Pitali smo građane podržavaju li strane radnike: Ne podržavam, radio sam u Njemačkoj

Foto: Index Video

Nedavno istraživanje provedeno na 500 ispitanika pokazalo je da gotovo svaki četvrti Hrvat misli da će nam stranci oduzeti poslove. Podjednaki broj strahuje da će povećati razinu kriminala, a svaki treći se boji da će ugroziti naše vrijednosti i socijalni sustav. Stoga je naša novinarka pitala građane na ulicama Zagreba podržavaju li rad stranih radnika u Hrvatskoj.

Jedna gospođa je samo kratko rekla da podržava, dok je jedan stariji gospodin imao malo dulje objašnjenje zašto ne podržava njihov rad. "Ne, ne podržavam općenito globalno te migracije. Naravno da ne podržavam odlazak naših ljudi u Irsku ili Njemačku ili bilo gdje drugdje. Ne podržavam odlazak Nepalaca ovdje. Svatko bi trebao riješiti svoje ekonomsko pitanje u svojoj zemlji", rekao je, dodavši da je on živio u Njemačkoj.

@index.hr "Nas zamjenjuju i sve više i više uvozimo stranih, a svi naši odlaze." #stranci #straniradnici #indexhr #zagreb #hrvatska #foryou #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

"Znam o čemu pričam za razliku od tebe koja imaš 20 godina i po obrazovanju i životnom iskustvu si manja od bilo kojeg Nepalca koji dođe tu", zaključio je. Jedan mladić dao je pomalo nedefiniran odgovor. "Pola - pola. Trebaju se malo više snaći kao vozači taksija. Jednom sam ga čekao 15-ak minuta, a trebao je biti za minutu pa je kružio."

"Smeta mi što su neuredni"

Jedna mlađa djevojka je ustvrdila kako ne podržava njihov rad u Hrvatskoj. "Ne, nikako. Zato što nas zamjenjuju i sve više i više uvozimo stranih, a svi naši odlaze. Smeta mi što su neuredni, to mi najviše smeta", rekla je. Za razliku od nje, jedan mladić ne razmišlja o tome. "Težak dan", ustvrdio je.

Stariji gospodin podržava rad stranih radnika u Hrvatskoj. "Svakako. Kad nema domaćih", rekao je. "A gdje su domaći?" upitala ga je novinarka. "Pitajte žene koje su za abortuse svakih pet minuta, između ostalog", zaključio je.

Pročitajte više