Pjesma koju se danas naziva božićnim klasikom zapravo nema puno veze s Božićem

Foto: Screenshot: YouTube

PJESMA Last Christmas, koja je objavljena tijekom prosinca 1984. danas je jedan od najvećih božićnih hitova. Uz to, ove je godine napokon osvojila božićni broj jedan na britanskoj top ljestvici. 

Last Christmas, pjesma koju je pokojni George Michael napisao upravo s namjerom da osvoji božićni broj jedan 1984. godine, u tome nije uspjela jer je u isto vrijeme izdan singl Do They Know It's Christmas Band Aida. No popularnost pjesme s godinama je rasla sve više. 

Tematika pjesme nije božićna

Pjesmu je otpjevao George Michael sa školskim kolegom Andrewom Ridgeleyjem, koji su činili poznati duo Wham! Iako se ovu pjesmu danas naziva božićnim klasikom, njezina tematika uopće nije božićna. Pjeva o nesretnoj ljubavi koja se dogodila slučajno u božićno vrijeme. 

"Nešto smo pojeli i sjedili, opuštajući se s televizorom u pozadini, kada je, gotovo neprimijećen, George nestao gore na sat ili dva. Kad se vratio dolje, bio je toliko uzbuđen, kao da je otkrio zlato koje je, u određenom smislu - i imao.

Otišli smo u njegovu sobu, u kojoj smo kao klinci provodili sate snimajući dijelove radijskih emisija i jingleova, sobu u kojoj je držao klavijaturu i nešto na što je mogao zabilježiti svoje iskre inspiracije i pustio mi je uvod i zavodljivu, sjetnu melodiju refrena za Last Christmas", ispričao je Andrew Ridgeley jednom prilikom u intervjuu za Smooth Radio.

"George je izveo glazbenu alkemiju, destilirajući bit Božića u glazbu. Dodavanje stihova koji pričaju priču o nesretnoj ljubavi bio je majstorski potez i, kao što je to često činio, dirnuo je srca", dodao je. 

Čini se kako ovu pjesmu obožavaju i mlađe generacije. TikTok je pun videa s ovom pjesmom u pozadini uz hashtag #lastchristmas, koji dosad ima 3.5 milijardi pregleda na toj društvenoj mreži.

Pročitajte više