nalazi svašta, od Valkira i Vikinga, vitezova pa do gangstera s početka 20. stoljeća. Kontrole su poprilično jednostavne, tako da bi se igra posebno mogla svidjeti nešto manje iskusnim igračima. Tijekom mečeva imat ćete opciju i koristiti različita oružja. Postanete li zaista dobri, razveselit će vas činjenica da se već tri godine održava i svjetsko prvenstvo u Brawlhalli, i to sa solidnim nagradnim fondom.

Apex Legends (PC, PS4, Xbox One)

Besplatna battle royale pucačina iz prvog lica dugo je dizala prašinu i rušila rekorde. Privukla je mnogobrojne ljubitelje žanra, ali nakon nekoliko mjeseci velik se dio njih vratio svojim prvotnim igrama. Međutim, daleko od toga da se Apex Legends ne isplati igrati. Uskoro stiže i druga sezona i brojni igrači će se sigurno vratiti provjeriti u kakvom je stanju igra. 

Ozbiljnija od Fortnitea, brža od PlayerUnknown's Battlegroundsa, sadrži nekoliko likova po uzoru na hero shootere i nudi sasvim dovoljno da se dobro zabavite ovog ljeta. Odlična kombinacija prethodnih igara ovog žanra koja donosi novi zanimljivi miks koji će se zasigurno svidjeti dobrom dijelu igrača. I da, dostupna je i za konzole.

StarCraft II (PC)

Blizzard je 2017. učinio StarCraft II: Wings of Liberty besplatnom igrom. Možda vam je čudno što se našao na ovakvom popisu. Svakako se radi o jednom od najboljih RTS-ova svih vremena. Izašao je 2010., što znači da bi ga bez većih problema trebali moći pokrenuti i današnji prijenosnici, a originalnu kampanju se svakako isplati odigrati. U besplatnoj verziji igre dostupan vam je i multiplayer. Bez ikakvog troška dobit će oko 20 sati kvalitetnog gameplayja ove svemirske opere i na listu odigranih igara dodati još jedan kultni naslov.

Brawl Stars (iOS, Android)

Posljednja igra Super Cella već je veliki mobilni hit. Radi se o timskom multiplayer arena brawleru i shooteru u kojem je cilj pobijediti protivnika. Možda zvuči komplicirano, ali zapravo nije. Igra sadrži i brojne modove i više igrivih likova, što će vam omogućiti da se uz nju opuštate duže vremena. Kontrole nisu komplicirane, ali igra i dalje zahtijeva određenu vještinu kako biste napredovali i postajali sve bolji.

Na Google Play trgovini ima prosječnu ocjenu od 4,5 zvjezdica, i to na temelju više od četiri milijuna glasova. Zaista impresivno. Super Cell je s Clash of Clansom i Clash Royaleom pokazao da zna napraviti popularne i kvalitetne mobilne igre, a Brawl Stars nije nikakva iznimka. 

PUBG Mobile (iOS, Android)

Najprofitabilnija mobilna igra na svijetu prošlog je mjeseca ostvarila prihod od 146 milijuna dolara. Želite li igrati PUBG na računalu ili konzolama, morat ćete ga kupiti, ali to nije slučaj s mobilnom verzijom. Igra koja je battle royale žanr plasirala u orbitu i danas je više nego aktualna, pa i na mobilnim platformama. 

U mečevima sudjeluje do 100 igrača, a cilj je ostati posljednji preživjeli. U tome će vam pomoći oružje i oprema koju ćete pronalaziti na mapi. Vrlo je jednostavno u teoriji, ali izvedba je nešto zahtjevnija. Ne bismo preporučili manje iskusnim igračima. 

Ako ove igre ne zadovoljavaju vaše potrebe, uvijek se možete okrenuti isprobanim igrama koje smo naveli na početku teksta. Međutim, postoje i one druge, poput Dead or Alive 6: Core Fighters, besplatne verzije igre popularnog serijala, Forza Motorsport 6: Apex, trkaće simulacije ili Planetside 2, online pucačine za veliki broj igrača, koje bi vam mogle skratiti duge ljetne dane.

Želite li uštedjeti nešto novaca, pratite i događanja na Epic Games Storeu, gdje će svakog tjedna stizati nove besplatne igre do kraja godine. Za sam kraj ljeta, od 3. do 30. rujna, moći ćete mjesec dana besplatno koristiti Uplay Plus pretplatu i igrati sve Ubisoftove igre, a to znači naslove poput Watch Dogsa, Far Cryja, Assassin's Creeda i brojnih drugih. Sve što treba napraviti kako biste ostvarili pravo na probni period od mjesec dana je registrirati se do 15. kolovoza. Ne brinite, još ćemo vas podsjetiti.

Idete li na odmor s ekipom, uvijek je dobra ideja ponijeti neku od retro konzola i dobro se provesti uz stare hitove.
 

Pročitajte više