Ovo su neke od najljepših pjesama posvećenih Vukovaru

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

POVOD za pisanje domoljubnih pjesama posljednjih je godina u Hrvatskoj najčešće nogomet i nacionalna euforija. Međutim, hrvatski autori još od doba bivše države stvaraju pjesme posvećene domovini i neke od njih zaista su postale evergrini. 

Kažu da je publiku nemoguće prevariti te da se ad hoc pjesmice nastale zbog profita lako zaboravljaju, a tome svjedoče neke od najljepših pjesama koje su posvećene Vukovaru i tragediji koja se tamo dogodila. 

Zbog toga se svake godine redovito vraćamo klasicima koji su nastali u trenutku kada je bilo potrebno buditi moral ili onima koji su napisani prije i zapravo ne evociraju najmračnije trenutke grada, već su u prvom redu poruke voljenom gradu. 

Aco Škrinjar - Voljeni Vukovar (O, divni moj Vukovaru ti)

Međutim, oni emocionalno najsnažniji stihovi nastali su upravo kao reakcije na užase koji su se dogodili ili kao njihova posljedica. 

Primjerice, Vladimir Kočiš Zec upravo je u vrijeme Domovinskog rata skladao svoju vjerojatno najpoznatiju solo pjesmu, u kojoj se na kulturan i miroljubiv način obratio generalima, a jedan od snažnijih stihova svakako je: "I reći ću vam samo još jednu stvar - zapamtite Vukovar!"

Vladimir Kočiš Zec - Gospodine generale

Premda je ovo jedna od neizostavnih pjesama sa "soundtracka Domovinskog rata", Kočiš Zec nikada nije pozvan u Vukovar kako bi pjesmu izveo, a to je često isticao kao jednu od stvari zbog kojih iskreno žali, jer je omiljena i među braniteljima.

A kad govorimo o pjesmama koje su nastale u najtežim trenucima, svakako treba spomenuti i Stoji grad Hrvoja Hegedušića, koji se tijekom agresije među prvima uključio u Croatian Music Aid, u sklopu kojeg je izveo niz dobrotvornih koncerata. 

Hrvoje Hegedušić - Stoji grad

Kao i mnogi umjetnici, Hegedušić je, duboko pogođen vijestima koje su neprestano pristizale o stradanjima i razaranju u Vukovaru, napisao jedan od svojih najvećih hitova, a njegov pristup nije bio ukorijenjen u pesimizmu, već želji da u slušateljima probudi otpor prema svemu što proizlazi iz straha koji nastaje u kaosu i neizvjesnosti ratnih zbivanja.

Zlatni Dukati - Vukovar, Vukovar

Vjerojatno je to i jedan od razloga zašto su se ova ili pjesma Zlatnih Dukata, Vukovar, Vukovar, zadržale dulje nego što je slučaj s ratnim budnicama, kakvih je u to vrijeme bilo također mnogo. Pjesme čiji je primarni cilj otpor bezdušju ili pak klasični podsjetnik da dolaze bolja vremena, kao u slučaju Nemoj, Dunave Zlatka Pejakovića.

Zlatko Pejaković - Nemoj, Dunave

I dok smo na obje strane mogli čuti pjesme u kojima se na više ili manje eksplicitan način spominjao rat, ono što je dopiralo iz Srbije tijekom devedesetih nerijetko je djelovalo kao provokacija. No ne i u slučaju Đorđa Balaševića, koji je iza sebe ostavio pjesmu Čovek sa mesecom u očima, koja je, tvrde neki, posvećena upravo Vukovaru. 

Đorđe Balašević - Čovek sa mesecom u očima

Pjesma je nastala 1993. godine, a u specifičnom Balaševićevom stilu opisuje strahote koje su zadesile taj grad. Doduše, nakon što se situacija smirila, Balašević ju je isprva posvetio svim razrušenim gradovima na svijetu, a kasnije ju je rijetko izvodio na koncertima. Navodno zbog toga što nije želio evocirati tragična vremena. 

Kako su godine odmicale, autori su se sve rjeđe vraćali na ovu temu, a kad su to činili, često se radilo o obradama nekih od spomenutih pjesama. Među primjećenijim autorima svakako je bio i Branko Čulić Vukovarac, koji je bio jedan od branitelja grada Vukovara i čija je pjesma jednostavnog naziva Pjesma Vukovaru privukla pažnju zbog svoje autentičnosti, a Čulić bi često nastupao i u sklopu prigodnih programa.

Branko Čulić Vukovarac - Pjesma Vukovaru

Hrvatska bi se svake godine prisjećala, a Vukovarci su svaki dan tamo živjeli ili se pak vraćali nakon niza godina provedenih u drugim gradovima. 

Ipak, posvete Vukovaru u jednom su se trenutku vratile, i to u pjesmama mlađih generacija autora koji su kroz rat prošli kao djeca. Srđan Ćuk, poznatiji i kao General Woo, inače rođeni Vukovarac, tijekom godina se više puta vraćao ovoj temi (Ne spominjem rat, U mom životu), ali posebno u pjesmi Vrati se na Dunav.    

General Woo - Vrati se na Dunav

Mlađe su generacije repera, posebno s obzirom na specifičnost samog žanra, temi pristupale na drugačiji, manje emotivan i daleko realističniji način jer su se u prvom redu bavili stvarnim životom u gradu čije se ime u ustima onih čija je odgovornost bila oživjeti Vukovar najčešće našlo u svrhu prikupljanja političkih bodova.  

Buco feat. Shorty & Andrea Qubrick - Grad palih anđela

Paralelno s tim nastajale su i pjesme povodom godišnjica s ciljem da ljude iznova podsjete na žrtvu koju je Vukovar podnio, a ujedno i kao zahvala poginulima u Domovinskom ratu.

Jedna od tih pjesama je i Grad Heroj, čiji je spot sniman u Vukovarskoj ulici u Splitu, gdje se nalaze murali koje su oslikali lokalni umjetnici u spomen na taj grad i njegove branitelje.

Glavni glumac u spotu je mladi splitski glumac Pere Eranović, sin poginulog hrvatskog branitelja, koji je utjelovio umjetnika koji crta vodotoranj.

Veritas aeterna feat. Dalmatino & Klapa Adriaticum - Grad Heroj

Pročitajte više