Pisac optužio Gospodar prstenova za rasizam: "Jedna rasa gora je od drugih"

Foto: Press

AMERIČKI pisac Andy Duncan optužio je Tolkiena za rasizam, zbog načina na koji je prikazao izmišljena stvorenja.

On kaže kako je legendarni engleski pisac orke prikazao "kao gore od drugih" te da je to imalo "strašne posljedice za društvo".

"Teško se oteti dojmu da su kod Tolkiena neke rase jednostavno gore od drugih, ili da su neki ljudi jednostavno gori od drugih", rekao je za Geek's Guide to the Galaxy, podcastu magazina Wired. "I čini mi se, dugoročno, prihvatite li to previše - to ima strašne posljedice na vas i na društvo".

Američki SF autor napisao je i parodiju Tolkienovog romana koju je nazvao Senator Bilbo, a govori o desničarskom Hobbitu koji se protivi imigraciji oraka u Shire.

"Puno tih stvorenja koja su iznikla iz zemlje nisu imali nikakvog izbora oko stvari koje će raditi... imam vrlo kompliciran odnos prema politici svega toga", dodao je.

No Duncan je otišao još dalje te orke usporedio s modernim migrantima.

Bizarna kritika dolazi unatoč činjenici da je Tolkien bio oštar kritičar rasizma, a posebno nacističkog režima 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, piše Daily Star.

Tolkien je Hitlera nazvao "malim rumenim ignoramusom", a 1938. godine sporio se s berlinskom izdavačkom kućom Rütten & Loening, kad su ga tražili da dokaže arijevsko podrijetlo kad je objavljivao njemačku verziju Hobbita.

“Ne mogu se, međutim, suzdržati od komentara da ako ovo postane pravilo u literaturi, tad se bližimo vremenu kad njemačko ime neće više biti na ponos", odgovorio je, između ostalog.

Pročitajte više