Pametni znaju, a budala kliče: "Ruke ćemo desne za crne dići, veliko U za Blajburg ćemo biti"

Foto: Twitter

MALONOGOMETNI turnir u Širokome Brijegu i ove je godine okupio veliki broj ekipa, kao i navijača. Prijave su se slale još od proljeća, a na mail jureiboban@ht.net, stiglo je više od deset prijava.

Dvije ekipe su zbog neprimjernog imena diskvalificirane već u startu. Riječ je o timu Antifašisti iz Vrgorca i Lijeva obala iz Mostara. Nakon kvalifikacija finale su izborili Blajburg United i Pavelić Saint Anté. Ove godine, baš kao i '45-te, važnije je sudjelovati negoli pobijediti.

Veličanstvenu atmosferu na tribinama teško je prenijeti čitateljima pred malim ekranima, no Bad black boysi ne prestaju s navijanjem: "Drukali smo za Blajburga, mlado, staro, život cili, drukali smo za Blajburga, najcrniji bit smo tili..."

Za one koji ne prate sport, ekipa Pavelić Saint Anté donedavno se zvala Crna legija. Iako su navijači negodovali zbog promjene imena, i u tuzi i u bijesu ostali su vjerni crnom dresu. Njihova navijačka skupina Le gionari nimalo ne zaostaje u pružanju podrške voljenom klubu:

"Ubij! Zakolji! Da Srbin ne postoji...
I naprijed crni, pjesma se ori,
bodri vas cijela (ND)H-a
tisuće srca, sad za vas kuca
u ime oca, sina i duha..."

Sudac je označio početak utakmice. Na terenu su petnaest Anta, pet Ivana, Mate i Džon - povratnik iz Novog Zelanda. Već na samom početku utakmice Džon je đonom išao na suca, ali mu je sudac progledao kroz novčanice. Bojsi ne prestaju pjevati: "Kada umren, umotan u crno, na Široko odnesite me gumno, a na spomen-ploči neka piše, Blajburg živi vječno, Bog i niko više. Ruke ćemo desne za crne dići, veliko U za Blajburg ćemo biti!!"

Igra se čvrsto, obje ekipe žele pobjedu jer prvaka čeka glavna nagrada - fotografiranje sa svećenikom.

Znajući koliki je ulog u igri, i navijači Saint Anté hrabre svoje igrače:

"O Saint Anté , o Saint Anté
Ustaše tvoje su uvik uz tebe,
Crnjaci smo, razbijamo, crno pod noktom imamo..."

Na terenu gužva; Ante dodaje Anti, no Ante mu oduzima loptu. Dodaje Anti koji odličnim driblingom vara Antu, te dodaje Anti. Ante traži suigrača: "Oj, Ivane, pobratime mio?" Ivan gubi loptu. Ivanova najbolja partija je bila na Kupreškome gumnu gdje je zabio pobjednički gol u vlastitu mrežu. Čini se da na tribinama počinju neredi. Skupina huligana se ubacila među navijače i vrijeđa okupljene:

"Ako te 'ko pita
i na kraju svita
odakle si, reci
iz zemlje hipokrita...."

Osiguranje huliganima šakom zatvara usta što je jasan pokazatelj da naše institucije rade svoj posao. Postavlja se pitanje kako su divljaci uopće ušli na tribine, zar nitko nije primjetio da nemaju pivu u ruci? Još traju izgredi policije s huliganima. Navijačka skupina Blajburg Uniteda pomaže policiji vadeći pištolje i pucajući u zrak. Policija kaže da ne treba, hvala, mogu sami.

Bad black boysi i Le gionari gromkin pjevanjem pokazuju zajedništvo kojeg ni huliganstvo ne može nadjačati: "Dajte nam pive i parizera, dajte da obrijemo glave u frizera. Mi haramo uvijek, mi haramo svuda, da nam stanu na put, nemaju muda!"

Šta reći, dragi čitatelju?
Ako te ko pita, pusti prazne priče, pametni već znaju, a budala kliče.

Pročitajte više