Pizze u Napulju pečene su na drvu ljesova iskopanih na lokalnom groblju?

TALIJANSKI pravosudni organi sumnjaju da su neke od pizzerija u gradu Napulju pekle pizzu u pećima za čiji su ogrjev koristili ljesove iskopane na lokalnom groblju.

Talijanski dnevnik Il Giornale javlja da su talijanski istražitelji počeli provjeravati tisuće malih, napuljskih pizzerija i pekara zbog sumnje da su vlasnici koristili drvo ljesova za potpalu. "Pizza, jedno od simbola Napulja, ugrožena je sumnjom da je pečena na drvu ljesova", piše Il Giornale. Napuljsko groblje već je neko vrijeme meta provalnika koji su samo prošle godine ukrali oko 5.000 vaza za cvijeće s grobova. "Postoji mogućnost da je banda organizirala tržište za ljesove koje su prodavali vlasnicima pekara i pizzerija koji su željeli uštedjeti na troškovima za potpalu", tvrdi Il Giornale.

Prema tradiciji, napuljska pizza mora biti pečena u kamenoj pećnici u kojoj gori hrastovo drvo. Tamošnje stanovništvo ponosno ističe da je slavno jelo nastalo upravo u Napulju kada je kraljica Margareta Savojska zatražila slavnog kuhara da napravi jelo koje će moći jesti svi ljudi, bez obzira na imovinsko stanje. Tako je nastalo najpopularnije jelo na svijetu, a procjenjuje se da u Italiji godišnja zarada od prodaje pizza iznosi oko 5,3 milijardi eura.

Pročitajte više