Pet najgorih plasmana Hrvatske na Eurosongu

Foto: Slavko Midzor/Nel Pavletic/PIXSELL

LET 3 je četiri dana nakon pobjede gurnuo Hrvatsku s 29. na 15. mjesto eurovizijskih kladionica te se Hrvatskoj, za sada, smiješi finale Eurosonga ako rezultati budu odgovarali predviđanjima kladioničara. Međutim, hrvatski predstavnici prethodnih godina nisu postizali pretjerano zapažene uspjehe.

Hrvatska nije imala velikih uspjeha na Eurosongu u posljednjih nekoliko godina, ali zato je tijekom devedesetih slovila za "eurovizijsku silu". Prije 33 godine Hrvatska je prvi i zasada jedini put trijumfirala. U švicarskoj Lausannei 1989. pobjedu je odnijela zadarska grupa Riva s kultnom pjesmom Rock Me, Baby. Tu reputaciju je počela gubiti tijekom ranih 2000-ih, a isto se nastavilo sve do dana današnjeg. 

U nastavku vam donosimo 5 najlošijih plasmana Hrvatske na izboru za pjesmu Eurovizije.

Franka Batelić - 17. mjesto u polufinalu 

Najgori plasman kada je riječ o Hrvatskoj na Eurosongu ostvarila je Franka Batelić. Na 63. Eurosongu, koji se te godine održao u Lisabonu, Franka Batelić je sa svojom pjesmom Crazy nastupila 12., no nije se uspjela plasirati u finale te je završila na 17. mjestu u polufinalu.

Dado Topić & Dragonfly - 16. mjesto u polufinalu

Dragonfly i Dado Topić 2007. se nisu plasirali u finale Eurosonga, i to prvi put od osamostaljenja Republike Hrvatske. Bio je to nastup bez gotovo ikakve koreografije, a pjevačica Iva Gluhak neodoljivo je podsjećala na Shakiru s početka karijere. 

Daria Kinzer - 15. mjesto u polufinalu

Daria Kinzer predstavljala je Hrvatsku na Eurosongu 2011. pjesmom Celebrate na engleskom jeziku. Na kraju je Daria, po majci Hrvati­ca, a po ocu Njemica, bila 15. u polufinalu i doživjela blagi debakl, ali se svejedno na Eurosongu pojavila još jednom, i to 2013., ali kao predstavnica Švicarske.

Roko - 14. mjesto u polufinalu 

Roko Blažević predstavljao je Hrvatsku na Eurosongu 2019. pjesmom The Dream, a nastupao je u drugoj polufinalnoj večeri te je na kraju zauzeo 14. mjesto i nije se plasirao u finale. Roko je nastupao s krilima, a fanovi Eurosonga optužili su ga za plagijat jer je takva krila imao i predstavnik Azerbajdžana 2008. godine. 

Klapa s mora - 13. mjesto u polufinalu 

Klapa s mora pokušala je pjesmom Mižerije ostvariti nešto bolji rezultat 2013., ali je zasjela tek na 13. mjesto u polufinalnoj večeri. Nakon uzastopnih neuspjeha HRT donosi odluku da se Hrvatska neće natjecati na Eurosongu iduće dvije godine.

Pročitajte više