"Pasija" naišla na veliki interes u arapskom svijetu

MEL GIBSONOV film "Pasija" razbija islamske tabue u arapskom svijetu uglavnom zahvaljujući kritikama Židova koje su izazvale povećani interes za taj film.

Filmski kritičari su izjavili da su židovski povici protiv filma izgleda ohrabrili konzervativne arapske vlade da odstupe od svojih oštrih pravila o cenzuri i dozvole prikazivanje filma.

Film o raspeću Isusa Krista puni kinematografe otkad se počeo prikazivati prošlog tjedna u regiji gdje su Židovi postali isto što i Izrael, a bijes zbog izraelske okupacije arapske zemlje je velik.

"Sve za što Židovi kažu da je loše postaje zanimljivo u ovom dijelu svijeta i lako se prodaje", rekao je Alfred Mutua, redatelj i sveučilišni profesor u Dubaiu.

Islam zabranjuje utjelovljenje Božjeg lika - muslimanskog, židovskog ili kršćanskog - i govori da Isus nije raspet na križu niti je Sin Božji.

Moćno islamsko svećenstvo u regiji također pazi na to da vlade zabrane knjige i umjetnost koje se smatraju bogohuljenjem.

Unatoč tim ograničenjima, samo nekoliko zemalja kao šo su Kuvajt i Bahrein zabranilo je Pasiju. U Egiptu, Kataru, Siriji, Libanonu, Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima film je postigao rekordnu gledanost.

Pročitajte više