Pitali smo vas koje novo ime predlažete Prljavcima, jedan naziv vam se najviše svidio

Foto: Igor Soban/PIXSELL

GLAZBENICI Jasenko Houra i Mladen Bodalec do okončanja sudskog spora s jednim od osnivača benda, Tihomirom Filešom, više ne smiju nastupati pod imenom Prljavo kazalište, ali ni pod izvedenicom Prljavci. Houra i Bodalec još uvijek nisu otkrili hoće li nastaviti nastupati kao Prljavo kazalište ili ipak u planu imaju novo ime.

Svakako, društvene mreže pune su prijedloga kako bi se bend trebao zvati nakon zabrane korištenja dosadašnjeg imena. Prijedloga je mnogo i neki su zaista smiješni, a mi smo na jednom mjestu u anketi skupili čak 25 imena kojima bi se glazbenici mogli poslužiti. Čitatelji Indexa glasali su za njima najbolji naziv.

U anketi je glasovalo više od 12.000 čitatelja. Zasad vodi ime Crno-bijeli svijet s 19 posto vaših glasova. Odmah iza je ime Jajo i bend kaj sjebal ih je frend s 15 posto te Krljavo pazalište s 12 posto. Hoće li Houra i Bodalec uzeti u obzir ove prijedloge i vaše glasove, tek nam preostaje vidjeti.

Ako ste nezadovoljni rezultatima, u anketi još uvijek možete glasovati i dati glas imenu koje mislite da je najprikladnije za njihov bend.

Kako je došlo do nesuglasica?

Nesuglasice među Tihomirom Filešom i Jasenkom Hourom traju već tjednima. Osnivači benda navodno više i ne razgovaraju, a problemi su navodno nastali kada je Houra počeo raditi samostalne projekte pod imenom Prljavog kazališta, što je Fileš odlučio zabraniti.

Početkom svibnja odvjetnik Jasenka Houre za Index je pojasnio situaciju u bendu. Kazao je da su Filešove prijetnje tužbama Houri "nepotrebne i neutemeljene" te misli kako se Filešovim izjavama stvara "negativna atmosfera i percepcija, ne samo njega, već i samog benda". 

"Gospodin Fileš nije vlasnik Prljavog kazališta, kako to tvrdi, niti je itko drugi vlasnik Prljavog kazališta. Prljavo kazalište čine njegovi članovi i u djelovanju benda nastupaju zajednički. Što se tiče žigova povezanih s Prljavim kazalištem, dio žigova koji danas nominalno možda i glase na ime gospodina Fileša registrirani su na njegovo ime bez suglasnosti drugih članova ili su pak samoinicijativno preneseni na njegovo ime s društva putem kojeg je Prljavo kazalište poslovalo.

>> Raspalo se Prljavo kazalište, osnivač benda Houri zabranio nastupe

Naime, gospodin Fileš je iskoristio povjerenje drugih članova benda koji su bili orijentirani na druge, kreativne zadaće, i doveo se u poziciju da danas pokušava upravljati Prljavim kazalištem kao osobnom imovinom", tvrdi Hourin odvjetnik u priopćenju.

"Dakle, žigovi koji se tiču Prljavog kazališta ni na koji način nisu zakonitim putem mogli prijeći na gospodina Fileša kao isključivog korisnika i vlasnika tih žigova. Žigovi i brand Prljavog kazališta vezani su uz bend Prljavo kazalište i nedopustivo je da ih netko, pa makar bio i jedan od osnivača benda, svojata kao svoje pri tome opstruirajući rad samog benda", naglašava se.

Sudskom odlukom zabranjeno korištenje imena

Međutim, 1. srpnja Trgovački sud u Zagrebu odlučio je privremenom mjerom zabraniti korištenje imena Prljavo kazalište i srodnih imena Jasenku Houri i bendu u javnim pojavljivanjima. Odluku suda za Index je potvrdila Kristina Delfin Kanceljak, odvjetnica Tihomira Fileša.

"Mogu potvrditi da je Trgovački sud u Zagrebu dana 1.7.2022. donio rješenje kojim se određuje privremena mjera kojim se g. Houri i g. Bodalecu nalaže da prestanu s radnjama kojima se povrjeđuju registrirani žigovi g. Fileša, odnosno da prestanu pružati usluge koje se odnose na kulturne djelatnosti pod nazivom PRLJAVO KAZALIŠTE, PRLJAVCI ili drugim sličnim nazivom, kao i da otkažu sve dogovorene aktivnosti i daljnje aktivnosti pod zaštićenim žigovima odnosno nazivima", rekla nam je odvjetnica Kristina Delfin Kanceljak.

>> Saznali smo što će biti s Prljavcima: "Nismo se raspali, ali moguć je drugi sastav"

Fileš je, kaže njegova odvjetnica, bio primoran ovako reagirati s obzirom na to da Houra i Bodalec nisu poštivali njegova prava. Iako je zadovoljan odlukom suda, istovremeno je i žalostan jer je morao posegnuti za pravnim sredstvom i što je bio prisiljen svoja prava ostvarivati putem suda. 

"Privremena mjera određena je pod prijetnjom novčanih kazni i to 30.000 kn za g. Houru te 10.000 kn za g. Bodaleca ako ne postupe po tom rješenju, i to za svaku pojedinačnu povredu. Iskreno se nadamo da g. Houra i g. Bodalec neće odabrati plaćanja kazni umjesto poštivanja sudske mjere", rekla je odvjetnica Tihomira Fileša.

Pročitajte više