Pivana i Grif su stvorili dva svježa specijaliteta

Foto: Press

Kada bi se pisala epopeja o svijetu zanatskog  piva, ona bi vrlo lako mogla početi s parafrazom poznate latinske uzrečice - Ab IPA. 

Mnogi povijesni i pivski znalci se slažu da je upravo India pale ale (Indijsko svijetlo pivo) pokrenulo globalnu craft revoluciju, čije tržište je u 2022. godini procijenjeno na nevjerojatnih 117,1 milijardi dolara, što je ekvivalent prihoda gotovo pet državnih proračuna Republike Hrvatske.

Iako se se u prethodnim desetljećima izmjenjivali miljenici publike, ponekad je na prvom mjestu bio pilsner ili stout, IPA i dalje slovi kao najprodavanije i najpopularnije craft pivo u svijetu. Stoga je stvarno odlična vijest kada se na domaćem tržištu pojavi novi pretendent koji će zaintrigirati nepca brojnih pivoljubaca u Hrvatskoj.

Naime, mikropivovara GRIF nedavno je predstavila novog člana svoje pivske obitelji – GRIF IPA. Radi se o aromatičnom pivu intenzivne hmeljne arome i zlatno žute boje sa suhim završetkom koji je u prodaju pušten sredinom listopada. Nova IPA sadrži dvije vrste aromatičnog hmelja: Strata i Idaho 7 koji joj daju note tropskog voća i citrusa. Gorčina piva je 50 IBU te ima 6% alkohola, a još jedan novitet jest da se po prvi puta na etiketi koja ukrašava ambalažu nalazi obrtnica, i to lončarica!

Proces izrade novog piva

Iako je GRIF već ranije imao nekoliko podvrsta stila IPA, ovo im je prva, klasična inačica spomenutog piva i bit će dostupna tijekom cijele godine i to u staklenim bocama te limenkama od 0,5 L.

Kako bi saznali više o novom članu obitelji, razgovarali smo s Mirkom Banićem Ištukom, majstorom pivarom GRIF mikropivovare, koji nam je otkrio sve od procesa izrade do sljubljivanja piva s hranom.

U startu nam je odmah objasnio da postupak proizvodnje uključuje sljedeće korake - mljevenje pivarskog slada, pripremu vode, ukomljavanje i cijeđenje, kuhanje sladovine te potom njeno hlađenje i, naposljetku, fermentaciju.

No, IPA je u tom pogledu specifična jer, uz sve navedeno, uključuje i proces suhog hmeljenja,  po kojem se i razlikuje od ostalih pivskih stilova.   Radi se o metodi aromatiziranja piva dodatnom količinom hmelja, koji se dodaje tako da hmeljna ulja nisu izložena visokim temperaturama, čime se postiže dodatna hmeljna aroma. Unapređenje procesa moguće je korištenjem Hopguna, uređaja za suho hmeljenje  koji na prvu izgleda kao malena raketa. Kroz njegovu upotrebu smanjuje se utjecaj kisika na finalni proizvod, ubrzava se vrijeme proizvodnje piva te se dodatno ističu hmeljne arome.

Anonimno ocjenjivanje stručnog žirija

Ovdje nije bio kraj proizvodnog proces prve GRIF IPA-e jer je onda na red došlo ispitivanje. Naime, finalni se proizvod usavršava sve dok majstor pivar nije u potpunosti zadovoljan rezultatom i siguran da ima pivo koje će se svidjeti potrošačima.

U ovom slučaju je pripremljeno pet različitih receptura, no izbor je sveden na  tri najbolja uzorka  koja su potom predstavljena stručnom žiriju na anonimno ocjenjivanje. GRIF je u Pivani okupio 30-ak neovisnih pivoljubaca koji su isprobali okuse u finalnom odabiru. Recept u kojem svi sada imamo priliku uživati je na kraju dobio najviše glasova, s time da su u konačnici presudili uistinu nijanse i osobne preferencije kušača, jer, kako objašnjava majstor pivar, između piva istog stila nema pretjerano značajnih razlika. 

"Postoje neke generalne smjernice koje definiraju pivski stil i unutar tih parametar trebaju biti vrijednosti piva. Sve dok su parametri zadovoljeni, možemo pričati o dobrom pivu, no na kraju su okusi i osobne preferencije taj finalni faktor koji određuje favorita", navodi Banić Ištuk te priznaje da je i njemu pobjednička receptura bila omiljena.

Novi burger - Ilica 222

S finalnim proizvodom pred nama, vrijeme je da se okrenemo novoj temi - sljubljivanju piva s hranom. Banić Ištuk ističe da klasična IPA ide odlično s mesnim jelima i gulašima, no njemu osobno ide najbolje uz ukusan burger. On nikako nije jedini po tom pitanju i upravo je zato u Pivani osmišljen recept za novi burger koji izvrsno paše uz GRIF IPA -u. Zove se Ilica 222 i sadrži mekanu puretinu u domaćem brioš pecivu, hrskave pržene kolutiće luka i aromatičnu emulziju od bosiljka, a sastojcima savršeno odgovara citrusnim i tropskim notama novog piva.

I tako se IPA pridružila drugim GRIF stilovima u stalnoj ponudi - Pale Ale, New England IPA i Pilsner, a više informacija o novom pivu dostupno je na web stranici K pivovari.

Pročitajte više