Ovo su najveći koncerti održani na zagrebačkom Hipodromu

Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

ED SHEERAN u kolovozu iduće godine prvi put dolazi u Hrvatsku, i to na zagrebački Hipodrom na kojem su se održali neki od najvećih koncerata u povijesti Hrvatske. Zagrebački Hipodrom prije Sheerana bio je domaćin nekoliko velikih svjetskih bendova, a dva puta je ugostio i Papu privukavši ogroman broj ljudi.

Naime, papa Ivan Pavao II. na Hipodromu je održao misu prilikom svog prvog posjeta Republici Hrvatskoj 11. rujna 1994. godine, privukavši pritom čak milijun vjernika. Na istom mjestu gotovo 17 godina kasnije, 5. lipnja 2011., papa Benedikt XVI održao je euharistijsko slavlje pred 300 tisuća ljudi.

No, osim posjeta Ivana Pavla II i Benedikta XVI, u kolektivnom sjećanju urezana su i tri velika koncerta održana na Hipodromu.

Metallica (16. 5. 2010.)

Prva asocijacija na koncert Metallice na Hipodromu 2010. za veliku većinu posjetitelja je vjerojatno - blato. 30 tisuća obožavatelja okupilo se kako bi čuli metal klasike poput Creeping Death, Enter Sandman, One i Nothing Else Matters, a ni hladnoća ni kiša, koja je stvorila količine blata kojih se ne bi posramio ni Woodstock, nisu omeli obožavatelje da se poklone jednom od najomiljenijih metal bendova svih vremena.

James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett i Robert Trujillo su još jednom dokazali da su njihovi koncerti doista prava glazbeno-vizualna poslastica i doživljaj koji će rijetko koga ostaviti ravnodušnim, oduševivši fanove s dva sata žestoke svirke. Zanimljivo je da je Metallica trebala svirati na otvorenju zagrebačke Arene, no članovi benda inzistirali su na tome da se koncert održi na otvorenom.

Red Hot Chili Peppers (29. 8. 2012.)

Red Hot Chili Pepperse je 2012. godine na Hipodromu slušalo oko 35.000 ljudi, uz gomilu ljudi koji su koncert pratili sa Savskog nasipa, a predgrupa su im bili 2Cellos, koji su još s njima na bisu izveli Californication.

U Zagreb je prije koncerta iz Njemačke stiglo 25 kamiona punih opreme, a pozornica je bila dugačka 36 metara, visoka dva i pol, a Peppersi su na njoj održali odličan i profesionalan koncert, kakav priliči jednom od najvećih svjetskih rock bendova.

Premda sitničavi fanovi RHCP-a koji su vezani uz Johna Frusciantea nisu bili zadovoljni Joshom Klinghofferom, koncert ipak ostaje u našoj glazbenoj povijesti zapisan kao jedan od najposjećenijih rock koncerata.

The Rolling Stones (20. 8. 1998.)

Prije 25 godina u Zagreb je stigao "najveći svjetski rock’n’roll bend", a na Hipodrom je došlo čak 80 tisuća obožavatelja. Stonesima je ovo, nakon koncerta 1976. godine, bio drugi koncert u Hrvatskoj, a trajao je dva i pol sata.

Bio je to prvi masovni koncert u samostalnoj Republici Hrvatskoj, a zanimljivo je kako su tadašnje vjerske zajednice (bezuspješno) agitirale protiv koncerta zbog navodnog sotonizma, no njihove su akcije, za razliku od danas, bile uglavnom popraćene podsmijehom.

Ed Sheeran (10. 8. 2024.)

Podsjećamo, Ed Sheeran prvi put dolazi u Hrvatsku i to na zagrebački Hipodrom, 10. kolovoza 2024. godine. Ulaznice za veliki koncertni spektakl kreću u prodaju već od 26. listopada.

"Dolazak Eda Sheerana u Zagreb sljedeće ljeto rezultat je uspješne suradnje Grada Zagreba i njegovog tima. Drago nam je što ćemo građanima moći priuštiti vrhunski spektakl u kojem vjerujem da će uživati", rekla je Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

Vijest o dolasku slavnog pjevača u Hrvatsku potvrđena je tijekom Sheeranove turneje koja ruši sve rekorde po Sjevernoj Americi. Tamo je višestrukim nastupima postavio rekorde, uključujući SoFi stadion u Los Angelesu te MetLife stadion u New Jerseyju. Na potonjem je okupio najveći broj posjetitelja ikada na jednom koncertu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Samo ove godine Sheeran je izdao dva albuma - (Subtract) i Autumn Variations, i oba su dospjela na prvo mjesto diljem svijeta. Izdani su, uz sve pohvale kritike, u svibnju i rujnu, a na oba LP-a Sheeran je surađivao s Aaronom Dessnerom iz The Nationala.

Pročitajte više