Pakao koji je jezivo lako zamisliti u stvarnosti: Zašto svi pričaju o seriji "The Handmaid´s Tale"

Screenshot: YouTube

"THE HANDMAID'S TALE" ili u prijevodu "Sluškinjina priča" serija je koja govori o životu u distopiji Gileada, totalitarnog društva u nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama i koja je kroz samo deset epizoda prve sezone uspjela privući pažnju cijelog svijeta.

Snimljena prema romanu Margaret Atwood iz 1985. godine, ova serija prikazuje svijet u kojem su, nakon ekološke katastrofe koja je rezultirala padom nataliteta, žene postale vlasništvo fundamentalističke države. Radnja serije "The Handmaid's Tale" odvija se u distopijskoj budućnosti koja na trenutke djeluje jezivo stvarno.

Kroz intimnu priču sluškinje Offred (u prijevodu Fredove), serija prati ženu kojoj je oduzet identitet, obitelj i sloboda te je njezin život sveden samo na njezinu mogućnost da rodi dijete svom Zapovjedniku i njegovoj ženi.

Gilead je prikazan kao teokracija koja je svoj "ustroj" utemeljila na priči iz Starog zavjeta o Raheli koja nije mogla roditi pa je svom suprugu Jakovu "ponudila" svoju sluškinju Bilhu da im ona rodi dijete. Posebno su mučne scene seksa koje brutalno prikazuju činjenicu da je sluškinja u Gileadu tretirana samo kao stroj za rađanje.

Serija je hvaljena od strane kritike i publike, a trenutno vodi u broju nominacija za nagradu udruženja američkih televizijskih kritičara TCA Awards.

"Najbolja stvar koju ćete vidjeti ove godine", napisao je Guardian i dodao: "Strah da će sloboda, prava i davno ustavnovljena pravila nestati preko noći posebno je aktualan nakon izbora 'Znate već koga'. Posebno odzvanja onaj dio iz serije o nesvakidašnjem koje postaje svakidašnje, pogotovo kada je riječ 'normalizacija' nešto što često čujete u vezi s američkom administracijom. Odlično vrijeme za adaptaciju knjige ili proročko viđenje Margaret Atwood."

Upravo je to ono zbog čega je "The Handmaid's Tale" privukla toliko pažnje - to je jezivo zastrašujuća serija smještena u dalekoj distopiji, ali u isto vrijeme i serija koja na trenutke djeluje još jezivije jer ju je moguće zamisliti i u veoma bliskoj i ne tako teško zamislivoj budućnosti (pogotovo kada se sjetite posljednjih događanja, odnosno Hodova u Hrvatskoj).

Prošli tjedan je prikazana deseta, posljednja epizoda prve sezone, a prikazivanje druge sezone očekuje se u travnju 2018. godine.

Pročitajte više