Ovo su tri nove riječi u hrvatskom jeziku

Foto: Pixsell / Petar Glebov

HRVATSKI jezik dobio je tri nove riječi - zapozorje, oznak i bilješkinja. To je odluka jezikoslovaca, književnika i znanstvenika časopisa Jezik koji su tvorcima novih pojmova dodijelili nagradu Dr. Ivan Šreter, prenosi HRT.

Od 100 novih riječi koje je na natječaj prijavilo pedesetak autora, zapozorje je proglašeno najboljom novom hrvatskom riječju, a zamjenjuje englesku riječ "backstage" koja dosad nije imala adekvatan naziv na hrvatskom jeziku koji označava prostor iza pozornice. Autorica te riječi je Lidija Stević Brkić, profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca.

Veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk osmislio je riječ oznak koja će u hrvatskom jeziku označavati ono što u engleskom predstavlja riječ "brand" koja se ukorijenila i u naš jezik. Također, profesorica hrvatskog jezika Carmen Lešina iz Splita nije bila zadovoljna terminom "javna bilježnica" što ju je inspiriralo da smisli riječ bilješkinja koji označava ženu zaposlenu na poslu javnog bilježnika.

Iako se ne čini kako mnogo ljudi zaista upotrebljava nove riječi dodane hrvatskom rječniku, iz Jezika navode kako se one ipak vrlo često upotrebljavaju u svakodnevnom govoru. Najuspješnija nova riječ tako je uspornik, riječ koja je pobijedila na prvom natječaju, a zamjenjuje ležećeg policajca. Također, riječ zatipak koja je zamijenila "tipfeler" često se koristi u akademskom pismu, lektoriranju i u obrazovnim ustanovama.

Pročitajte više