Pitali smo prolaznike da pogode značenje novih hrvatskih riječi. Nisu imali pojma

Foto: Index

Trogodak, rabljaonica, promopisac, ubrusnik, vodomet... To su nove hrvatske riječi. Na natječaju za najbolju novu hrvatsku riječ, za Nagradu dr. Ivana Šretera koju tradicionalno dodjeljuje časopis Jezik, predložene su čak 303 nove riječi, no nijedna nije bila toliko dobra da bi bila nagrađena. 

No neke su riječi pohvaljene i ocijenjene "dobrima", a mi smo prošetali Zagrebom i pitali ljude mogu li pogoditi značenje tih riječi. 

@index.hr Prolaznici pogađaju značenje novih hrvatskih riječi #indexhr #zagreb #hrvatska #foryou #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

Vodomet

"Nešto s vodom, svakako", "Meni pada na pamet nešto s vodovodom. Vodoinstalater možda?", "To mjeri razinu vode u bazenu ili negdje?", "Nešto s vodom i nešto s metražom. Možda vaterpolo?", "Vaterpolo", "Što bi onda nogometaš bio travnometaš? To je glupost", govorili su prolaznici.

Vodomet je prijedlog za riječ vaterpolo, a vodometaš - vaterpolist.

Utjecajnik

"Moćnik neki", "Političar, neka važna osoba", "Ova influencija što ja ne znam izgovoriti", "To je nešto povezano s pravom", "Influencer", pretpostavljali su prolaznici. 

Neki su i pogodili - utjecajnik je predložena riječ za influencera.

Rabljaonica

"Gdje se roba pere? Vešeraj", "Mjesto za rabljene stvari", "Možda dućan rabljene robe", "Nekakva radionica možda", pogađali su Zagrepčani.

Rabljaonica i rabljenarnica trebale bi zamijeniti second hand shop.

Ubrusnik

"To je salveta", "Osoba koja ga koristi", "Ručnik", "Držač za ubruse", govorili su ljudi.

Ubrusnik bi trebao biti držač za ubruse.

>> Srbe nasmijale nove hrvatske riječi: "Susjedi, stanite, ode ovo u 3 PM"

Pročitajte više