Pitt nije jedino pitanje iz Milijunaša oko kojeg su nastajale drame. Sjećate se ovih?

Screenshot: HRT

TV kviz Tko želi biti milijunaš? jedna je od omiljenih domaćih emisija koju Hrvati godinama gledaju i zbog koje je nemalo puta nastala prava drama na društvenim mrežama zbog pitanja koja se nisu svidjela gledateljima ili odgovora koji su bili ponuđeni natjecateljima.

Pitanje o Bradu Pittu: "Za to je svaki kvizaš čuo"

U ovotjednoj epizodi jedno je pitanje izazvalo raspravu među gledateljima jer mnogi smatraju da je bilo prelagano. Naime, natjecatelj Ivica Mustač iz Rijeke dosad je osvojio 10.000 eura i svoje natjecanje nastavlja u idućoj epizodi.

Postavljeno mu je pitanje koje je glasilo: "Kome je prva glavna uloga zapravo bila u filmu jugoslavenske koprodukcije Tamna strana sunca iz 1988.?" Ponuđeni odgovori bili su: A - Tomu Cruiseu, B - Leonardu DiCapriju, C - Bradu Pittu te D - Edwardu Nortonu. 

"Za jednog iskusnog kvizaša kakav je Ivica ne postoji poželjnije pitanje (pogotovo za 10.000 eura) od ovog o Bradu Pittu. To je svaki imalo iskusniji pub kvizaš čuo nekoliko puta", "Brad Pitt ovako visoko"...", komentiraju gledatelji.

Pitanje o Germinalu za 1000 eura: "Teže od Pitta"

Spominjali su i kako je jedno od prethodnih pitanja, ono za 1000 eura, bilo kompleksnije od Brada Pitta, no nisu se svi s tim složili. "Što je Étienneu Lantieru iz Zolina Germinala potrebno za obavljanje njegovog posla", glasilo je to pitanje. Ponuđeni odgovori bili su: A - pijuk, B - kist, C - mikroskop i D - kuhača. 

"Nevjerojatna neravnoteža u težini pitanja kod Ivice. Nevjerojatno laka pitanja nakon onog teškog o Germinalu za iznos za koji je to bilo pitanje", napisao je jedan gledatelj, dok se drugi nadovezao: "Nije li u općoj kulturi puno poznatiji podatak da se radnja Germinala odvija u rudniku nego da je Pitt glumio u nekom filmu B produkcije iz 80-ih, koji nije ni išao u kino distribuciju?"

Pitanje o preračunavanju metara u jarde: "Prelagano za 10.000 eura"

Raspravu je ranije izazvao i Mateo Seferi iz Sesveta. Otvorio je emisiju odgovarajući na pitanje za 10.000 eura i na njemu iskoristio oba džokera koja su mu bila preostala - džoker zovi i pola-pola.

Pitanje je glasilo: "Kolika je, prema FIFA-inim pravilima, udaljenost linije ruba šesnaesterca i s njom paralelne gol-linije?" Ponuđeni odgovori bili su: 17, 18, 19 i 20 jarda. 

Mnogi su smatrali da je ovo pitanje prelagano za taj iznos. "Preračunavanje metara u jarde za 10.000 eura, a onaj koji struže za 300?", "I meni je ovo s jardima previsoko pitanje, ali dobro. Navikli smo na matematička množenja ili dijeljenja na ovakvim iznosima", pišu ljudi.

Džoker pitaj publiku

Nakon što je jedan natjecatelj u kvizu ispao nakon krivog odgovora publike, brojni gledatelji su zaključili kako je džoker pitaj publiku beskoristan te da bi ga trebalo ukinuti.

Ante Spahija, 36-godišnji arhitekt iz Šibenika, od početka je oduševio i Tarika i publiku smirenom igrom i opširnim znanjem. Prvog džokera, pola-pola, iskoristio je tek na 10. pitanju, za prelazak drugog praga.

Sljedećeg džokera iskoristio je na 12. pitanju, o starom trgovačkom putu koji je vodio od južne Arabije do Sredozemlja. Džoker zovi pomogao mu je odgovorom "put tamjana", što je bilo točno. Ante je došao do 18.000 eura i činilo se kao da bi mogao doći do milijunskog pitanja.

No,džoker publika nije mu donio sreću. Na pitanju za 34.000 eura tražilo se ime naslovnog lika u poznatoj britanskoj kriminalističkoj seriji Umorstva u Midsomeru.

"Od 2011. ubojstva u Midsomeru ne rješava Tom Barnaby, već njegov mlađi rođak", glasilo je pitanje u kojem se tražilo ime rođaka - Matthew, Mark, Luke ili John? Za Matthewa je bilo 50% publike, za Marka 22%, za Johna 19%, za Lukea 9%. 

"I mene je ime Matthew najviše privuklo. 50 posto je dosta, no nije malo ni 22%. Kockati se pa možda profitirati ili uzeti ovaj popriličan iznos?" dvoumio se Ante te odlučio poslušati publiku. Nažalost, to nije bila dobra odluka. Točan odgovor je bio John, a Ante je pao na drugi prag i kući otišao s 5000 eura.

Gledatelji smatraju da publika često griješi

Takav rasplet događaja razljutio je brojne gledatelje koji su u komentarima na društvenim mrežama tvrdili kako publika često griješi te da taj džoker uopće nema smisla.

"Publika je džoker koji je najbolje iskoristiti maksimalno do 10. pitanja ako i ne trebaš jer nakon toga su u pravilu beskorisni. U zadnje vrijeme još više nego inače", "Maknuti publiku, vratiti znalce. Ova je strašno. Niti jedan točan odgovor u cijeloj sezoni", komentirali su.

Ovo nije prvi put da je publika pogriješila, tako da revolt gledatelja nije neočekivan. Tako je prije nekoliko tjedana publika zeznula Igora Barinića, skladištara iz Zagreba, koji nije znao odgovor na pitanje za prelazak drugog praga. 

Hlapić je bio postolarski šegrt, a Oliver Twist... - mesarev šegrt, konjušarev šegrt, kovačev šegrt ili pogrebnikov šegrt, glasilo je pitanje. Nije znao odgovor na pitanje pa je pozvao džokera, koji je mislio da se radi o konjušarevu šegrtu. 

S obzirom na to da je bio nesiguran, Igor je tražio i pomoć publike. Njih 2% odgovorilo je mesarev šegrt, 27% konjušarev šegrt, 52% kovačev šegrt i 19% pogrebnikov šegrt. Prihvatio je mišljenje publike, a to je bilo i njegovo prvotno mišljenje, no publika je pogrešno odgovorila pa je otišao kući sa 150 €. Točan odgovor bio je pogrebnikov šegrt.

Naravno, gledatelje Milijunaša najviše naljute pitanja. Tim povodom odlučili smo se prisjetiti pitanja iz kviza koja su izazvala najviše drame ove godine. Neka od njih iznenadila su brojne gledatelje i izazvala lavinu komentara i negodovanja na društvenim mrežama.

Pitanje o Ustavu: "Publiku treba ukinuti"

I sudjelovanje 25-godišnjeg doktora Borne Antončića u kvizu izazvalo je mnoštvo reakcija na društvenim mrežama. Naime, Borna je kući otišao s 5000 eura nakon što ga je publika zeznula na predzadnjem pitanju.

"Koja je prva riječ teksta Ustava Republike Hrvatske?" glasilo je pitanje uz ponuđene odgovore: A - izražavajući, B - polazeći, C - poštujući ili D - zadržavajući. 64 posto publike odgovorilo je "poštujući". Borna ih je poslušao, iako je na raspolaganju još imao džoker pola-pola. No to je bio netočan odgovor. Prva riječ teksta Ustava Republike Hrvatske je izražavajući.

"Jako mi je bilo žao. Bolje da ih nije ni pitao", "Šteta što nije odustao i uzeo lovu", "Publiku treba ukinuti", "Publika u većini slučajeva nema pojma", "Publika je katastrofa. Neznalice po tko zna koji put. Biraju ih preko veze", "Trebao je prvo uzeti pola-pola pa onda pitati publiku", "Treba izbaciti publiku, ljudi lupaju bez veze", pisali su gledatelji nakon emisije.

Pitanje o samoglasnicima: "Totalno promašeno"

Natjecatelj Jordan Grgurač nije prošao prvi prag u jednoj od emisija te je kući otišao praznih džepova. Nakon što je točno odgovorio na četiri pitanja, uslijedilo je zbunjujuće peto.

"Št ndstj vm ptnj?!" glasilo je pitanje. Ponuđeni odgovori bili su vkl, knsnnt, ptnk te vlk slv. Jordan je shvatio o čemu je riječ, ali nije ponudio točan odgovor. Točan odgovor bio je pod vkl, odnosno vokali (samoglasnici).

"Sad ste svi pametni. Svakome se može dogoditi ovakva situacija", "Zar je ovo uopće pitanje?", "I ja bih pao. Mene su učili samoglasnike, ne vokale", "Za mene su vokali pjevači", "Ovo nije kviz inteligencije. Totalno promašeno pitanje. Zapravo nije ni pitanje", komentirali su ljudi.

Pitanje o drugom najvišem vrhu svijeta: "Iritantno i negledljivo"

Još je jedna epizoda Milijunaša zbunila mnoge gledatelje. Naime, natjecatelj Jan dugo se nećkao oko mnogih pitanja. Pogotovo ga je izmučilo pitanje nalazi li se drugi najviši vrh svijeta u Kordiljerima, Altaju, Karakorumu ili u Kunlunu.

Desetak minuta prošlo je dok je Jan razmišljao o točnom odgovoru, a požurivao ga je čak i Tarik u jednom trenutku. "Odlučite se", govorio mu je nervozno.

Riječ je bila o devetom pitanju na kojem je natjecatelj iskoristio dva džokera. Džoker zovi sugerirao je da bi mogla biti riječ o vrhu K2 i da je to u Kanlunu, no nije bio siguran pa se Jan okrenuo i publici, koja je s 50 posto odgovora potvrdila sumnje džokera zovi. Jan se nakon toga ipak odlučio odgovoriti Karakorum te osvojio 2500 eura.

"Ovaj je preveliki teoretičar zavjera, sve mu je sumnjivo", "Ovaj ima više sreće nego pameti", "Daj neka više padne i ode ća", "Hoće li on cijelu emisiju daviti s ovim?", "15 minuta oduzeo na jednom pitanju i još pita publiku", "Ovo je iritantno i negledljivo", "Sjetio sam se kako je u Rusiji publika namjerno glasala za krivi odgovor da bi se riješili nekog (dosadnog) natjecatelja. Trebali su i ovi na prošlom pitanju tako", pisali su gledatelji.

Uvođenje eura

Nakon što je euro postao službena valuta u Hrvatskoj, u kvizu se promijenio nagradni fond. Točnim odgovorom na 15. pitanje osvaja se 150 tisuća eura, što je za 129 tisuća kuna više od nekadašnjih milijun kuna.

Zbog promjene valute prva ovogodišnja emisija kviza izazvala je puno reakcija na društvenim mrežama. Mnogi gledatelji pišu da se kviz sada ne bi trebao zvati "Tko želi biti milijunaš?" već da bi ga trebalo preimenovati u skladu s iznosom.

"Više nikako ne možeš postati milijunaš, osim u nepostojećoj valuti", "Ime kviza nije u skladu s cifrom glavne nagrade", "Pa gdje je tu milijun?", "U Njemačkoj prvo pitanje vrijedi 100 €, a petnaesto pitanje 2.000.000 €", pisali su gledatelji.

Pročitajte više