Ovo su stvari koje rade ljudi koji dobro upravljaju svojim vremenom

Foto: Press

AKO vam svakodnevno ponestaje vremena i ne stižete obaviti sve što ste planirali za taj dan, vrijeme je da nešto promijenite. Nije lako uskladiti poslovne i privatne obaveze, a kako biste to uspjeli, potrebno je odrediti prioritete, ukloniti distrakcije i držati se nekih trikova kako biste bili efikasniji i brži.

Krenimo redom.

Napravite plan i odredite prioritete

Često nam najviše vremena odlazi upravo na posao i ''rješavanje'' nepredvidivih situacija u njemu, zbog kojih onda ne stižemo obaviti druge stvari koje smo isplanirali za taj dan. Ključ uštede vremena leži upravo u načinu na koji ispunjavamo svoje radne obaveze i kako ih organiziramo.

Svaki radni dan započnite popisom obaveza, i to tako da ih navedete od najvažnije prema manje važnima. Zadajte si i neki vremenski okvir za njihovo rješavanje te uračunajte i dodatni sat u kojem ćete ili odraditi što niste za taj dan ili krenuti s rješavanjem stvari koje ste planirali obaviti sutra. Važno je držati se pripremljenog popisa i znati odrediti prioritete jer vam se u suprotnom može dogoditi da krenete sa svim zadacima u isto vrijeme i baš ni jedan ne završite.

Kako obavite pojedini zadatak, obavezno ga prekrižite s popisa. Križanje obavljenih zadataka s "to-do" liste daje nam osjećaj zadovoljstva i postignuća koji nas motivira da nastavimo dalje.

Riješite se distrakcija

Jeste li primijetili da ponekad ne završavate svoje poslovne obaveze zbog distrakcija u vašoj okolini? Bilo da se radi o kolegi koji vas stalno nešto ispituje, djetetu koje vas ometa u radu od kuće ili pak vašoj navici da svakih pet minuta provjeravate e-mailove, društvene mreže i slično. Ako vam se ponekad događa nešto od ovoga, jednostavno rješenje može biti da se premjestite u drugu prostoriju u kojoj ćete se moći bolje koncentrirati na posao.

Foto: 123RF

Vrlo je važno ostati discipliniran za vrijeme radnog vremena i ne rješavati privatne obaveze poput odgovaranja na privatne mailove i poruke, plaćanja računa, organiziranja obiteljskog vikend-izleta i slično. Sve ovo možda na prvu izgleda kao samo pet do deset minuta posla, no ustvari su to najveći kradljivci vremena te takve stvari ostavite ili za pauzu ili za rješavanje nakon radnog vremena. Jednom kad se riješite svih distrakcija, primijetit ćete da ste brži i produktivniji, a umjesto prekovremenih sati na poslu imat ćete više vremena za sebe i svoje najdraže.

Iskoristite sve što nudi digitalno doba

Živimo u digitalnom dobu, pa iskoristite sve prednosti koje ono nudi. Odbacite staru naviku obavljanja transakcija odlaskom u banku, ili pak plaćanja računa, i obavljajte sve online. Sve banke na tržištu danas nude svoje usluge online, a počnete li ih koristiti, ušteda vremena bit će značajna. Online poslovni sastanci također su jedan od načina na koje možete uštedjeti svoje vrijeme. S kolegama ili klijentima probajte dogovoriti online sastanke umjesto fizičkog odlaska na mjesto sastanka. Uračunate li vrijeme koje biste proveli u prometu, sasvim je izgledno da ćete uštedjeti dosta svog vremena.

Danas je online kupovina jednostavna i poželjna. Ne želite li gubiti vrijeme na odlazak do neke poslovnice, čekanje u redu na blagajni ili se jednostavno ne želite zadržavati predugo u prodavaonicama u doba pandemije, dobra je vijest što je online kupovina danas dostupna za gotovo sve što vam može zatrebati. Od namirnica, kućanskih i higijenskih potrepština pa sve do elektroničke opreme, namještaja, čak i automobila. Sve je samo jedan klik od vas, a pritom štedite i svoje vrijeme.

Poznata drogerija ima odlično rješenje

Da nam je potrebna svakodnevna ušteda vremena u procesu kupnje, prepoznali su u dm-u, čija bi vam se nova usluga mogla jako svidjeti.

Naime, kupcima iz dm online shopa od sada je dostupna i usluga ekspresnog preuzimanja u prodavaonici po njihovom izboru. Sve što trebate tako možete naručiti brzo i jednostavno online, a zatim to već za 3 sata možete preuzeti u dm prodavaonici po vašem izboru bez čekanja u redu.

Usluga ekspresnog preuzimanja besplatna je za sve registrirane kupce koji imaju Moj dm račun, a plaćati možete kreditnim i debitnim karticama te putem usluga Apple i Google Pay.

Nakon što ste obavili narudžbu, u roku od najviše tri sata dobit ćete e-mail s potvrdom i kodom koji je potrebno pokazati u prodavaonici prilikom preuzimanja narudžbe. Proizvodi koje ste kupili uz uslugu ekspresnog preuzimanja narudžbe čekat će vas zapakirani u održivu trajnu torbu ili vrećicu za kupnju koja je besplatna za sve narudžbe.

Foto: Press

Više detalja pogledajte ovdje.

Ušteda vremena moguća je i u kućanstvu

Velik dio dana odlazi i na privatne obaveze, koje uključuju brigu oko kućanstva – pospremanje, pripremu obroka, nabavu namirnica, brigu oko djetetovih izvanškolskih aktivnosti i slično. Za privatne obaveze, baš kao i poslovne, također trebate napraviti plan i odrediti prioritete. Dnevne zadatke podijelite na sve ukućane. Odredite unaprijed tko je zadužen za pospremanje neke prostorije u domu, napravite i raspored kuhanja te nabave namirnica. Podijelite li brigu oko kućanstva s ostalim ukućanima, uštedjet ćete nešto vremena i moći ćete ga iskoristiti za što god želite. Ušteda vremena moguća je i kod samog procesa kuhanja, a u tome bi vam mogli pomoći neki trikovi.

Foto: 123RF

Pobrinite se da vam kuhinja bude što organiziranija tako da sve ima svoje mjesto, a predmete koje češće koristite stavite ispred ostalih predmeta. Isplanirajte jelovnik za svaki dan kako ne biste trošili vrijeme na razmišljanje što pripremiti, a tjedni jelovnik će vam pomoći i pri nabavi namirnica jer ćete točno znati što trebate. Neke namirnice ili čak gotova jela možete pripremiti i unaprijed te počnite koristiti razna pomagala u kuhinji poput blendera, lonca za brzo kuhanje i sličnih.

Primijenite neke od ovih savjeta još danas i pametnije koristite svoje vrijeme. Uštedu vremena primijetit ćete vrlo brzo, a zatim zasluženo uživajte u slobodnom vremenu koje će vam biti na raspolaganju. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s dm-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Pročitajte više