Plaća šefa Disneyja naljutila unuku suosnivača: "To je bezumno"

Foto: Getty Images

CEO Disneyja Bob Iger prošle godine zaradio je gotovo 66 milijuna dolara (oko 435 milijuna kuna), a unuka suosnivača tvrtke Roba Disneyja to je nazvala bezumnim.

Abigail Disney kritizirala je Igerovu multimilijunski plaću u nekoliko objava na Twitteru u kojima je otkrila da misli kako je, prema objektivnim mjerama, tisuću puta veći omjer plaće potpuno bezuman.

Igerova plaća od prošle godine bila je 1424 puta veća od prosječne plaće Disneyjevog zaposlenika koja je iznosila 46.127 dolara (oko 300 tisuća kuna), prema istraživanju Equilara.

Njegova plaća uvećana je za dugoročne poticaje povezane s produljenjem ugovora, koje je najavljeno kad i dogovor Disneyja da kupi većinu 21st Century Foxa. Ove godine njegov kompenzacijski paket vrijedi 35 milijuna dolara, piše CNN.

"Kad je dobio bonus prošle godine, napravila sam neke izračune i shvatila da je mogao osobno, iz svog džepa, svakome od radnika u Disneylandu povećati plaću za 15 posto i još uvijek bi mu ostalo 10 milijuna dolara", rekla je na jednom eventu.

Dodala je kako njegova razina plaća ima "korozivni utjecaj na društvo".

"Postoji točka u kojoj jednostavno previše ide na vrh sustava u tu klasu ljudi koji - žao mi je, ovo je radikalno - imaju sav tav novac", rekla je.

Prošle godine Disney je potpisao ugovor sa sindikatima koji bi minimalnu plaću za radnike u Walt Disney World Resortu povećao na 15 dolara po satu do 2021. godine.

Iako je to dvostruko više od državne minimalne plaće od 7,25 dolara po satu, Abigail se na Twitteru pitala zašto tvrtka koja je profitabilnija nego što je ikad bila ne može platiti ljudima više i "barem poštovati njihovo dostojanstvo".

Već je prije Abigail izjavila da smatra kako su plaće CEO-a previsoke. "Ako vam je plaća šefa 700, 600, 500 puta veća od one prosječnog radnika, nitko na zemlji, Isus Krist sam nije vrijedan 500 puta više od prosječne plaće svog radnika."

Disney je branio Igerovu plaću navevši kako se "90% nje bazira na učinku".

Pročitajte više