Pjevale Shakira, J.Lo... Koja vam je bila najbolja himna Svjetskog prvenstva?

Foto: Profimedia

DANAS je objavljena pjesma Tukoh Taka koju izvode latino zvijezda Maluma, američka reperica Nicki Minaj i libanska umjetnica Myriam Fares. Tukoh Taka bit će službena himna Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru koje počinje za dva dana. Ova pjesma ulazi u povijest jer je prva pjesma prvenstva koja će biti otpjevana na tri jezika - engleskom, španjolskom i arapskom.

"Pjesma govori o ujedinjenju fanova diljem svijeta i slavi različitost", objavio je Billboard, koji je je prošlog mjeseca izdvojio pjesme koje su se izvodile na Svjetskim prvenstvima sve od 1990. godine do danas. I mi smo se prisjetili nekih od njih, a u anketi nam možete reći koja pjesma vas se do sada najviše dojmila.

Obožavatelje diljem svijeta oduševio Ricky Martin

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1990. godine bilo je 14. svjetsko prvenstvo koje se održalo u Italiji. Pjesma Un'estate italiana (To Be Number One) tada je bila službena himna natjecanja koju su izveli Edoardo Bennato i Gianna Nannini na talijanskom jeziku te Giorgio Moroder Project na engleskom jeziku.

Četiri godine kasnije, službenu himnu na Svjetskom prvenstvu koje se održalo u Sjedinjenim Američkim državama, izveli su Daryl Hall i vokalno-instrumentalni ansambl Sounds of Blackness. Riječ je o pjesmi Gloryland.

Godine 1998. prvenstvo u nogometu održalo se u Francuskoj. Ricky Martin izveo je na španjolskom i engleskom jeziku pjesmu La Copa de la Vida. Četiri godine kasnije natjecanje se održalo u Južnoj Koreji i Japanu. Tada je pjesmu naziva Boom izvela Anastacia.

Službena himna za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine izvedena je čak na tri jezika - njemačkom, francuskom i engleskom. Pjesma se zvala Zeit dass sich was dreht odnosno Celebrate The Day, a izvodili su je Herbert Gronmeyer s Amadou & Mariam.

Shakirina Waka Waka stekla iznimnu popularnost

Nakon Njemačke, na red je došla Južnoafrička Republika. Godine 2010. sa svojom pjesmom Waka Waka (This Time for Africa) kolumbijska pjevačica Shakira osvojila je obožavatelje diljem svijeta. 

Pjevačica je u ritmu Wake Wake otvorila SP u Johannesburgu te zatvorila na ceremoniji uoči finalne utakmice Nizozemske i Španjolske. Te iste godine Shakirina pjesma je izabrana za najveći ljetni hit u izboru Gazzette dello Sport i Radija 105.

Nakon Shakire, 2014. godine Jennifer Lopez i reper Pitbull su s brazilskom pjevačicom Claudijom Leitte u Brazilu otpjevali pjesmu pod nazivom We Are One (Ole, Ola), koja je te godine bila službena himna Svjetskog nogometnog prvenstva.

Naposljetku, prije četiri godine, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, službena himna natjecanja bila je pjesma Live it Up. Riječ je o pjesmi koju izvode Nicky Jam, Will Smith i Era Istrefi, a čiji je producent Thomas Wesley Pentz.

Svjetsko nogometno prvenstvo prije devedesetih

Billboard je ranije izdvojio i nekoliko pjesama koje su se istaknule kao službene pjesme i himne Svjetskog nogometnog prvenstva prije devedesetih godina. Pionir kada je riječ o službenim pjesmama svjetskih prvenstava bila je El Rock Del Mundijal koju je izvela grupa Los Ramblers, a djelo je autora Jorgea Rojasa Astorgea. Godine 2014. magazin Billboard uvrstio ju je na listu najboljih nogometnih pjesama svih vremena.

Himnu iz 1966. Englezi su zasigurno najbolje upamtili. I to ne zato što su bili domaćini, nego jedini put prvaci svijeta. Službena pjesma zvala se World Cup Willie, a izvodio ju je Lonnie Donegan. Četiri godine kasnije za nogometno prvenstvo u Meksiku je službena himna imala jednostavan naziv Football Mexico 70, a izveli su je Los Hermanos Zavala.

Godine 1974. natjecanje je održano u Njemačkoj i tada je službena himna prvenstva bila pjesma Futbol. Iako se prvenstvo održavalo u Njemačkoj, izvela ju je poljska pjevačica Maryla Rodowicz, koja je pjevala na svome materinjem jeziku.

Pjevao i Placido Domingo

Godine 1978. za Svjetsko prvenstvo u Argentini, koje je domaća reprezentacija i osvojila, također nije bilo puno fantaziranja s nazivom službene himne. Zvala se Anthem, vrsnog talijanskog skladatelja Ennia Morriconea, dok su je izveli članovi Buenos Aires Municipal Symphonya. 1982. godine pjesmu El Mundijal u Španjolskoj je izveo i danas slavni tenor iz ove zemlje Placido Domingo.

Četiri godine kasnije za svoje drugo domaćinstvo u svega 16 godina Meksiko je morao prirediti himnu nešto složenijeg naziva od Futbol, Anthem ili Mundijal. Otpjevana je pjesma Hot, Hot, Hot u izvedbi Arrowa koja je stekla veliku popularnost.

Pročitajte više