Pjesmu koja je zaštitni znak slavlja Vatrenih Runjić je odbio za Splitski festival

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Instagram

PJESMU Tomislava Ivčića Večeras je naša fešta danas gotovo svi u Hrvatskoj znaju napamet, a postala je i zaštitni znak svakog slavlja naših Vatrenih.

Međutim, kada je pjesma tek izašla 1986. godine, prijavljena je na Splitski festival, no Zdenko Runjić nije bio impresioniran njom te je nije uvrstio u glazbeni repertoar festivala.

Ivčić Runjiću nikada nije oprostio što njegovoj pjesmi nije dao šansu, a u jednom intervjuu pale su tada i neke teške riječi na račun glazbene manifestacije, kojoj je Runjić u to vrijeme bio direktor.

"Deset su godina odbijali moje pjesme u Splitu, a nudili mi da pjevam tuđe. Među njima je bila i Večeras je naša fešta, koja je postala dalmatinskom himnom", izjavio je Ivčić.

Šansu Ivčiću je dao narod

Glazbeni novinar Goran Pelaić ispričao je za Slobodnu Dalmaciju o razmiricama između Ivčića i Runjića.

"U glazbenim se krugovima naveliko pričalo kako Runjić tu skladbu nije želio vidjeti na svojoj pozornici. Jednostavno ju je iz nekog razloga odbacio. Nije mu legla. E sada, je li problem bila skladba ili je to bilo vezano uz njenog autora Ivčića ne bih vam znao reći. Znam samo da je to Ivčića, jednog velikog pjevača, pogodilo i da je kroz naredno vrijeme bilo nesuglasica na njegovoj relaciji s Runjićem."

Dodao je kako nekim pjesmama treba vremena da zažive.

"Neke stvari ne prođu na prvu. Nekim se uradcima odmah ne uoči vrijednost. Neki ljudi iz ovog ili onog razloga ne vide pri zdravim očima. No neke kvalitete ipak nađu svoj put. Sjetimo se samo Harryja Pottera, koji je šansu za život dobio nakon što je prvi rukopis o malom čarobnjaku autorice J.K. Rowling odbilo 12 izdavačkih kuća. Tek u trinaestoj su joj dali šansu. Šansu Ivčiću je dao narod. Narod je prihvatio. I nije ju više dao. Tu je tako i ostala", rekao je.

Pročitajte više