Pitali smo Hrvate koja im je najdraža obiteljska tradicija, odgovori će vas oduševiti

Foto: Shutterstock

SVAKA obitelj ima neku svoju tradiciju u kojoj svi ukućani uživaju. Dok jedni dan započinju omiljenim napitkom i razgovorom o planovima za taj dan, drugi pak imaju svoje male obiteljske rituale tijekom popodneva i večeri, poput zajedničke pripreme obroka ili uživanja pred TV-om. Zamolili smo sedmero ljudi da podijele s nama obiteljske rituale koje nikada ne propuštaju, a već ih uče i nove generacije u obitelji. 

"Kad se to sve krene peći i proširi se miris, stižu i ukućani žicati barem jednu preko reda..."

Sanja (30) iz Osijeka otkrila nam je jednu neslužbenu tradiciju u njezinoj obitelji koja svakoga tjedna unosi veselje u kuću, ali i u trbuhe. Radi se o slatkoj tradiciji koja je vezana uz hranu, što je vrlo uobičajeno za Slavonce, koji su poznati sladokusci. 

"Svaki, ali baš svaki tjedan na meniju barem jednu večer moraju biti palačinke. Slane, slatke, pohane, u kojem god obliku. Prvo ide obligatorna rasprava tko će se žrtvovati za ekipu i stajati pored tave. S obzirom na to da nas je u obitelji šest, toranj od palačinki mora biti baš visok jer se tijekom godina održavanja ove tradicije svima razvio poveći apetit za palačinke. Kad se to sve krene peći i proširi se miris, stižu i ukućani žicati barem jednu preko reda, pa onaj koji peče izludi jer se tanjur spontano prazni i izgleda kao da ništa ne radi. Onda krene vađenje svih mogućih pekmeza, čokoladnih namaza, mljevenih keksa, kokosa i sl. za sve moguće kombinacije okusa. Sjednemo za stol, mažemo, pričamo, a tu je i pas kao još jedan žicaroš i ljubitelj palačinki", veselo nam je ispričala Sanja. 

Foto: Shutterstock

"Svi jedva čekamo našu zabavu petkom"

Obitelj našeg sugovornika Ivana (41) iz Zagreba svoju malu tradiciju razvila je kako bi svojoj djeci poklonila što više pažnje i ljubavi i naučila ih koliko je važna povezanost u obitelji.

"S obzirom na to da imamo dva sina, naša obiteljska tradicija je upravo nešto što njih najviše veseli. Svaki petak navečer najprije zajedno pripremimo hot-dogove ili hamburgere. Zatim se smjestimo pred TV i kreće Večer videoigara petkom. Odigramo sve igre koje imamo, pričamo, družimo se... Svi jedva čekamo našu zabavu petkom, čak i supruga, koju smo totalno navukli na plejku", uz smijeh je ispričao Ivan.

"Naša tradicija započela je s juhom sa slovima"

Mnoge obitelji započinju obiteljske tradicije upravo zbog djece jer ih je kroz igru i zajedničku aktivnost lakše naučiti i neke važne lekcije, poput zdravog natjecateljskog duha, zajedničkog čišćenja nakon večere, kreativnosti i slično.

Tea (22) nam je opisala ritual kojim njezina obitelj razvija kreativnost i uspijeva potaknuti mlađu sestru da zavoli i zdrave obroke, ne samo slatkiše. "Naša tradicija započela je s juhom sa slovima. Moja mlađa seka bila je fascinirana kad je prvi put vidjela slova umjesto rezanaca u juhi i samo ih je promatrala i miješala žlicom, ali ih nije htjela jesti. Da bih je uspjela nagovoriti da pojede, rekla sam joj kako u svakoj žlici stoji nekoliko rečenica njezine najdraže bajke i ako je želi čuti do kraja, mora pojesti svu juhu. Tako je započela naša bajkovita i kreativna obiteljska tradicija koja se sad ponavlja barem jednom tjedno, s različitim namirnicama i bajkama", kaže nam Tea.

Foto: Shutterstock

Čarobni trenuci s obitelji stvaraju najljepše uspomene

Većina obiteljskih tradicija veže se uz hranu, zabavne aktivnosti i igre, a Ema (24) nam je ispričala jednu koja ima veze s čitanjem. "Odmalena smo svi u obitelji redovni čitatelji novina, ali smo tata i ja nekako uvijek bili ti koji se najviše trude uzeti novine samo za sebe. Tako je nastala naša subotnja tradicija jer su tada novine pune zanimljivih priloga koji se mogu podijeliti tako da svi imaju što čitati. Kako tata ustaje ranije od mene, on pročita većinu tekstova i odabere one koje misli da bih trebala i ja pročitati. Nakon što ustanem i dokopam se novina, njemu prepustim manje zanimljive dijelove, upalimo radio i guštamo na terasi. Usput komentiramo tekstove, razmjenjujemo mišljenja i ponekad uđemo u žustre rasprave. No uvijek sve izgladimo već do ručka i popodnevnog odmora", podijelila je s nama Ema. 

"Za nas je to tradicija koju ne propuštamo jer svima puni baterije"

Omiljena ljetna aktivnost mnogih Zagrepčana za Marijana (38) i njegovu obitelj postala je obiteljski ritual koji ne propuštaju. "Naša obiteljska tradicija vezana je uz vikende i Sljeme. U subotu ili nedjelju supruga, dvoje djece, pas i ja obavezno idemo na Sljeme. Dok neki uživaju u miru i zelenilu, drugi uživaju u igri. Za nas je to tradicija koju ne propuštamo jer svima puni baterije", rekao je Marijan.

Dok jedni uživaju u svježem zraku i obiteljskim izletima u prirodu, drugi guštaju u toploj atmosferi doma. "Naša obitelj nikad nije bila previše za aktivna druženja. Najviše se volimo okupiti navečer pred TV-om i pogledati dobar film uz klopu koju smo ranije pripremili. To bi bila naša neka tradicija kojoj prethodi i jedan zanimljiv detalj. Naime, suprug, dvoje tinejdžera i ja imamo skroz različite preferencije oko filmova, pa najprije odigramo partiju igre Čovječe, ne ljuti se i pobjednik bira koji film gledamo. Ne moram ni govoriti koliko svi želimo pobijediti", ispričala je Ines (36).

"Ručak nedjeljom nitko nije propustio već drugu godinu zaredom"

Jedna od klasičnih obiteljskih tradicija u mnogim kućanstvima u Hrvatskoj je zajednički nedjeljni ručak. Postoji nešto posebno u nedjeljnom ručku, kada cijela obitelj sjedne za stol i uživa u obroku i druženju sa svojim najdražima. Ana-Marija (26) nam je rekla kako to izgleda u njezinoj obitelji.

"Otkad živim s dečkom, pokušavam jednom tjedno, najčešće nedjeljom, otići kod roditelja na ručak i to nam je nekako postala obiteljska tradicija. Najprije mama i ja pripremimo ručak, pojedemo svi zajedno i kreće druženje na terasi. Koliko uživamo u ovom našem malom ritualu, najbolje govori činjenica da ručak nedjeljom nitko nije propustio već drugu godinu zaredom."

Foto: Coca-Cola

Razni su oblici obiteljskih tradicija, no najviše njih uključuje okupljanje oko stola kada nastaje čarobna atmosfera koja nas još više povezuje i stvara lijepa sjećanja. Uz takve trenutke se savršeno slaže i Coca-Cola, obožavani napitak svih generacija i neizostavan dio svakoga obroka. Jer, kada smo zajedno svaki okus je čaroban.

Sadržaj donose Index i Coca-Cola u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

 

Pročitajte više