Pjevačica Indira Levak riješila problem vlage u domu: ''Razlika se osjeti odmah"

Foto: Ilustracija/Promo

Sadržaj nastao u suradnji s: Lunos Hrvatska

DOK zimska hladnoća sve više uzima maha, u našim domovima se potencijalno odvija nevidljiva borba koja može ozbiljno narušiti imunitet i zdravlje. Tko je taj tihi, ali uporni neprijatelj? Vlaga.

Često zanemarena, vlaga stvara idealno okruženje za razvoj prehlada, a njezina prisutnost se obično osjeti kao neprestani, neugodni miris. Na duže staze ova nevidljiva opasnost može dovesti do pojave plijesni, koja je poznati uzročnik brojnih respiratornih problema. Stoga, ako se u domu često susrećete s kašljem, šmrcanjem ili umorom, vrijeme je da se zapitate je li problem možda u vlazi koja se neprimjetno uvukla u životni prostor.

Prema dostupnim podacima, idealna vlažnost zraka u domu trebala bi biti između 40 i 60 posto, no često zanemarujemo ovu važnu činjenicu. Kada vlažnost premašuje određen postotak, stvara se plodno tlo za razvoj plijesni

Gost kojeg se teško riješiti

Plijesan je gljivica čije pore uglavnom zauzimaju zidove u vlažnim prostorijama, no moguće ju je vidjeti i na namještaju, poput poleđine ormara, kreveta i madraca. Velik je raspon uzoraka i boja koje ima plijesan, no uglavnom one nama poznate variraju između tamno zelene i crne boje. Ponekad je teško primjetna golim okom, stoga može u domu boraviti dugo. Jednom kad se primijeti, teško je riješiti se problema koje donosi sa sobom.

Redovito provjetravanje prostora u hladnijim mjesecima često nije održiva opcija zbog gubitaka energije, a i dugoročno neće riješiti problem vlage i plijesni. Čišćenje i preuređenje doma također nije garancija da ćete se riješiti svih pora plijesni koje se uhvate za zidove, pa se može ponovno pojaviti u domu nakon nekog vremena, što borbu protiv ovog ''gosta'' čini teškom i stalnom.

Poznata pjevačica riješila problem vlage

Dugotrajan način za rješavanje vlage jest redovita i pravilna filtracija zraka, za što su potrebni profesionalni ventilacijski sustavi. S ovim se problemom susrela i poznata hrvatska pjevačica Indira Levak.

''Svi koji imaju nekretnine poput vikendica, znaju koliko je tu problema s vlagom. Uvijek van sezone imate miris vlage u zraku i teško je toga se riješiti ako ne živite u toj nekretnini i kontinuirano ju provjetravate'', otvoreno je progovorila o problemu svoje vikendice u Galovcu pored Bjelovara. Rješenje je našla u ventilacijskim sustavima Lunos.

Problemi s vlagom mogu se pojaviti na različitim lokacijama. U područjima unutar Hrvatske kao što je Galovac vlažnost zraka može biti povišena zbog lokalnih klimatskih uvjeta, blizine prirodnih vodenih tijela, specifičnosti tla ili vegetacije. Iako su uzroci povećane vlage različiti od onih na obalnim područjima, posljedice mogu biti jednako ozbiljne za domove i ljudsko zdravlje. Svjesna je toga i Indira Levak.

''Uzeli smo filter Lunos za jedan apartman, za probu. Ja sam vam skeptična Djevica po horoskopu, nikada se ne zalijećem i ne vjerujem slijepo reklamama. Volim isprobati. Već nakon mjesec dana osjetila se velika promjena'', potvrdila je Indira, pa je ventilacijske sustave Lunos ugradila i u stan u Zagrebu u kojem živi, bez obzira na to što je riječ o starogradnji.

''Nevjerojatno je koliko malo treba da se osjeti promjena''

Studija Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) o unutarnjoj kvaliteti zraka i ventilaciji naglašava kako pravilno projektirani i održavani ventilacijski sustavi mogu smanjiti razine vlage i poboljšati kvalitetu zraka zatvorenih prostora. Indira Levak potvrđuje da se s profesionalnim tehničarima koji su ugrađivali sustav dogovorila u kratkom roku, a proces montaže bio je jednostavan.

''Nevjerojatno je koliko malo vremena treba da se osjeti promjena. U Zagrebu smo osjetili već nakon tjedan dana veliku promjenu, a u Galovac smo došli kad su apartmani mjesec dana bili zatvoreni. Ušli smo i nije bilo mirisa ni vlage. Ovo mi je bila najpametnija odluka i žao mi je što se nisam ranije upoznala s asortimanom Lunosa’’, zaključila je. Iako montažerima nije trebala nikakva asistencija, kaže, nije mogla samo stajati.

''Bili su brzi i čisti, a i ja sam im malo pomogla usisavačem dok su bušili. Ne mogu ja samo stajati sa strane i gledati'', prepričala je kroz smijeh.

Ventilacijski sustavi Lunos predstavljaju inovativno rješenje za unaprjeđenje kvalitete zraka u kućanstvima, djelujući kontinuirano, 24 sata na dan, a pritom ostaju neprimjetni. Osnovni princip rada ovog sustava temelji se na tehnologiji koja efikasno odstranjuje zrak zasićen neugodnim mirisima te ga zamjenjuje svježim. Rad sustava usmjeren je na stvaranje podtlaka, pri čemu specijalizirani dovodi distribuiraju svjež zrak kroz cijeli dom, dok ventilatori istodobno uklanjaju stari, ustajali zrak.

Foto: Promo

Ključna karakteristika sustava Lunos je sposobnost automatskog reguliranja razine vlage u prostoriji. To postiže pomoću senzora koji detektiraju stupanj vlage. 

Osim što korisnici mogu prilagoditi protok svježeg zraka prema vlastitim preferencijama, sustav se može instalirati u bilo koju vrstu doma, neovisno o tome radi li se o novogradnji, starogradnji ili objektima koji su trenutno u fazi adaptacije. Ova fleksibilnost čini ga prikladnim rješenjem za širok spektar stambenih potreba, bez obzira na godišnje doba ili specifične zahtjeve objekta. 

U skladu s nadolazećim blagdanskim razdobljem, Lunos Hrvatska donosi posebnu ponudu te tijekom cijelog prosinca može se iskoristiti ekskluzivni popust od 30 posto na sve Lunos proizvode, čineći prosinaci dobrim odabirom za unapređenje kvalitete zraka u domu

Sponzorirani sadržaj donosi Index.hr u suradnji s Lunos Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Pročitajte više