Pitali smo Grad Zagreb rade li na dočeku za Vatrene, evo što su nam rekli

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

GRAD Zagreb u razgovorima je s vladom oko organizacije dočeka hrvatske nogometne reprezentacije na Trgu bana Jelačića. No doček će organizirati samo ako Hrvatska u finalnoj utakmici u nedjelju osvoji titulu.

"Grad Zagreb je u razgovorima s Vladom RH oko organizacije dočeka hrvatske nogometne reprezentacije te će u slučaju osvajanja Lige nacije, kao i nakon Svjetskog nogometnog prvenstva 2022., zajednički snositi troškove", rekli su za Index iz Grada.

>>Pogledajte kako je Trg izgledao na dočeku 2018., a kako 2022.

Hrvatska u nedjelju od 20:45 igra finale Lige nacija protiv Španjolske. U slučaju osvajanja Lige nacija, ovo bi bio treći doček hrvatskih reprezentativaca u posljednjih pet godina. 2018. godine dočekani su nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i osvojenog srebra, 2022. godine dočekani su nakon Svjetskog prvenstva u Kataru i osvojene bronce, a hoće li doći do dočeka 2023., znat će se u nedjelju.

Dočeci 2018. i 2022.

Vatrene je 2018. godine, nakon osvojenog srebra na SP-u u Rusiji, na Trgu bana Jelačića dočekalo više od pola milijuna ljudi, dok je, usporedbe radi, Francuze u Parizu te iste godine dočekalo oko milijun ljudi. Pariz, usput rečeno, ima 2.2 milijuna stanovnika, a Zagreb nešto manje od 800 tisuća, no u Zagreb se tada sjatila čitava Hrvatska i bilo je uistinu spektakularno.

Zlatko Dalić je na Trgu zaplakao, a igrači su ga bacali u zrak, dok je Modrić bakljom predvodio navijanje do Trga, pri čemu mu je klicalo više od 200 tisuća ljudi. Te 2018. godine, prolazeći Savskom ulicom, nogometaši su skrenuli u vatrogasnu postaju i tamo proveli neko vrijeme i malo se osvježili prije dolaska na Trg. 

Vatrogasci koji su sklonili Modrića i društvo na dočeku u Zagrebu otkrili su nam tada anegdote te večeri, kao i što su Vatreni tražili od njih. Samo je zapovjednik znao da će Vatreni skrenuti s rute u njihovo dvorište. "U zadnji tren je zapovjednik rekao da moramo maknuti aute i na opće oduševljenje nas 14 koji smo tu radili, oni su ušli kod nas u postaju", ispričali su nam.

>>VELIKA GALERIJA Vatrogasci, povlačenje Vide za hlače... Sjećate se dočeka 2018.?

2022. na Trgu bana Jelačića dočekalo ih je 80 tisuća ljudi. Za okupljene su pjevali Daleka obala, Jura Stublić, Dalmatino, Prljavo kazalište... 

"Dobra večer, Zagrebe, dobra  večer, Hrvatska. Hvala sam što ste došli u ovako velikom broju, htjeli smo vam donijeti zlato. Nažalost, nismo uspjeli, ali mislim da je i treće mjesto velika stvar, vaš dolazak ovdje to pokazuje. Uvjeren sam da će u budućnosti ova reprezentacija donijeti zlato u Hrvatsku", rekao je tad Modrić, a ostaje vidjeti hoće li se to ove godine i ostvariti.

Pročitajte više