Plavi tim oduševio europskim specijalitetima pa dobio nagradu: "Fenomenalno"

Foto: Press

Jutro u kući započelo je komentiranjem nominacija u kojima je jučer crnu pregaču dobio Domagoj. Marko, Chiara i Lucija osamili su se u dnevnom boravku.

"Imam nekako osjećaj da je najlakše bilo reći Domagoja... To je osoba koju nitko ne voli u kući. Ako pitaš svaku osobu s kim ne bi htio raditi, obično se pojavi Domagojevo ime", uvjerena je bila Lucija, dok je Chiara smatrala da on i dalje gleda samo sebe i ne radi za dobrobit cijelog tima. "Nemam osjećaj da nisam baš omiljen ili da sam preomiljen. Ta se nominacija odnosila baš na grešku s rižom", smatrao je pak Domagoj.

Stiglo je vrijeme za novi izazov, a chef Gretić timovima je objasnio da danas kreću na gastro putovanje po Europi, s ponuđenim namirnicama, tipičnima za osam zemalja. Prvo ih je čekala igra memory, u kojoj su brzo i spretno morali pronaći osam parova, a natjecao se tim protiv tima. U jurnjavi po studiju bolje se snašao plavi tim, koji je za samo nekoliko sekundi pobijedio.

Tomislav nije kuhao

Kako je u plavom timu jedan član više nego ponuđenih zemalja, plavci su morali izbaciti nekoga tko danas neće kuhati. Dogovaranje je počelo, a Tomislav se javio sam kad su ostali postali neodlučni. "Bit ću out i to je to... Tu je trebao Marko izaći kao lider ispred nas okrenuti se i reći -ti", komentirao je Tomo, a chef mu je poručio da može biti s timom i tijekom kuhanja komentirati i savjetovati ih.

"Ići ću u krug i nabijati im na nos sve i svašta... Kao da je chef Gretić s njima. Naravno, uz neku zezanciju", poručio je Tomo. Izvlačenjem kuglica svaki član timova izvukao je zemlju čije će jelo pripremati. Neki su bili zadovoljni više, a neki manje. Za pripremanje jela timovi su imali 60 minuta.

"Nemojte mi raditi pjenice i kremice nego autohtono jelo, ono što bi ljudi jeli doma", poručio im je chef pa obišao radne jedinice kako bi udijelio savjete. I kandidati su si među sobno pomagali savjetima, a Lucija je iskoristila činjenicu što u redovima imaju Francuza Viktora jer upravo je francusko jelo pripremala.

Milena je priznala da prvi put kuha paellu, Roko Ć. prvi put je pripremao svježeg bakalara, a Marjana je u žurbi zaboravila posoliti meso. Chef Gretić primijetio je kako Lucija i Vehid rade pačja prsa na gotovo identičan način, a njoj je savjetovao da iskoristi pačju mast i za pripremu ostalih segmenata svog tanjura. "Osjećam se moćno dok nadgledam", Tomo se šalio sa sous chefom Ivanom.

Chiarina riba ostala sirova

Stiglo je vrijeme za odbrojavanje posljednje minute i serviranje, a svi natjecatelji svoj su stol uspješno donijeli na pass. "Probat ćemo zemlju protiv zemlje", najavio je chef pa prvo pozvao "Šveđane" Dominika i Chiaru. Chiara je donijela file lososa s umakom od krastavaca i kopra, uz dodatak glazirane cikle s brusnicom. No čim je zarezao ribu, chef je primijetio da je ostala sirova pa njezino jelo nije ni kušao.

Dominik mu je ponudio juhu od cikle, šampinjona, đumbira, cimeta i luka, salatu od kiselih krastavaca i ukiseljenih šampinjona, losos zapečen i poširan. "Juha je prekrasnih zemljanih tonova, moćna! Losos je sjajno pečen, super! Pojeo bih ponovno", zadovoljan je bio chef i svojima donio bod. Norveška je bila iduća, a tanjure su nosili Domagoj i Roko Ć.

Roko Ć. pripremio je juhu od poriluka, graška i bakalara uz dodatak čipsa od krumpira. Chef Gretić u jelu je našao malu košćicu, a primijetio je i da Roko nema baš iskustva sa svježim bakalarom. Domagoj je pripremio suvidirani bakalar sa začinima, torticu od krumpira i dinstanog poriluka, umak
od kiselog vrhnja, uz ulje od paljenog poriluka i mladog luka. "Bod za plave", kratko je rekao chef.

Milena i Nikola pripremali su španjolsku paellu. Milena je priznala da nije baš zadovoljna, no chef ju je razuvjerio: "Jako blizu prave paelle! Ugodno iznenađen!"

I za Nikolinu paellu imao je riječi hvale: "Pokušavam naći zamjerku i jako mi teško ide. Ljuto, aromatično... Dvije jako dobre paelle! Zbog samo par sitnica - plavi tim, bod!"

Gretić pohvalio Roka, Marjana i Marko otišli bez bodova

Grčka jela kuhali su Anel i Viktor. Viktor je napravio svoju verziju musake od patlidžana i mljevenog mesa, jogurta s mentom i limunom, uz dodatak ulja od crnih maslina, rajčica i ljubičastog luka. "Izgleda privlačno i mistično. Uzbudljivo! Ja to ne bih zvao musaka, rekao bih - ljudi, imam predjelo,
probajte", vrlo sretan je bio Gretić.

Anel mu je donio patlidžan punjen mljevenim mesom, jogurt dressing s mentom i limunom, uz kus-kus s povrćem. "Grčka hrana je kao grčki ljudi. Sve samo ne mirna", zamjerio mu je chef nedostatak okusa i maštovitost pa bod dodijelio plavima. "Razočaran sam", priznao je Anel.

Mauro i Roko K. nosili su svoja talijanska jela. Roko je poslužio teleći steak s umakom od češnjaka i uljem od bosiljka i limuna, uz paštu od sušenih rajčica, češnjakom i origanom. "Najbolji komad mesa koji si napravio dosad, sigurno! Ukusno, sočno! Fantazija!", bio je zadovoljan Gretić.

Mauro je skuhao tjesteninu sa šalšom sa sušenim i svježim rajčicama uz dodatak kravljeg sira te mariniranu i pohanu teletinu. "Više sam očekivao od tebe... Bod za crvene", poručio je chef.

Marko i Marjana pripremali su austrijske specijalitete. Istrijanka je pripremila svoju verziju bečke šnicle uz dodatak repe i milerama te moussea od jabuke s hrenom. "Zašto se bojite?", kritizirao je Gretić kandidate jer ne eksperimentiraju više, a zamjerio joj je i korištenje panko mrvica. Marko je servirao teletinu na lešo uz dodatak povrća: "Sterilno i dosadno! Gdje vam je duša?" Chef nije mogao odlučiti pobjednika pa su Marjana i Marko otišli bez bodova.

Plavi pobijedili

Lucija i Vehid donijeli su dašak Francuske svojim pačjim prsima. Gretić je na prvi pogled Luciji zamjerio što je prsa prelila umakom, no meso ga je osvojilo: "Doslovno savršeno!" Vehidu je chef zamjerio pretjeranu slatkoću umaka. Uz puno muke, chef je odlučio i jednom i drugome dati po bod - Vehidov tanjur bio je vizualno ljepši, a Lucijini okusi bolje su se proželi.

Plavi su tako pobijedili rezultatom 4:3, a za nagradu su osvojili vrijedan masterclass. U goste im je stigao iskusni i cijenjeni sushi majstor Mladen Križanović, koji je svoj zanat brusio i na prestižnoj Tokyo Sushi Akademiji. "Slušajte ga dobro, pišite što više, upijajte", savjetovao ih je Gretić, a chef Mladen otkrio im je sve tajne izrade sushija.

Plavci su bili i više nego zadovoljni prezentacijom. "Fenomenalno, bio sam oduševljen", komentirao je Marko, a i ostali su potvrdili.

Pročitajte više